(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogsbeter bloggenHoe pak je de oorzaken van writer’s block aan?

Hoe pak je de oorzaken van writer’s block aan?Ken je de oorzaak van een probleem, dan heb je de eerste stap naar een oplossing al gezet. Daarom wil ik het hebben over de oorzaken van writer’s block. En op zijn minst het begin van de oplossing, uiteraard!

Na 10 jaar bloggen weet ik het wel: de ene writer’s block is de andere niet.

De 4 meest voorkomende oorzaken van writer’s block

Lastig, zo’n schrijfblokkade. En toch. Zo goed als elke blogger krijgt er vroeg of laat mee te maken. De kunst is om de plannen die je met je blog hebt niet te laten dwarsbomen door zo’n stomme writer’s block.

1. De grote, knipperende cursor

Blijven staren naar de cursor terwijl je om de drommel geen idee hebt waar je over moet schrijven of waar je moet beginnen is totaal zinloos. Niet alleen lopen de frustraties nodeloos op, je maakt ook de toekomstige schrijfsessies lastiger. Gewoon door het feit dat je dan steeds moet terugdenken aan je eerdere mislukkingen.

Wat je dan wél doet? Er zijn paar remedies tegen writer’s block die verbazend goed werken:

Je gaat gewoon wat anders doen

Het artikel laat je nog even sudderen. Andere keer beter. En nee, daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Het komt heus wel!

Je zoekt en verzamelt inspiratie

Ondanks alles toch zin om aan je artikel te blijven werken?

Het voordeel is dat je niet of nauwelijks hoeft te schrijven, terwijl je toch al nuttig bezig bent met (het succes van) je bericht. In één moeite door scherp je – bewust of onbewust – je creativiteit aan.

Je begint toch te schrijven

Dit is vaak nog de snelste manier om de schrijfblokkade op te ruimen. Neem er een keukenwekker bij, stel het ding in op 5 of 10 minuten en begin uit de losse pols aan een verhaal. De kunst bestaat erin om schrijvende meters te maken zonder te denken in functie van een stuk dat geschikt is voor publicatie. Als de wekker afloopt en je ziet er de lol niet van in mag je stoppen.

Verrassend wat die paar minuten “vrij schrijven” teweeg kunnen brengen soms:

  • De zin om te schrijven keert wonderwel terug
  • Het stukje is – mits enkele aanpassingen – alsnog geschikt om op je blog te verschijnen
  • Plots ontvouwt zich toch een gestructureerd verhaal in je hoofd
  • Je krijgt plots ideeën voor nog 2 of 3 andere blogposts (meteen noteren in het informatiesysteem van je blog!)

2. Te veel fantastische ideeën

Dit lijkt eerder een doodgewoon luxeprobleem dan een oorzaak van een writer’s block. En toch een te vol hoofd zorgt er vaker dan ons lief is dat er helemaal niets van de grond komt. Een schrijnend gebrek aan focus. Niet zelden hangt dat samen met de (onbewuste) angst om creatieve vondsten te vergeten als je er niet meteen mee aan de slag kan gaan. Daarom:

Doel van dat alles? Bijna letterlijk je hoofd leegmaken én meer ruimte maken voor het creatieve schrijfproces.

Onderschat niet de kracht van een verhaal met passie verteld. Ook al is dat niet helemaal perfect.

Bij voorbaat het artikel kiezen waaraan je zal werken, dat doe je omdat je dan – bewust of onbewust – al aan de gang gaat met het artikel. Met als gevolg dat de woorden er een stuk makkelijker uitrollen tijdens je schrijfsessie…

3. Afleiding en verleiding

Oké, je weet waarover je het hebben wil. En wanneer je ervoor wil gaan zetten om het stuk neer te schrijven. Een goed begin, maar het gaat om de knikkers. Je idee moet in een blogpost gegoten worden. Als je ook hier moeite hebt met de focus:

  • Plan een power-uurtje in (een ononderbroken uur voor resolute schrijfactie)
  • Neem er een muziekje bij
  • Gebruik de pomodoro-techniek
  • Zie het schrijven en corrigeren van je artikel als 2 aparte activiteiten

Het kan ook enorm van belang zijn wannéér je dat power-uurtje juist inplant. Ben je eerder een avondmens, dan is het misschien niet zo’n geweldig idee om ’s ochtends vroeg in volle concentratie te willen bloggen.

4. Eeuwige twijfels

Eigenlijk is bloggen niks voor perfectionisten en eeuwige twijfelaars. En ook als je ervan overtuigd bent dat je per se nieuwe dingen moet vertellen op je blog maak je het jezelf bijzonder moeilijk.

De vloek van de perfectie

Natuurlijk helpt het niet als je in je artikels niet verder komt dan de belegen clichés die je op elke straathoek tegenkomt. En ja, je bent als blogger in het voordeel als je meer dan 2 zinnen foutloos achter elkaar kan zetten.

Anderzijds, onderschat niet de kracht van een verhaal met passie verteld. Ook al is dat niet helemaal perfect. Bovendien, zo’n blog is meestal niet de plaats voor literatuur met de grote L. Er zijn uitzonderingen maar het gros van je lezers is vaak te druk en te gehaast om zich echt te storen aan de laatste punten en komma’s.

Half afgewerkte kladjes

Overdreven perfectionisme is er soms de oorzaak van dat er veel te veel artikels te lang in de conceptfase blijven steken. Daarom: neem die ook in overweging als je weer eens op zoek bent naar een onderwerp om over te bloggen. Waarschijnlijk heb je hier het voordeel dat je niet helemaal van nul moet beginnen.

Gooi die kladjes ook niet zomaar weg. Ze kunnen immers het begin zijn van iets moois. Ook maanden of jaren nadien.

Tot zover het soms complexe gezicht van de writer’s block (en wat eraan te doen). Wat doe jij zoal om de writer’s block te verslaan?


Omslagfoto: via Shutterstock.com

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Nieuwste berichten

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.