Homebeter bloggenHoger in Google? Update je bestaande content!

Hoger in Google? Update je bestaande content!

Wil je hoger in Google met je blog of website dan moet je regelmatig bloggen. Dat is zeker waar, maar het is ook niet het hele verhaal. Vandaag alles over één van de meest onderschatte groeitips voor je blog: het erg grondig bijwerken van je bestaande blogartikels!

Hoger in Google met datgene wat je al hebt!

Bij bloggers ligt de focus vaak op het maken van steeds nieuwe content. Geen slecht idee. Maar de blogberichten en -pagina’s die 2, 3, 4 jaar geleden geschreven zijn verdienen ook de nodige aandacht. Zeker als ze goed scoren in de zoekmachines en/of nog erg vaak worden aangeklikt door je bezoekers. Bovendien hebben je best presterende stukken vaak een veel groter potentieel dan jij er op dit moment uithaalt.

Voor alle duidelijkheid: we gaan een bestaand oud(er) blogbericht een ferme opfrisbeurt geven en dat bericht nadien opnieuw publiceren – recentere datum incluis – als ging het om een geheel nieuw artikel.

Welke blog opnieuw publiceren?

Ben je al een poos aan het bloggen, dan liggen er waarschijnlijk tientallen of zelfs honderden artikels te beschimmelen in je archief (ook al doe je nog zo je best om je blogarchief toegankelijk te maken voor je bezoekers). Welk artikel dan in aanmerking komt voor een update? Dat kan ik van hieruit moeilijk voor jou gaan bepalen, natuurlijk. Idealiter ben je op zoek naar berichten die:

Geen idee waar te beginnen?

  1. Open Google Analytics
  2. Stel rechtsboven de periode waarover je gegevens wil voldoende ruim in (bijvoorbeeld een jaar)
  3. Klik in de kolom links op het tabblad Gedrag
  4. Kies tot slot voor Site-content en nadien voor Alle pagina’s

Je krijgt nu een beeld van de blogberichten en -pagina’s die het vaakst worden bezocht op jouw blog. Verbeter deze pagina’s en meer dan waarschijnlijk krijgt je site een SEO-boost.

Het is hier een kwestie van prioriteiten stellen. Voeg een lijst toe aan je notitieboek met artikels die een flinke update kunnen gebruiken. Werk de lijst systematisch af.

Scoren in Google met je oude blogs? Doe opnieuw aan zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek is een van die SEO technieken waar menig blogger koude rillingen van krijgt. Maar neem van mij aan: het loont de moeite. En ja, je kan daar allerlei keyword tools voor gebruiken als Ubersuggest. Maar maak het niet te ingewikkeld en begin je zoekwoordenonderzoek door gewoon je focus zoekterm in te tikken in Google.

Bedoeling is om:

  1. (populaire) aanverwante zoektermen te vinden voor je artikel (die je eventueel over het hoofd hebt gezien)
  2. extra inspiratie te vinden om je artikel ferm uit te breiden en nog informatiever te maken

Verwerk die gerelateerde zoektermen op een logische, natuurlijke manier in je tekst. Als het goed is zal je artikel in Google niet alleen gevonden worden op je (oorspronkelijke) focus zoekterm, maar ook op keywords die gerelateerd zijn aan jouw zoekterm.

Eén en ander kan er zelfs toe leiden dat je een ander focus trefwoord voor je blogpost zal kiezen… Dat doe je vooral wanneer je vermoedt dat op die bewuste zoekterm vaker gezocht zal worden dan de variant die jij in oorsprong had gekozen.

Controleer het stuk dat je wil updaten

  • Lees je artikel grondig door: liet je destijds toch geen tikfout staan? Hoe zit het met de schrijfstijl? Kan de structuur, de indeling en de opmaak beter?
  • Is de gegeven info nog actueel? Vooral van belang bij How To’s, handleidingen en stappenplannen. En wanneer je schrijft over sectoren waarin de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.
  • Overweeg om het bericht wat uit te breiden. Was je hier of daar niet wat kort van stof? Kan je eventueel wat meer uitleg geven of je standpunt verduidelijken? Kwam je intussen tot andere inzichten? Vond je een interessant (Youtube)-filmpje dat het punt dat je wil maken ondersteunt? Een langer, meer gestoffeerd artikel is altijd goed.
  • Zoek betere (recentere) foto’s en multimedia. Vooral van belang bij reviews, handleidingen en stappenplannen, uiteraard.
  • Voeg gerelateerde zoektermen toe aan je artikel, waarbij je zeker ook de tussenkopjes niet mag vergeten.
  • Controleer alle linkjes. Zelfs als ze nog werken wil je misschien toch doorverwijzen naar betere, meer actuele artikels.
  • Voeg interne links toe als dat nog niet gebeurt is. Stonden er wel al interne links in je blogbericht, verwijs dan eventueel naar recentere artikelen die je schreef.
  • Overweeg Yoast structured data toe te voegen voor veelgestelde vragen en/of how-to content.

Let er bij dit alles op dat je echt waarde, nieuwe informatie toevoegt aan je artikel en niet alleen maar extra woorden schrijft om de content langer te maken.

