Homebeter bloggenSeizoensgebonden content maken: begin er op tijd aan

Seizoensgebonden content maken: begin er op tijd aan

Zo’n blog is vaak een eenmansbedrijf. En dus komt het erop aan zo efficiënt mogelijk met je tijd om te springen. Dat zie je ook aan het soort artikels dat online komt. Slimme bloggers focussen zich vooral op het maken van evergreen content. Die zet je één keer online, en levert je jaren nadien nog lezers op. Toch heeft ook meer seizoensgebonden content zijn plaats op een succesvol blog. Maar zorg er dan tenminste voor dat het zaakje bijtijds gepubliceerd wordt.

Leestijd: ca. 4 minuten

Wat is seizoensgebonden content?

Misschien eerst nog even over de term seizoensgebonden content – of seizoensgebonden artikels – zo je wil (in het Engels heeft men het dan trouwens over seasonal content). In tegenstelling tot evergreen content zijn deze blogberichten voor de meeste lezers en bezoekers slechts interessant en relevant gedurende een (hele) korte periode. Nadien is er geen interesse meer voor. Bijgevolg krijg je nauwelijks nog verkeer naar die bewuste artikels. Voorbeeldjes?

  • blogberichten met het laatste nieuws in je vakgebied
  • verslagen over events
  • opiniestukken naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis
  • reviews om en rond producten en diensten die enkel gebruikt worden tijdens een bepaalde periode van jaar
  • lijstjesposts met cadeautips voor – bijvoorbeeld – moederdag, vaderdag, Sinterklaas, Kerst, secretaressedag,…
  • blogberichten die geschreven worden naar aanleiding van een seizoen of een bepaalde periode

Vanzelfsprekend zijn er ook blogniches die een stuk gevoeliger zijn voor seizoenseffecten dan andere. Zo zal een mode- en beautyblog meer (moeten) meebewegen met de seizoenen dan pakweg een boekenblog of een techblog.

Timing is heel belangrijk bij het maken van seizoensgebonden content

Maak een blog met vooral veel evergreen content en je hebt veel minder last van deadlines (of het zou moeten zijn dat je een samenwerking aangaat en afspraken maakt over het moment waarop zo’n artikel online moet komen).

Bij seizoensgebonden content ligt dat toch anders. Op 26 december hoef je niet meer aan te komen draven met tips voor kerstcadeaus. Bijna iedereen heeft zijn cadeaus al gekocht/gekregen/en eventueel terug op eBay gezet. En de zaterdag voor moederdag heeft een blogpost met geniale moederdag-ideeën ook geen zin meer. Alleen die ene verdwaalde papa die duidelijk iets goed te maken heeft is nog geïnteresseerd…

Plan je seizoensgebonden artikels zeker een paar maanden van tevoren in

Lijkt het je onzinnig om half maart al te bloggen over de nieuwste zomertrends? Denken je lezers dat je verward bent in tijd en ruimte als je begin oktober je sinterklaastips online gooit?

“Seizoenen hebben de gewoonte om regelmatig terug te keren. Maak van de gelegenheid gebruik om je oudere seizoengebonden blogs opnieuw in het zonnetje te zetten.”

Dat gevaar zit erin, maar toch is dat de manier van werken als je het maximum wil halen – qua zoekverkeer, interactie en conversie – uit je seizoensgebonden content. Vooruit bloggen dus. Waarom?

  1. Heel wat van je lezers kijken, plannen en werken graag vooruit
  2. Je tijdsgebonden berichten moeten in de zoekmachines te vinden zijn op het moment op het moment dat het zoekvolume ervoor inderdaad het grootst is
  3. Ook de social media-updates die je voor de bewuste artikels maakte – denk aan pins voor Pinterest – moeten komen bovendrijven tegen het moment dat de meest mensen aan een event of gelegenheid beginnen denken

Algoritmes van zoekmachines en social media-platformen spelen in op de actualiteit en jij moet signalen uitzenden dat jouw content relevant is.

De bedoeling is uiteraard om zo optimaal te profiteren van de extra belangstelling die er is voor die specifieke seizoenscontent. Het is nu volop zomer, maar bij de professionele en vooruitziende contentmaker staat de herfstcontent al op zijn paasbest te trappelen in de coulissen. En het schrijven en plannen van de blogberichten voor deze winter is misschien zelfs al begonnen.

Gebruik een blogplanner en werk vooruit.

Begin op tijd met het updaten van je oudere seizoensgebonden artikels

Die zijn namelijk perfect te hergebruiken! Seizoenen hebben immers de neiging om (jaarlijks) terug te komen. Profiteer ervan om makkelijk extra bezoekers naar je blog te trekken zonder daarom per se extra moeite te doen:

  • pas je blogtitels aan
  • herwerk je artikels eventueel iets grondiger, maak ze opnieuw actueel indien nodig
  • maak nieuwe Pinterest-pins voor je content
  • deel je oudere blogberichten opnieuw op social media
  • maak een aparte portaalpagina met je seizoensgebonden artikel en toon die opvallend op de homepage van je blog

Het intussen klassieke voorbeeld op Blogtrommel.com? Al jaren heb ik een pagina met meer dan honderd artikels met tips om succesvol te bloggen. De pagina stamt in de basis uit 2018. Het is nu zomer. De editie 2023 staat nu online en is ook te vinden in Google. Wie googelt naar blogtips en daar een jaartal aanplakt, vindt de bewuste pagina op zijn weg.

Wat doe je buiten het seizoen?

Stel dat je in een blogniche zit waar het seizoenseffect heel erg speelt – een blog rond buitensporten voor kids om maar eens iets te noemen – dan zit je met een heel kalme periode tussen grofweg midden oktober en begin maart.

Die periode kan je gebruiken om ervoor te zorgen dat je blog helemaal klaar is voor je volgende seizoen (en maximaal kan profiteren van de toegenomen interesse).

  • nu al je voorbereidingen te doen voor de content van het komend seizoen
  • na te denken over ideeën voor blogberichten buiten je hoofdseizoen
  • een (nieuwe) gratis weggever maken voor inschrijvers op je nieuwsbrief
  • cornerstone content te maken
  • werk te maken van content clusters

Conclusie?

De meest succesvolle blogs focussen erg op evergreen content. Nogal wiedes, want eens gepubliceerd verouderen ze niet zo snel terwijl evergreen artikels toch jarenlang verkeer naar je blog kunnen brengen. Dat ligt anders bij seizoengebonden content. Het maakt wel degelijk wat uit wanneer je deze content online zet. En ook na publicatie heeft seizoensgebonden content meer aandacht nodig al je er echt het maximale rendement wil uithalen. Ga er alleszins op tijd mee aan de slag.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.