Homebeter bloggen5 tips voor je contentkalender: versterk je blog

5 tips voor je contentkalender: versterk je blog

Vooral als je al een poos aan het bloggen bent en flink wat content online hebt staan, is het weleens lastig om je volgende onderwerp te bedenken. Bij deze een paar tips om je contentkalender aan te vullen.

Leestijd: ca. 3 minuten

Vergeet deze dingen niet op je contentkalender te zetten

Toegegeven, dit zijn niet meteen revolutionaire of fancy suggesties. In de hectiek van het dagelijkse bloggen worden ze echter wat te makkelijk vergeten. Dat is jammer, want zo mis je de kans om je contentkalender van je blog op te vullen met items die in de diepte werken of de sleur doorbreken.

1. Noteer mijlpalen en jubilea

  • je 2de blogverjaardag
  • het 100ste blogbericht dat online kwam
  • de 50ste reactie van een lezer
  • de eerste (betaalde) samenwerking met een bedrijf

Het zijn momenten die toch wat betekenen in het leven van een blogger. Evenveel gelegenheden om eens wat anders te doen, de routine te doorbreken.

Dat hoeven niet per se grootse dingen te zijn. Wat gedacht van een kleine winactie op je blog? Een kleine fotocollage waarmee je je lezers een blik achter de schermen van je blog geeft? Of een blogpost met een wat persoonlijker verhaal (als je een zakelijk blog of een nicheblog hebt)?

Als je zo’n blog organisch wil doen groeien ligt je focus het best op het maken van evergreen content. Niet op het brengen van het laatste nieuws. Je blog veroudert dan immers extra snel. Tenzij je bereid bent om extra hard te werken om bij te blijven.

Maar dat neemt niet weg dat je nooit een actueel hot topic mag bespreken natuurlijk. Zeker als het mooi past binnen jouw blogniche, of bij datgene waar jij voor staat.

3. Voeg zeker nieuwe berichten toe aan je belangrijkste blogcategorieën

Je zou het zo niet zeggen, maar WordPress-categorieën – blogcategorieën in het algemeen – spelen een belangrijke rol in de SEO van zo’n blog. Op voorwaarde dat er heel regelmatig nieuwe artikels aan die categorieën worden gehangen.

Vaak zie je toch dat er veel WordPress-categorieën worden aangemaakt, maar dat in de praktijk slechts een handvol van die categorieën wordt gebruikt.

Voorkom dat bepaalde blogcategorieën – die belangrijk zijn voor je blog – gewoon stof liggen te vergaren. Voeg ook hier berichten toe, en zorg voor afwisseling voor je lezer.

4. Contentkalender leeg? Herwerk een oudere blogpost

Stel, je contentkalender is leeg en je kan echt niks anders verzinnen. Verplichte blogpauze dan maar? Dat hoeft niet als je ’t mij vraagt.

Maak er een gewoonte van om wat aandacht te schenken aan artikels waarvan je weet dat ze vindbaar zijn in Google. Ga vooral op zoek naar die stukken tussen pakweg positie 4 en positie 20.

Dat zijn artikels met het grootste groeipotentieel. Kijk of ze verbeterd kunnen worden, een update kunnen gebruiken. Werk die topstukken bij en wie weet kunnen ze nog een sprongetje maken in Google.

5. Bekijk je populairste blogposts

Duiken we nogmaals in de statistieken van je blog. Welke berichten worden veel meer dan gemiddeld aangeklikt? Waar blijven je lezer het langst hangen? Krijg je lezerscommentaren?

Kortom, je bezoekers lusten er wel pap van. Of hebben er in ieder geval iets mee. De vraag die jij je moet stellen is:

  • Kan ik dit format vaker toepassen (met een ander topic/binnen een andere blogcategorie)?
  • Moet/kan ik hier een vervolgartikel over (dit onderwerp) schrijven?
  • Is het nuttig/doenbaar om hier een artikelenreeks aan te wijden?
  • Kan ik dit artikel volgend jaar laten terugkomen (seizoensgebonden content)?
  • Kan dit artikel een update gebruiken?

Ziedaar een paar dingen die je altijd wel aan je contentkalender kan toevoegen als je het even niet meer weet. Doorbreek de sleur, werk in de diepte en versterk je blog…

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.