Homebeter bloggenVast publicatieschema voor je blog of niet?

Vast publicatieschema voor je blog of niet?

Met een kadaverdiscipline hield ik jarenlang vast aan mijn publicatieritme voor deze site. Een vast publicatieschema voor je blog is verrekte handig als je meer bezoekers naar je blog wil trekken. Echter, sinds begin dit jaar laat ik het schema wat meer los. Of dat zijn voordelen heeft?

Van stok achter de deur tot regelrechte sleur

Wie hier trouw komt lezen weet dat er tot voor enkele maanden zowat elke maandag en elke donderdag iets nieuws verscheen. Bijna kon je er je klok op gelijk zetten.

Voordelen van een vast publicatieschema voor je blog?

Ik tel er een drietal:

1. Een vast publicatieschema voor je blog laat je stappen maken

Spreek met jezelf af om regelmatig te bloggen. Dat is zowat de beste garantie om schrijvende meters te maken, meer zelfvertrouwen te krijgen en regelmatig artikels te laten verschijnen. Een betere schrijver/blogger te worden, kortom. Bovendien, dat hele blogverhaal – met alles wat erbij komt kijken – kruipt in je systeem. Net wat je nodig hebt om zo’n blog écht te laten groeien.

2. Kruip met je blog onder de huid van je lezers

Hoe meer interessante artikels er op je blog komen hoe interessanter je blog wordt voor je lezers. Publiceer op regelmatige tijdstippen en je lezers en volgers zullen je blog minder snel vergeten. Geef je lezers verdomd goede redenen om je blog met de regelmaat van een klok opnieuw te bezoeken voor meer van dat fraais!

3. Google is verlekkerd op verse content

En als jij daar kan voor zorgen dan wordt je blog veel sneller opgemerkt en opgepikt door Google. Dat heeft positieve gevolgen voor je posities in de internetzoekmachines. Zelfs al is dat laatste geen garantie voor succes, het is dáár dat je moet wezen als blogger.

Dat is allemaal moeilijk te realiseren als je slechts eens in de 11 weken een artikel online zet.

Toegegeven, hoe zwaar de opgesomde voordelen doorwegen hangt af van de ambities die je hebt met je blog. Is het een puur persoonlijk hobbyprojectje of wil je maar tijdelijk online bereikbaar zijn, dan maken bovenstaande argumenten waarschijnlijk weinig indruk. En daar is ook niks mis mee.

Echter, geen rozen zonder doornen:

Nadelen van een vast publicatieschema voor je blog?

Ook dit is weer afhankelijk van wat precies je plannen zijn met je blogproject; hoe je ertegenaan kijkt…

1. Bloggen dreigt een “moetje” te worden

Schrijvende meters maken en artikels publiceren kost tijd. Vaker nieuwe blogberichten online zetten kost… nog meer tijd. Dat moet je hebben of maken. Tenzij je het blogvirus stevig te pakken hebt loert het begrip “sleur” altijd wel ergens om de hoek na verloop van tijd.

2. Mindere kwaliteit door tijdsdruk?

Het “moeten bloggen” is niet zonder risico’s. Misschien ga je voor de makkelijkheidsoplossingen of ga je minder zorgvuldig te werk. Gewoon omdat je de nodige tijd niet kan vinden om je artikel naar behoren af te werken zonder aan je geliefde blogschema te raken.

Dat laatste hoeft echter niet altijd een probleem te zijn. Het voordeel van online werken is dat je halve kemels en hele blunders in no time kan rechtzetten…

3. Bang voor de herhaling?

Misschien wel het grootste probleem? Dat je helemaal wordt opgeslorpt door je blog (en alles wat er rond hangt). Je denkt en schrijft binnen een bepaalde logica. Je ontwikkeld een tunnelvisie. Handig als je bezig bent een sterk online merk neer te zetten.

Vaak over dezelfde onderwerpen bloggen is doorgaans goed voor de vindbaarheid in de zoekmachines, maar één en ander kan natuurlijk wel gaan vervelen op de duur. En het is ook opletten dat je de dingen niet te veel gaat herkauwen.

Wanneer en hoe vaak bloggen?

“Regelmatig bloggen”, wat is dat? Voor mij is er een wezenlijk onderscheid tussen regelmaat (wanneer/op welk vast tijdstip komt het stuk online) en frequentie (hoe vaak per week of per maand verschijnt een nieuw artikel).

Doorgaans is het zo dat hoe jonger je blog is hoe belangrijker het is dat je frequent blogt. Wil je dat Google je nieuwe blog opmerkt dan doe je er goed aan om vrij snel tussen de 50 en de 100 artikelen te publiceren. Wanneer die dan precies online komen is van minder belang. Maar het helpt wel degelijk als je er geen 5 jaar over doet om 50 blogberichten van goede kwaliteit te posten.

Op welk moment de nieuwe blogberichten het best gepubliceerd worden? Nogmaals, gemeten over de totale duur van een blogproject maakt dat niet zoveel uit. Al zijn er natuurlijk wel wat niches waar de timing wel degelijk belangrijk is. Spreek je pakweg kinderen aan, dan ben je het liefst erg actief in de weekends en tijdens schoolvakanties.

Algemeen gesproken helpt het als je gedurende langere tijd op vastgezette tijden een stuk publiceert. Je traint je lezers om je blog meer dan één keer te bezoeken. Voorwaarde is dan wel dat er iets zinvols te beleven valt, natuurlijk.

Het ideale publicatieritme voor Blogtrommel.com?

Om de redenen die ik hierboven aangaf laat ik mijn vast publicatieritme voor wat het is. Dat brengt iets meer rust in de keet en ik maak meer tijd voor dingen naast dit blog die ook belangrijk zijn.

Relax bloggen

Sinds begin dit jaar verschijnen de artikels gewoon wanneer ze klaar zijn. En zo kan het gebeuren dat er in sommige weken méér verschijnt dan vroeger. Ik wacht immers niet noodzakelijk meer tot een bepaalde dag. Op andere momenten – wanneer ik wat meer tijd nodig heb – gaan er wat minder blogs de deur uit.

Het nieuwe schema bevalt me goed tot nu toe. Met mezelf maakte ik wel de duidelijke afspraak om regelmatig te blijven bloggen. Doordat er geen vast publicatieschema meer is, merk ik wel dat het iets lastiger is om het zaakje niet te laten versloffen. Anderzijds, geraak ik niet op tijd klaar, dan is er geen man overboord.

Luxepositie

Voorlopig is er geen sprake van minder bezoekers op dit blog. Wel zijn er inderdaad minder terugkerende bezoekers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het toegenomen verkeer afkomstig van zoekmachines. Ziedaar één van dé voordelen van een ver doorgedreven SEO.

Tot slot nog dit:

Kies vooral jouw ideale publicatieschema voor je blog

Ik kan hier nu wel allerhande theorietjes verkopen, uiteindelijk draait het om jouw blog en wat jij prettig vindt. Voor het welslagen van je blogproject is het cruciaal dat je voor jezelf een manier vindt om het bloggen lang – heel lang – vol te houden.


Meer van dat?

photo credit: the monk via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.