HomeProductief bloggenStappenplan meer blogs publiceren – schrijf de kortste blogs eerst
,

Stappenplan meer blogs publiceren – schrijf de kortste blogs eerst

Als je je blog wil laten groeien moet je vaker blogs publiceren, da’s logisch. En het kan zeker helpen als je daarbij prioriteit geeft aan de kortere en makkelijkst te schrijven blogs. Kwestie van je motivatie op peil te houden.

Leestijd: ca. 5 minuten

Dit stuk is een deel van een artikelenreeks waarin we op zoek gaan naar manieren om makkelijker serieus meer blogberichten te publiceren en zo je blog te laten groeien. Andere delen uit de reeks:

Efficiënter bloggen via de 1%-regel

Vele kleintjes maken één groot, zegt het spreekwoord en dat geld eens te meer voor het bloggen.

Sporters hebben talent, trainen hard om – misschien – hun doelen te bereiken. Topsporters hebben talent, trainen hard en gaan maniakaal op zoek naar de laatste procentjes om records neer te zetten en medailles te winnen.

Vele factoren, details en omstandigheden spelen een rol bij het behalen van een topprestatie, dat spreekt. En bij elk van die factoren valt dus idealiter wat te rapen.

Bij ambitieuze bloggers die graag vaker willen publiceren werkt het precies zo: denk aan alle stappen die je moet zetten om een mooie blog online te gooien (van het eerste, prille idee tot het volledige blogbericht, gepubliceerd en tot in de puntjes verzorgd om zoveel mogelijk lezers aan te trekken). Als je bij elk van die stappen inderdaad een paar procentjes winst kan boeken ben je stiekem op een heel ander niveau aan het bloggen. Elke tip die in deze artikelenreeks langskomt draagt enkele procenten bij. Maar nu ter zake:

Vaker blogs publiceren? Waak over je motivatie en begin met de makkelijkste artikels

Waarom? Omdat het onderhouden van een blog al bij al nogal eenzaam en uitputtend kan zijn moet je zoeken naar manieren om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Zéker wanneer je nog aan het begin van je blogavontuur staat.

Focussen op de wat kortere en makkelijker te maken content wil dan weleens helpen. Ieder gepubliceerd blogbericht geeft je als blogger namelijk een kick, een goed gevoel. ’t Is vaak een extra stimulans om door te pakken. Van dat effect kan je maar beter volop gebruik maken. Bovendien, elke blogpost draagt bij aan de naamsbekendheid van je blog en maakt je blog beter zichtbaar in de zoekmachines.

Vaker nieuwe blogs publiceren/het publicatieritme opvoeren, op termijn blijkt het vooral een kwestie om ervoor te zorgen dat je niet te snel opgebrand raakt. Veel (beginnende) bloggers steken veel tijd en energie in lange artikels. Dagen- of wekenlang ploeteren aan één groot artikel is geen goed idee, als je binnen dat tijdsbestek net zo goed 5 kortere blogs kan schrijven.

Stappen maken met je blog via korte blogs van 250 woorden?

Hihihi… dat zou wat te simpel zijn. Even cruciaal als het aantal blogposts (per tijdseenheid) dat je online gooit, is het aantal topposities in de zoekmachines die je weet te scoren met je content. Hoewel het niet onmogelijk is om aan de top in Google te verschijnen met een artikel van pakweg 350 woorden, is dat toch uitzonderlijk. Doorgaans telt een webpagina achter een zoekresultaat in de top 10 van Google ruim meer dan 1.000 woorden.

Tegenwoordig is het onzinnig om veel aandacht te besteden aan het aantal woorden in een artikel. De waarheid is: elk onderwerp en elke zoekterm heeft zijn eigen magic number. Zo zullen er topics zijn waarvoor 800 woorden ruimschoots volstaan, terwijl andere onderwerpen meer dan 5.000 woorden nodig hebben om een rol van betekenis te kunnen spelen.

Hoe bepaal je dan het “ideale” aantal woorden voor een artikel?

