Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenVeel blogbezoekers het hele jaar door? Het hangt (ook) van je topics af
0
(0)

Toch nog eens terugkomen op één van dé hete hangijzers uit het blogwereldje. Hoe krijg je blijvend meer blogbezoekers? Heel regelmatig bloggen helpt, net als kiezen voor een blogniche die helemaal in je straatje past. Wel moet je opletten dat die niche je blog niet te seizoensgebonden maakt.

In dit bericht kom ik graag nog even terug op een aspect dat nauwelijks aan bod kwam in het (nochtans uitgebreide) stuk over het uitbouwen van een succesvol nicheblog.

Blijvend blogbezoekers aantrekken: volg je passie (én de seizoenen)

Dat er pieken en dalen in je bezoekersstatistieken zitten is heel normaal. Hoe groot die schommelingen dan zijn heb je voor een groot stuk zelf in de hand.

Overal waar je komt wordt aangeraden om vooral te bloggen over onderwerpen waar je passie naar uitgaat. Ben je een verwoede hobbytuinier, kan je er honderduit over vertellen, dan is een blog over tuinieren een logische keuze. Ik ben geen tuinder, maar vermoedelijk is er in zo’n tuin het hele jaar door wel iets te doen. Dus blijven er bezoekers komen op zoek naar tips. Ik kan me wel voorstellen dat er in de lente duidelijk méér blogbezoekers op afkomen en er putje winter net sprake is van een duik in de bezoekersaantallen.

Vind je het belangrijk om het hele jaar door bezoekers te krijgen dan zijn er niches die het beter doen dan andere:

 • foodblogs
 • boekenblogs
 • mode-en lifestyleblogs
 • blogs met columns en verhalen
 • reisblogs
 • mamablogs

Dit zijn allemaal blogs die niet zo seizoen afhankelijk zijn.

 • mensen moeten het hele jaar door eten
 • er is lente- zomer- herfst en wintermode
 • ook in de zomer worden boeken gelezen
 • ook in de zomer lezen mensen leuke verhalen en columns
 • mensen trekken niet meer alleen in de zomervakantie op reis
 • het opvoeden van kids gaat jaar in jaar uit door

Je kan de onderwerpen die aan bod komen prima doen aansluiten bij de periode van het jaar. En zonder daarbij echt altijd aan te hoeven haken bij de actualiteit. Mooi meegenomen als je graag een constante stroom blogbezoekers wil.

Dalende bezoekersaantallen op je blog compenseren?

Maar wat doe je als je helemaal gek bent op Kerstmis? Oké, je kan een kerstblog optuigen. Pakweg tussen 1 december en 2 januari kan je op je blog over de koppen lopen, de 11 overige maanden denkt niemand aan kerst. Dus is ook je blog totaal verlaten.

1. Blogbezoekers verleiden met een omniblog

Een andere mogelijkheid bestaat erin om van je blog een omniblog te maken. Simpel gezegd: maak een aparte blogcategorie aan met daarin alle content die te specifiek, te seizoensgebonden is. Ben je dus een kerstfanaat, maak een kerstcategorie aan en doe je ding. Zo ontstaat beetje bij beetje een soort “tweede afdeling” binnen je blog die min of meer op eigen benen kan staan.

2. Stiekem minder seizoensgebonden/meer evergreen content toevoegen

Je zou ook kunnen proberen om op je kleine nicheblog artikels te brengen die ook buiten jouw traditionele hoogseizoen interessant kunnen zijn.

Heb je een blog rond sportvissen (een eerder zomers topic), dan zou je artikels kunnen schrijven over hoe je vissen vangt als de vijvers zijn dichtgevroren. Of over wat een visser in de winter kan doen ter voorbereiding van een nieuw seizoen. Hoe je je kerstblog ook in hartje zomer interessant maakt is mij een raadsel… Enfin, het is hier een beetje out of the box denken, maar dat had je al begrepen.

Een massa volk ga je er misschien niet mee trekken, maar allicht helpt het om je traditionele seizoensdip te compenseren. En mogelijks kan je profiteren van het gebrek aan concurrentie, aangezien veel collega-bloggers dit soort onderwerpen niet ter sprake zullen brengen.

In beide gevallen is het een beetje opletten dat je je grootste lezersgroep tevreden houdt en niet van je laat vervreemden. Zeker wanneer je ook geld verdient met bloggen is het trouwens verstandig om je vooral te concentreren op de topics die je inderdaad de meeste blogbezoekers opleveren.

3. Een tweede blog beginnen?

Normaal ben ik niet zo van de tweede blogs. Tenzij bloggen je beroep is en/of je er niet alleen voor staat. Echter, in het geval van een kerstblog heb je wat mij betreft het perfecte excuus om er een tweede blog op na te houden. Kies deze keer dan wel (een) topic(s) waarbij je veel minder afhankelijk bent van de periode van het jaar. Dan kan je tenminste het ganse jaar door bloggen. Mét blogbezoekers.

Conclusie?

Succesvol bloggen gaat niet alleen over jou(w blogonderwerpen). Misschien nog belangrijker is of er ook voldoende interesse is voor datgene wat jij te vertellen hebt. En of die interesse niet te snel wegebt naar gelang het seizoen, de tijd van het jaar of de hype van het moment. Alleen dan maak je immers kans om veel bezoekers te trekken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.