Homebeter bloggenWaarom een 2de blog starten eigenlijk geen gek idee is
0
(0)

Er zijn slechts weinig mensen aan wie ik zou aanraden om er meer dan één blog op na te houden. Toch zeker niet als men niet bereid is van bloggen zijn beroep te maken. Beide blogs de aandacht (blijven) geven die ze nodig hebben om te groeien blijkt nogal lastig. Maar eerlijk is eerlijk: in bepaalde omstandigheden kan een 2de blog starten zelfs verdomd heilzaam zijn.

2de blog starten: dé manier om van je writer’s block af te komen?

En ja, het hangt er natuurlijk van af wat je wil bereiken, waar je ambities liggen. Wil je beide blogs even succesvol uitbouwen of zie je dat andere blog eerder als een nevenprojectje? Persoonlijk zou ik vooral een 2de blog starten om… de lol van het bloggen niet voorgoed te verliezen. Ik verklaar me nader.

1. Bloggen tegen de verveling en de sleur?

Echt een deuk in een pak boter bloggen, dat doe je nog altijd het best via een blog rondom één afgebakend onderwerp. Echter, alsmaar artikels schrijven over een zelfde topic, dat wil weleens gaan vervelen. Op de duur kan je misschien een tunnelvisie ontwikkelen die verre van gezond is.

Dan is tijd om een totaal ander nicheblog te beginnen. Of je kan je blog beetje bij beetje omvormen tot en omniblog. Dat laatste is vooral een goed idee als je opziet tegen de kosten van zo’n blog bovenop je al bestaande project.

Hoe dan ook, het voordeel van een bijkomend blog zit ‘m in het feit dat je kan afwisselen. Ben je je ene blog(onderwerp) zo beu als koude pap en/of zit je met een kanjer van een writer’s block? Laat het zaakje los en concentreer je voor een korte of langere periode volledig op dat andere blog! Even een andere bril opzetten, je blik verruimen, even loskomen van het topic dat er intussen langs je oren uitkomt en over totaal verschillende onderwerpen bloggen. Allemaal beter dan zo’n blogdip weken of maanden te laten aanslepen. En na verloop van tijd kan je dan opnieuw switchen naar je andere blog.

Vertrouw er niet te lang op dat het wel goedkomt met die writer’s block. Soms is het tijd voor resolute actie!

2. Een 2de blog starten en het helemaal anders aanpakken

Natuurlijk brengt het opzetten van zo’n site extra (denk)werk met zich mee. Anderzijds, je hebt wat ervaring, dus het zou allemaal nogal moeten meevallen. En bovendien werken we voor de lange termijn.

Trouwens, niemand zeg dat je aan je nevenproject evenveel kak moet hangen dan bij je eerste blog. Ja, er is waarschijnlijk een ander setje focus zoektermen waarop je je kan concentreren, maar verder kan het er best wat losser aan toegaan:

  • een minder strak publicatieschema
  • minder focus op SEO
  • een (nog) lossere schrijfstijl
  • het blog minder promoten op sociale media
  • de reacties op je blog uitschakelen (zodat je ze ook niet moet modereren)
  • net wat minder aandacht voor indeling en uiterlijke opsmuk

Kortom, maak van je nieuwe site een slow blogging project! Ga na welke aspecten van het bloggen je eigenlijk tegenstaan en zet die alvast op een lager pitje in het nieuwe project.

2de blog beginnen? Eén ding zou ik wél doen

Een broertje dood aan link building en de promotie van je blog? Daar kan ik in komen. Om mensen toch de kans te geven je nieuwe blog te ontdekken, zou ik linkjes plaatsen (naar beide blogs) op een aantal strategische plaatsen.

  • op de About-pagina’s van je verschillende blogs
  • in de profielsectie van alle sociale mediaplatformen waar je actief bent
  • in de auteursbio die je meestuurt met elke gastblog
  • onderaan elke mail (in je e-mailhandtekening)

’t Kost weinig moeite, het levert je mondjesmaat verkeer op en Google merkt je blog sneller op.

Conclusie?

Ja, ik zou eerst bij mezelf nagaan of een bijkomend blog echt nuttig en haalbaar is in jouw situatie. Maar persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat een extra blog je creativiteit een boost kan geven. Je blijft bloggen (oké, op een lager pitje misschien), je laat je schrijfbrein niet in een lange winterslaap vallen. Mij zou het niet verbazen mocht blijken dat je – sneller dan verwacht met een frisse blik en met volle goesting terug aan het bloggen gaat. Op beide blogs!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.