Om te bepalen hoelang een artikel moet zijn kan je je toevlucht nemen tot dure AI-software. Maar er is ook een gratis methode:

  1. ga naar Google
  2. zet de zoekmachine in de incognito-modus
  3. tik je onderwerp of beoogde focus zoekterm in
  4. bekijk de zoekresultaten op de eerste pagina van Google
  5. klik het eerste zoekresultaat aan
  6. kopieer de tekst van het artikel en plak die in een leeg Google doc-document
  7. keer terug naar Google, klik het tweede zoekresultaat aan, kopieer wederom de tekst en plak die onderaan in het Google doc-document
  8. herhaal stap 7 voor de volgende artikels uit de top 10
  9. neem er vervolgens het bewuste Google doc-document bij om het totaal aantal woorden te kennen (kies Extra en dan Aantal woorden)*
  10. deel het aantal woorden door 10

Als het goed is geeft dat getal het gemiddeld aantal woorden weer voor een artikel op de eerste pagina in Google (voor die specifieke zoekterm). Ben je ambitieus en wil je meedraaien in de zoekmachines, dan zou je artikel ongeveer dat aantal woorden moeten tellen, het liefst méér.

Herhaal bovenstaand stappenplan voor elk nieuw artikel dat je schrijft.

Voeg een kolom toe aan je blogplanner voor het aantal woorden in je blogberichten

Als je ’t belangrijk vindt om goed te scoren in de zoekmachines met je blogs, dan is het handig om een extra kolom te voorzien in je blogplanner. Hierin noteer je het aantal woorden dat je artikel zou moeten tellen.

Deze nieuwe kolom kan ook van pas komen als je vaker blogs wil publiceren en sneller stappen wil maken met je blog, door inderdaad de kortste artikels het eerst aan te pakken. Rangschik de topics/artikels in je blogplanner op basis van het “ideale” aantal woorden in opklimmende volgorde (van laag naar hoog).

Dat is dus ook de volgorde waarin je je artikels kan schrijven en publiceren. Idealiter zou je, wanneer je een nieuw topic aan je lijst met blogonderwerpen toevoegt, de lijst opnieuw moeten rangschikken. Zo staat het artikel met het minst aantal woorden automatisch bovenaan je to-do lijst…

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Vaker blogs online zetten: de kortste stukken eerst schrijven is niet altijd het slimst

Ben je niet helemaal overtuigd? Dat kan ik je niet kwalijk nemen. Dit is inderdaad een strategie waar wat haken en ogen aan zitten.

a) Neem het “ideale” minimum aantal woorden met een korrel zout

Neem de uitkomst van bovenstaande oefening dus niet te serieus. Immers, er zijn zoveel andere factoren die de positie in Google van een artikel bepalen. Het aantal woorden op een webpagina is er daar slechts één van. Bovendien zegt dat aantal woorden helemaal niks over de kwaliteit en de relevantie ervan.

Het is een indicatie, maar meer ook niet.

b) Vaker blogs publiceren: vooral ook een kwestie van jeukende handen

Deze tip is vooral geschikt als je per se erg methodisch en prestatiegericht wil bloggen.

Open je je blogplanner en beginnen je vingers zin om over je toetsenbord te dansen bij het zien van het potentieel langste artikel op de rol? By all means, begin daaraan en vergeet alles over de kortste berichten eerst schrijven.

Stappen maken met je blog betekent ook dat je vaak het ijzer moet smeden als het heet is.

c) Let op met seizoensgebonden content

Het is natuurlijk totaal onzinnig om pakweg in juni een artikel over kerstartikelen te schrijven en publiceren, puur omdat het op dat moment het minste aantal woorden telt (en dus als eerste op de rol staat)…

Conclusie?

Je vond in dit artikel een manier om het ideale aantal woorden voor een blogbericht te bepalen. Eventueel kan je dit gebruiken om te bepalen welke stukken je eerst zou moeten schrijven. Dit is weer een sterk staaltje prestatiegericht bloggen dat kan werken, maar niet voor iedereen.


*= Dit kan net zo goed met een andere tekstverwerker. Als er maar een functie is waarmee je het aantal woorden in een document kan tellen.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.