Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenHoeveel volgers heb je nodig om succesvol te zijn?
0
(0)

Wil je potten breken met je blog, dan moet je aanwezig zijn op social media; je artikels delen/promoten op socials. Ja? Geldt deze klassieke gouden raad nog wel in 2020??? Hoeveel volgers heb je nodig om pakweg 100 pageviews te verzamelen op je blog? Ik duik in mijn cijfertjes en probeer een antwoord op te duikelen.

100 pageviews als norm voor succes?

Dat is klinkklare onzin, natuurlijk. Er zijn immers zoveel manieren om het succes van je blog(acties) te meten. Feit is dat nogal wat bloggers zich zorgen maken over het gebrek aan respons bij deelacties op social media. En dat terwijl ze stiekem toch heel wat tijd doorbrengen op socials.

Het is al jaren duidelijk dat niet iedereen die je blog volgt ook regelmatig dat blog bezoekt. Puur voor de lol waag ik me aan een denkoefening, om erachter te komen hoeveel volgers en fans  je eigenlijk nodig hebt om 100 kliks naar je blog te krijgen als je een nieuw artikel publiceert (en deelt via de gebruikelijke kanalen).

Een en ander kan dienen als een toetssteen, een rekeneenheid om na te gaan hoeveel views je inderdaad naar je blog haalt met elk kanaal.

2.700 fans en volgers voor 100 views?

Voor deze oefening keek ik naar het effect van de deelacties voor 5 recente blogartikelen op Blogtrommel.com. In de tabel hieronder zie je:

  • de 4 belangrijkste verkeersbronnen voor deze site op dit moment (zoekmachines niet meegerekend (Platform)
  • het totaal aantal volgers voor elk platform
  • het totaal aantal kliks dat elk platform wist te genereren (voor het totaal van de 5 berichten waarvoor promotie werd gemaakt)
  • het percentage van de volgers die hebben doorgeklikt naar het blog (% platform)
  • het aandeel (in%) dat elk platform aanleverde in het totaal van de bewuste 117 pageviews (% views)
Platform Volgers Kliks % platform % views
Twitter 2.074 20 0,9 17
Facebook fanpage 469 34 7,2 29
RSS ca. 90 6 6,6 5
Nieuwsbrief 69 57 82 49
Totaal 2.702 117    

Wat valt op?

Natuurlijk is dit een eerder toevallige steekproef. De tabel toont inderdaad aan hoeveel volgers op social media je wel niet moet hebben om er 100 views uit te persen.

1. Belabberd resultaat voor Twitter, Facebook fanpage houdt zich kranig

Het rendement van de Facebook fanpagina valt mij niet tegen eerlijk gezegd. Anderzijds, als het me op Twitter puur om het verkeer naar mijn blog te doen was, is het sop de kool niet waard. Minder dan 1 op 100 klikt door naar het blog. Ter info: op Twitter werd elk artikel 3 keer gedeeld.

Voor wat Facebook betreft: ik deel de artikels enkel via de Facebook fanpage en niet via mijn persoonlijk profiel.

Maar opgepast: het nettorendement van de deelacties kan dan misschien wat tegenvallen, je kan natuurlijk moeilijk meten wat dat allemaal betekent voor je imago, je naambekendheid, de branding.

2. RSS: voor de koppensnellers

Een honderdtal mensen volgt BT via RSS. Weinigen klikken door. Maar als ik kijk naar hoe ikzelf met mijn RSS-feed omga verbaast me dat niks. Je gebruikt die RSS vooral om inspiratie op te doen en een groot aantal blogs in vogelvlucht te volgen. Niet om bij elk artikel dat verschijnt direct door te klikken en te gaan lezen.

3. Verrassende winnaar? De nieuwsbrief

Zo’n nieuwsbrief maken en een mailinglijst uit de grond stampen, het vergt bloed, zweet, tranen en een engelengeduld… Maar je krijgt er dan ook wel wat voor terug!.

Oké, de mailinglijst is met net geen 70 inschrijvers niet groot, maar kijk eens hoe vaak ze effectief doorklikken naar mijn blog? Bijna de helft van alle views zijn afkomstig van volgers via de nieuwsbrief. De verhouding aantal volgers/aantal effectieve kliks is daarmee onklopbaar.

De cijfers tonen ook aan dat mensen af en toe vaker naar de nieuwsbrief grijpen om het artikel waarvan sprake opnieuw te raadplegen.

En Pinterest dan?

Pinterest komt inderdaad niet voor in de bovenstaande tabel. Hoezo Pinterest, was dat niet een potentieel bezoekerskanon voor je blog? Klopt, maar op Pinterest is er nauwelijks een link tussen het aantal volgers dat je hebt en het aantal kliks naar je blog. De 5 artikels waarover het hier gaat werden bovendien nog niet gedeeld op Pinterest.

Dus, hoeveel volgers heb je nodig?

Betekent dat dan dat je zo’n 2.700 volgers nodig hebt om 100 kliks naar je blog te krijgen? Nee, dat is wat te simplistisch gesteld. Dit gaat immers over mijn social media profiel en – vooral – mijn manier van omgaan met de verschillende platformen.

Doe zelf de berekeningen met jouw cijfers.

Doorgaans geldt: hoe actiever jijzelf bent op social media (buiten het delen van je blogberichten om) hoe minder volgers en fans je nodig hebt om die 100 views te genereren.

Laten we tot slot niet vergeten dat stom toeval hier ook een rol kan spelen. Spreken de 5 bewuste artikels die werden gedeeld het doelpubliek überhaupt aan, of juist niet?

Vooropgesteld dat je enkel op Twitter vertrouwt om 100 views te krijgen, dan heb je volgens mijn bevindingen zo’n 10.000 volgers nodig. Zoek diezelfde 100 pageviews middels een nieuwsbrief annex mailinglijst en je hebt genoeg aan zo’n 150 volgers. Stof tot nadenken!

Conclusie?

Als het goed is doe je op social media meer dan allen bezoekers naar je site proberen te trekken. Maar heb je tijdsgebrek of vraag je je af wat jouw blog het meeste bijbrengt? Duik dan gerust eens in de cijfertjes.


Meer van dat?

photo credit: Haags Uitburo via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.