Daarmee is het updaten van je blogbericht zowat achter de rug. Maar nu we toch in de buurt zijn kijk je ook nog even naar de Yoast SEO-plugin:

Wijzig eventueel de SEO-titel en META-omschrijving

Maak van de gelegenheid gebruik om de SEO-titel en bijbehorende META-omschrijving kritisch te evalueren. Is die META-omschrijving überhaupt aanwezig, kunnen er ook gerelateerde zoektermen in worden verwerkt en kan de titel sowieso niet een stuk sexyer?

Voeg een korte redactionele nota toe

Voeg bovenaan je bijgewerkte blogbericht nog een mededeling toe om aan te geven dat het hier om een herwerking gaat. Iets als Laatste update: (datum), bijvoorbeeld. Zo ben je transparant. Je kan zo makkelijk eventuele verwarring bij je lezer voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat er al een boel lezersreacties onder je artikel staan.

En iemand die je blog goed kent en het bijgewerkte stuk opnieuw tegenkomt, wordt aangezet om het geüpdate artikel opnieuw te lezen.

Hoe grondig dit allemaal moet, moet je natuurlijk geval per geval bekijken. Misschien hoeft niet alles te worden aangepast. Maar wat je ook doet, wijzig NOOIT de url van het artikel. Je verbreekt alle reeds bestaande links naar het artikel en dat wil je niet. Al het werk is dan voor niks geweest.

Blog opnieuw publiceren (op de juiste manier)!

Even opletten nu. Er zijn een paar dingen die je niet mag doen (ook al lijken ze misschien erg logisch):

  1. Wijzig nooit de url van je blogbericht
  2. Je maakt géén nieuw bericht aan (waarin je de tekst van het net bijgewerkte artikel kopieert)

In het eerste geval verbreek je alle reeds bestaande links (zowel interne- als externe links) naar je blogbericht. Dat moet je absoluut zien te vermijden!

In het tweede geval krijg je te maken met duplicate content op je blog: twee of meerdere artikelen die erg gelijkaardig zijn, weinig toegevoegde waarde bieden. Google gaat dan twijfelen welke van de versies het moet opnemen in de zoekresultaten. Ook dat wil je niet.

Nee, is de update klaar en wil je het blog opnieuw publiceren (waarbij je stuk ook echt bovenaan in je archief komt te zitten als zijnde een “nieuw” artikel), dan ga je als volgt te werk:

  1. Ga rechts in je WordPress-dashboard naar het venster Publiceren
  2. Klik bij het kalendertje (Geplaatst op:) op Bewerken
  3. Stel een andere datum en tijdstip (in de toekomst) in en klik op Ok
  4. Klik op Bijwerken om de zaak op te slaan

Klik je na het updaten gewoon op Bijwerken zonder aan de publicatiedatum te morrelen, dan worden de wijzigingen uiteraard opgeslagen, maar neemt het artikel gewoon zijn oorspronkelijke plaats in het archief in.

En nog een dingetje om in overweging te nemen: verwijder de oude reacties van lezers. Dit om te vermijden dat bezoekers gaan reageren op commentaren die drie of vier jaar oud zijn.

Denken lezers niet dat je oude wijn in nieuwe zakken verkoopt?

Dat zou je kunnen vrezen. Maar ik denk dat dat gevaar vrij beperkt is. Op voorwaarde dat je natuurlijk niet elke week een oud artikel als “nieuw” in de etalage probeert te zetten… Een goed deel van je bezoekers zijn sowieso nieuwe bezoekers die niet de moeite doen om je blogarchief door te spitten.

Zelfs je trouwste lezers moeten al een olifantengeheugen hebben…

Tot slot mogen we niet vergeten waar het ons allemaal om te doen is. Als het goed is doe je niet zomaar een herpublicatie van een oude blogpost. Je doet dit nadat je bestaande blogbericht grondig is bijgewerkt, waarbij het oudere artikel soms niet eens meer te herkennen is. Je moet het liefst ook echt nieuwe dingen te vertellen hebben.

Wat vindt Google daarvan?

Google heeft geen probleem met het feit dat je oude content opnieuw publiceert. Als je het tenminste doet op de hierboven beschreven manier. Voor Google gaat het immers om artikels die (regelmatig) worden bijgewerkt, en daar lust het wel pap van zoals je weet.

Conclusie?

Hoger in Google komen is niet alleen een kwestie van regelmatig nieuwe blogs online zetten. Ook je oudere content moet af en toe aandacht krijgen. Je kan met alle gemak een verstofte blog opnieuw publiceren. Jij hoeft als blogger niet telkens vanaf nul te beginnen, Google vindt het ook niet erg en als je ’t een beetje serieus aanpakt merkt ook je trouwste lezer helemaal niks.

Wat wil een mens nog meer?


Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Hoger in Google? Update je bestaande content!”

  1. Miriam avatar

    Thanks! Omdat ik momenteel wat minder tijd heb voor m’n blog, is dit een gouden tip 🙂 Nooit geweten dat je dit zo makkelijk kon doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.