HomeProductief bloggenSwipe files: zet een turbo op je inspiratie

Swipe files: zet een turbo op je inspiratie

Succesvolle bloggers zitten eigenlijk nooit zonder inspiratie. En de zeldzame keer dat dat toch gebeurt, zoeken ze die inspiratie gewoon weer op. Met hun swipe files is dat een koud kunstje.

In dit artikel:

  • kom je te weten wat swipe files zijn
  • lees je hoe swipe files je helpen om altijd inspiratie te hebben voor je blog

Wat zijn swipe files?

De meeste mensen met een creatief beroep (tekenaars, modeontwerpers, fotografen, schrijvers,…) houden hun ogen open en verzamelen alles wat hun inspiratie kan geven in één of meerdere swipe files. Wanneer ze dan (snel) met nieuwe ideeën moeten komen, kunnen ze door de swipe file bladeren op zoek naar geniale vondsten. Werk van collega’s dient zo als inspiratiebron voor hun eigen werk.

Wat er precies in zo’n swipe file verzameld wordt, hangt af van de sector waarin men actief is. Zo zal een romanschrijver misschien geweldige openingszinnen en boektitels verzamelen, terwijl de modeontwerper zoekt naar leuke kleurencombinaties en copywriters vooral geïnteresseerd zijn in overtuigende verkoopteksten.

Vroeger, voor het digitale tijdperk ging het echt om een map met papieren en zo. Tegenwoordig kan het natuurlijk volledig digitaal…

Welke swipe files moet een succesblogger bijhouden?

Ik ben ervan overtuigd: een beetje blogger moet minstens één swipe file hebben. Als onderdeel van het informatiesysteem voor je blog en/of van je (digitale) notitieboek. Je hoeft als blogger immers niet altijd opnieuw het warm water uit te vinden.

In plaats van een beetje doelloos je tijd te verlummelen op het web kan je beter als een spons alles verzamelen en catalogeren wat je (positief) opvalt. Let op, het gaat hier niet om klakkeloos kopiëren van andermans creaties. Maar inspiratie opdoen, je eigen creative juices sneller laten stromen kan zeker geen kwaad.

Hoe zo’n swipe files eruit zien is voor iedereen anders. Maar als ambitieuze blogger wil je toch graag dat bepaalde (stukken van je) teksten staan als een huis. Elke keer opnieuw als het even kan. En dan kan een swipe file met de volgende onderverdelingen danig van pas komen:

1. Leuke titels (voor blogberichten)

Zonder goeie kop boven je bericht is het reddeloos verloren vandaag de dag. Hoe goed, waardevol en nuttig het ook mogen zijn. Verspeel een pak minder tijd in de zoektocht naar de perfecte titel voor je stuk. Verzamel elke blogtitel, elke krantenkop die je goed vindt in je swipe file.

2. Inspirerende intro’s (voor artikels)

Ook de inleiding van je blogpost wil je op punt hebben. Niet te kort, niet te lang en prikkelend genoeg om lezers te overhalen om toch vooral verder te gaan met lezen. Niet makkelijk, zowaar. Welk artikel las jij tot aan het einde na het lezen van de intro? Opnemen in je swipe file, die handel!

3. Originele call-to-actions

En als je je bezoekers zover gekregen hebt dat ze je verhaal gelezen hebben wil je graag dat zij één of meerdere vervolgstappen zetten. Dat is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan. Kijk wederom naar jezelf: de call-to-action die jou opviel en je inderdaad tot actie dwong verdient een plaatsje in je swipe file.

4. Opvallende slotparagrafen

In veel blogs voel je dat de laatste paar regels een haastig verplicht nummertje zijn. Dat is jammer als je bedenkt dat een flink deel van je bezoekers meteen door scrollen naar de slotalinea… Om op basis daarvan te beslissen of ze de rest van je artikel gaan lezen. Opvallende, inspirerende slotwoorden horen dus ook in je swipe file.

5. Klikwaardige onderwerpregels van e-mails

Wie bezig is met de uitbouw van een mailinglijst die weet hoe lastig het kan zijn om inschrijvers op je nieuwsbrief inderdaad een e-mail te laten openen. De onderwerpregel van de mail blijkt dan al snel cruciaal. Ook hier weer hetzelfde verhaal: kijk welke e-mail je opende op basis van de wervende onderwerpregel (en voeg ze toe aan je swipe file).

