HomeProductief bloggenStop je uitstelgedrag (en ga bloggen)

Stop je uitstelgedrag (en ga bloggen)

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je blog niet van de grond komt. Gebrek aan inspiratie, (vermeend) tijdsgebrek, een verkeerde omgang met je eigen perfectionismeyou name it. En dan is er nog je aangeboren neiging om belangrijke taken steeds maar voor je uit te schuiven. Maar ja, hoe stop je uitstelgedrag?

Wat is uitstelgedrag eigenlijk?

Uitstelgedrag valt niet te verwarren met het feit dat je je soms wat lui en lusteloos voelt, of gewoon geen zin hebt om in actie te komen.

Het heeft ook niks te maken met het vergeten inplannen van activiteiten of taken (dat is gewoon een gebrek aan planning).

Bij echt uitstelgedrag gaat het erom dat je wel degelijk wéét wat er je doen staat (en wanneer de deadline is), maar desondanks de dingen toch voor je uit blijft schuiven. Misschien probeer je jezelf ervan te overtuigen dat het geen probleem is als je nog even wacht voor het karwei aan te pakken. Of misschien overlaad je je agenda met allerlei bijkomstigheden om toch maar niet in actie te hoeven schieten.

Zo stop je uitstelgedrag in 3 stappen

Goed, wat hebben we nodig om dat vermaledijde uitstelgedrag te stoppen?

1. Een specifieke (deel)taak

Nogal wiedes. Bepaal welke taak je rond moet krijgen. Maak het concreet. Wat is datgene waar je nu al de hele tijd omheen draait? En probeer je nu ook al voor te stellen hoe het er moet uitzien als het werk achter de rug is…

2. Een kookwekker

Dat kan ook de alarmfunctie van je gsm of een online-timer zijn die je voor de gelegenheid instelt op 5 à 10 minuten.

3. Start de tijd en…

Begin aan je taak. Probeer je taak zo goed mogelijk tot een goed einde te brengen binnen deze 5 tot 10 minuten. Niet meer, niet minder…

Of je zo je uitstelgedrag een halt toeroept?

Het valt in elk geval te proberen. Kijk, die 5 of 10 minuten volstaan natuurlijk niet om pakweg een artikel te schrijven. Maar waar het om gaat is dat je gestart raakt. En dat extra zetje – met een beetje tijdsdruk kan dan helpen. Het is niet onwaarschijnlijk dat je voor het tijdstip dat het alarm afloopt meer gedaan krijgt dan je ooit voor mogelijk hield.

Bovendien, een mens is van nature geneigd om de dingen af te werken waar ‘ie eenmaal aan begonnen is…

Stop je uitstelgedrag.

Je tijd gaat nu in!


Meer van dat?

photo credit: the monk via photopin cc


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.