Homebeter bloggen6 broodnodige skills voor snel succes met je blog

6 broodnodige skills voor snel succes met je blog

De echte hype rond het bloggen is gaan liggen. Minstens gedeeltelijk vervangen door Youtube, podcasts, Instagram en andere Tiktoks. Dat wil niet zeggen dat blogs al hebben afgedaan. Niet iedereen loopt immers storm voor videootjes en Google kan tot nader order nog steeds beter overweg met teksten dan met andere vormen van content. Maar het klopt: wil je vandaag de dag (snel) succes met je blog, dan moet je een en ander toch anders gaan aanpakken dan pakweg 5 of 10 jaar terug.

Dodelijk efficiënte blogger?

Toegegeven, “Succes met je blog”, de kans bestaat dat niet iedereen er dezelfde dingen onder verstaat. Voor mij persoonlijk betekent het (onder meer) het volgende:

  • altijd genoeg inspiratie voor blogberichten hebben
  • schrijven over onderwerpen die je bezoekers echt aanspreken
  • ervoor zorgen dat je artikels snel in Google te vinden zijn
  • zorgen dat je er ook niet te lang over doet om een artikel online te zetten

Het zou mij niet verbazen mocht dit lijstje herkenbaar zijn bij veel ambitieuze bloggers. Als alles een beetje samenvalt dan ben je inderdaad een dodelijk efficiënte blogger; dan kan je een deuk in een pak boter bloggen!

Allemaal mooi, maar hoe werk je daar concreet naartoe?

6 vaardigheden voor snel succes met je blog

1. Leer focussen op de zoekintentie van je bezoeker

Je kan er niet omheen fietsen: de kortste weg naar succes met je blog gaat langsheen content die een grote groep mensen graag willen lezen.

Cruciaal is hier de zoekintentie – user intent in het Engels. Wat wil een bezoeker écht wanneer ‘ie een bepaalde zoekterm ingeeft in Google? Maar ook: welke informatie heeft je lezer nodig opdat hij na het lezen van je artikel een zo duidelijk mogelijk antwoord heeft op zijn vraag?

Dat alles klinkt logisch en evident, maar in de praktijk vind je vaak content die:

  • vooral dienstdoet als bladvulling
  • weinig nieuwe dingen toevoegt
  • vooral gemaakt lijkt te zijn om goed te kunnen scoren op een focus zoekterm in Google
  • slecht terloops en zijdelings een antwoord geeft op de vraag van je lezer
  • al bij al veel te algemeen of te vaag blijft om lezers echt te kunnen helpen
  • wel antwoorden bevat, maar ze zitten te diep in de content verscholen
  • niet aantrekkelijk genoeg wordt gepresenteerd (en de hele zwik dus genegeerd wordt)

De taal van je (potentiële) bezoeker spreken

En meer algemeen is het goed om stil te staan bij de vraag wat de meeste mensen uitrichten op Google. Ze hangen er vaak rond om iets te leren, (beginners)informatie op te zoeken, nieuwe dingen te ontdekken. Daar moet (ook) een groot deel van je content op ingericht zijn, wil je op langere termijn veel bezoekers aantrekken.

Om ervoor te zorgen dat je artikels inderdaad nuttig zijn voor je informatiezoekende bezoeker moet je ook zijn taal spreken. Je artikels moeten de woorden bevatten die je bezoeker spontaan in de mond zou nemen wanneer hij het heeft over de dingen die in jouw artikel aan bod komen. Maak het dus vooral niet te ingewikkeld en let op met – bijvoorbeeld – vakjargon.

“Succes met je blog” heeft erg veel te maken met het begrijpen waar jouw doelpubliek mee zit. En dan liefst de meest complete antwoorden en oplossingen te bieden. Liefst nog in een taal en vorm waar de modale lezer mee aan de slag kan.

Veel van de benodigde kennis hiervoor kan je natuurlijk uit jezelf halen. De passie voor je blogonderwerpen kan hier veel doen. Verder kan je je oor te luisteren leggen bij je lezers (in spe) of op allerlei internetfora en Facebook-groepen die (deels) handelen over topics waar jij over blogt. Oh ja, nog een tip: bloggers moeten een beetje extra aandacht schenken aan wie ze precies volgen op social media

2. Kies betere (tussen)titels voor je artikels

Deze tip komt ontzettend vaak terug, ik weet het. Maar er is dan ook haast geen beter uithangbord voor je artikel dan de kop die je erboven zet. Een goeie blogtitel is niet alleen belangrijk voor je SEO. Hij moet daarnaast ook je (potentiële) bezoeker verleiden om jouw stuk aan te klikken (in plaats van dat van je “concurrent”).