In plaats van een beetje doelloos je tijd te verlummelen op het web kan je beter als een spons alles verzamelen en catalogeren wat je (positief) opvalt.

6. Mooie zinswendingen, niet alledaagse woorden en quotes

Zo op het eerste zicht dragen ze misschien weinig bij aan mooie blogberichten, maar niet zelden scherpen ze je taalgevoel aan, prikkelen ze jouw schrijfspier extra. Alleen al daarom horen ze thuis in de knipselmap ter inspiratie.

En natuurlijk kan je deze ook gebruiken om in je artikels een eigen, apart geluid te produceren.

7. Grappige versprekingen en/of (on)gelukkige schrijffouten

Puur vanuit SEO-standpunt gezien is het altijd een beetje opletten met schrijffouten en versprekingen. Vooral in koptitels. Neemt niet weg dat je ze wel degelijk kan gebruiken om je teksten op te leuken en je lezer (opnieuw) bij de les te trekken. Te verzamelen!

8. E-mails (van nieuwsbrieven) die je wél opende

Nog even terug naar die e-mail(lijst). Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik open en lees maar een fractie van de mails die ik dagelijks binnenkrijg. Zeker als het gaat om correspondentie om en rond nieuwsbrieven. Diegenen die ik wel aanklikte en las horen eigenlijk gewoon in de swipe files.

Blijkbaar deed de afzender toch iets goed. Daar kan je dus wat van leren.

9. Leuke slogans en taglines

Kunnen je op hun beurt op weg zetten naar een titel of tussenkopje dat tot de de verbeelding spreekt. Of misschien zelfs nog meer.

10. Inspiratie voor deelacties op sociale media

Linkjes delen op social media, ’t is een kunst tegenwoordig. Zo is het eerst en vooral zaak om vriendjes te worden met de algoritmes van die social media. En dan moet je toch een halve taalvirtuoos zijn om je volgers zover te krijgen dat ze hun favoriete medium verlaten om een kijkje te nemen op je blog.

Verbeter je schrijven met een persoonlijke knipselmap

Ziedaar 10 dingen die je kan verzamelen in je knipselmap. Je kan er dus vrij ver in gaan. Zo ver dat één enkele swipe file misschien niet volstaat en je eerder kan spreken over een digitale swipe map.

Nogmaals, dit heeft niks te maken met kopiëren of plagiaat, maar alles met:

  • je voortdurend laten inspireren door het beste werk van anderen
  • op de meest efficiënte manier komaf maken met een writer’s block
  • het snel(ler) verbeteren van je schrijfvaardigheid
  • het sneller/vaker kunnen bloggen

Swipe files regelmatig aanvullen en gebruiken

Hoe leg je best swipe file(s) aan? Mij lijkt het een goed idee om daarvoor een online notitie-app met uitgebreide functionaliteiten te gebruiken. Denk daarbij aan Microsoft OneNote of een Evernote. Met die tools kan je niet alleen makkelijk tekstnotities maken, maar ook screenshots bijvoorbeeld.

Swipe files aanmaken

En dan komt het erop aan om systematisch alle brokjes inspiratie die je per toeval tegenkomt naar je swipe file te versluizen. Maak er ook een gewoonte van om niet alleen het bewuste stukje tekst op te slaan, maar ook wat achtergrondinfo te noteren.

  • Waar kwam het stuk vandaan (link)?
  • Waarom vind je het item de moeite waard?
  • Hoe zou jij het bewuste item willen gebruiken in jouw blogpraktijk?

Die bijkomende info maakt het je achteraf – jaren later desnoods – makkelijker om nog te weten waarom je dat stukje informatie ook alweer aan je swipe file toevoegde. Bovendien, hoe meer context je meegaf, hoe makkelijker je items terug te vinden zijn. Als je swipe file tientallen of honderden records telt, ben je jezelf dankbaar dat je je die moeite getroostte…

Na verloop van tijd kan je, wanneer je zonder inspiratie zit, naar believen door je verschillende swipe files bladeren op zoek naar die geniale vondst die je creatieve (schrijf)brein meteen in werking zet.

Conclusie?

In het begin kan het wat vreemd lijken om als een maniak inspiratie op te slurpen. Toch is dat the way to go als je in geen tijd elke writer’s block de baas wil zijn en je schrijven drastisch wil verbeteren.

Te proberen!

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.