Hetzelfde mag trouwens gezegd worden van de tussenkopjes die je in je artikels gebruikt.

De keuze van de titel boven een artikel heb je helemaal zelf in de hand (en maakt vaak het verschil), dus er is geen reden om dat snel af te raffelen. Maak er werk van door bijvoorbeeld:

  • in de loop van het schrijfproces meerdere titels te bedenken voor je stuk (kies nadien welke je de beste vindt)
  • titels die je zelf leuk vindt te verzamelen in een swipe file (ter inspiratie)
  • gebruik te maken van woorden die op de emotie spelen om je titel nog krachtiger te maken
  • sjablonen te gebruiken voor titels die vrijwel altijd werken

Pas een beetje op voor clickbait-titels

Dat gezegd zijnde moet je er natuurlijk wel over waken dat je in je blog ook effectief aanlevert wat je in de titel belooft. De lijn tussen een geniaal gevonden titel en een clickbait is nogal vaag soms. Oprecht je artikel aanprijzen mag, maar overdrijf ook niet. Een werkelijk sensationele kop levert je soms inderdaad extra kliks op, maar je hebt er niks aan als lezers vervolgens gefrustreerd wegklikken.

3. Schrijf antwoordparagrafen

Nog een stukje SEO om het af te leren. Schrijf je een artikel of een blogbericht met de bedoeling om een concrete vraag te beantwoorden? Overweeg een zogeheten antwoordparagraaf te schrijven. Dit is een kort stukje tekst (maximaal 2 of 3 regels). Het geeft een samenvatting van je artikel. Bedoeling is dat die gehaaste lezers helpt om te bepalen of het artikel datgene zou kunnen bieden waar ze naar op zoek zijn. En ook Google gebruikt ze dankbaar om er featured snippets van te maken.

4. Kom met eigen onderzoeksresultaten

Hoe moet je je onderscheiden tussen al die andere blogs? Er is natuurlijk je eigen, unieke kijk op de zaken en je eigen blogstem. Wat eigen kleinschalig onderzoek doen kan ook helpen. Dat hoeft trouwens niet heel ingewikkeld te zijn:

  • Organiseer een enquête onder je lezers en/of volgers
  • Test wat uit (en publiceer de resultaten)
  • Vraag (een) expert(s) in hun vakgebied kort om hun mening en verwerk die in je blogpost
  • Doe een Twitter-poll

Zo kan je jezelf beetje bij beetje positioneren als iemand met kennis van zaken, of alleszins als iemand die bereid is niet zomaar alles voor waar aan te nemen. Daarnaast verhoog je de betrokkenheid van anderen bij je blog. En tot slot levert authentiek onderzoek/cijfermateriaal je soms waardevolle backlinks op. Allemaal goed voor je imago als content creator.

5. Snel succes met je blog? Verzamel en bewaar al je ideeën voor blogonderwerpen

Maar alles staat of valt met genoeg onderwerpen vinden om over te bloggen. Wil je snel succesvol worden met je blog, dan mag je eigenlijk nooit zonder inspiratie zitten. Je kan het je gewoon niet permitteren om op het moment van schrijven nog naar een geschikt onderwerp te moeten zoeken.

Niet voor niks hebben ambitieuze bloggers een (digitaal) notitieboek om ALLE brokjes inspiratie in te noteren. Maak daar werk van en neem het overal met je mee. Het scheelt ‘m een slok op een borrel, ik geef het je op een briefje…

6. Blog over onderwerpen waar je niet over uitgepraat raakt

Logisch, want alleen als je helemaal weg bent van de topics waar je over schrijft kan je het bloggen lang genoeg volhouden om het verschil te maken. Bovendien dan je dan ook vaak bereid om extra inspanningen te leveren om echt goeie, unieke artikels te brengen (in plaats van alleen maar te herkauwen wat anderen al tien keer schreven). Of denk je misschien tip 4 hierboven te kunnen toepassen als (het onderwerp van) je bloggen je maar matig interesseert?

conclusie?

Zowat iedereen kan vrij gemakkelijk blogcontent maken. Maar onder meer (het toepassen van) deze 6 tips kan het verschil maken tussen een blog met bezoekers en een blog dat verdacht veel weg heeft van een onbewoond eiland zonder groeikansen.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.