Snel mooie graphics maken met DesignCap

Heb je een blog, dan kan je haast niet zonder aantrekkelijke visuals. Mooie graphics maken, je hoeft er gelukkig geen expert in Photoshop meer voor te zijn. Steeds meer online tools snellen je te hulp. Zo ook DesignCap.

De vergelijking met Canva – die andere online design tool – zal hier wel vaker gemaakt worden vandaag…

Wat is DesignCap?

DesignCap is dus een online tool. Mooie graphics maken vergt dus geen software op jouw computer. Maak een account aan en je kan direct aan de slag, zonder enige voorkennis.

Bovenstaande banner draaide ik in nog geen 10 minuten in elkaar. En het kan nog sneller als je meer feeling hebt voor grafisch design.

De manier van werken is klassiek: begin met een leeg canvas, pas de afmetingen aan aan je behoefte, of neem een van de vele templates als basis voor je eigen ontwerp.

Wat kan je er allemaal mee?

Je kan bij DesignCap terecht voor de meeste dingen waar je als blogger nood aan hebt:

  • logo’s
  • Facebook-covers
  • Facebook-posts
  • Pins (voor Pinterest)
  • Twitter-headers
  • Instagram-posts
  • banners voor je Youtube-kanaal
  • infographics

Dat is al heel wat, maar een aantal andere templates die ook nuttig kunnen zijn ontbreken nog: blog banners, covers voor je digitale producten bijvoorbeeld of templates voor het maken van een mediakit voor je blog. Maar misschien komt dat nog.

Wél handig zijn de “modules.” Dat zijn sets van design elementen die vaak samen gebruikt worden. Denk aan icoontjes met tekst, je set met knoppen voor social media, templates voor feature boxen en dies meer.

Is je project klaar, dan kan je het meteen downloaden naar je computer of delen via social media. In de gratis versie van DesignCap kan dat enkel in de JPG-indeling. Enkel in de betaalde versie kan je ook kiezen voor het PDF- of PNG-formaat.

Een puntje van irritatie: Als je een bestaand ontwerp aanpast of opnieuw download, krijgt het dezelfde standaard bestandsnaam. Wil je een andere bestandsnaam, dan moet je naar je bibliotheek met je designs, daar op Rename klikken en een andere bestandsnaam kiezen. Omslachtig en verwarrend!

De prijs van DesignCap is wel een dingetje

Je kan helemaal gratis starten met DesignCap. Fijn, maar dan zijn je mogelijkheden wel erg ingeperkt. Zo kan je maximaal 5 ontwerpen bewaren, heb je slechts beperkt toegang tot de bibliotheek van stock foto’s en templates, én je mag maximaal 5 eigen foto’s uploaden (om binnen DesignCap te bewerken). Anderzijds, heb je occasioneel snel even een grafisch ontwerp nodig, dan ben je hier natuurlijk goed mee geholpen.

Het is duidelijk: om het allemaal een beetje werkbaar te houden ben je haast voor een van de twee betaalde accounts te gaan.

In het Basic-pakket (vanaf 5 USD/maand) mag je 100 ontwerpen bewaren en krijg je vrij toegang tot alle stock foto’s en templates.

Met het Plus-pakket (vanaf 6 USD/maand) mag je 1.000 designs opslaan. Verder is er geen verschil tussen beide tariefformules.


Gebruiksvriendelijkheid:
Over het algemeen scoort DesignCap goed qua gebruiksvriendelijkheid. Wie al vertrouwd is met Canva zou geen problemen mogen ondervinden. Wel zou de tool wat sneller mogen werken.
Features:
Wederom in vergelijking met Canva is het aantal templates, plaatjes en designs waar je uit kan kiezen wat beperkt. De “modules” zijn dan weer wel een pluspunt.
Prijs:
DesignCap heeft een gratis versie en een betaalde. Die laatste is met een vanafprijs van 5 USD/maand duidelijk goedkoper dan de betaalde versie van Canva (vanaf zo’n 10 EUR/maand). Het probleem is echter dat je met de gratis versie van Canva al méér gedaan krijgt…

Conclusie?

Ja, je kan mooie graphics maken met DesignCap. Maar ik vind het moeilijk om deze tool echt aan te raden. DesignCap werkt fijn, tot je er gelijkaardige tools naast zet. Die kunnen meer en zijn gratis.

Al bij al krijg ik de indruk dat DesignCap nog volop in ontwikkeling is. Met extra features die beetje bij beetje worden toegevoegd. Goed mogelijk dat jouw ervaring anders is wanneer je deze tool binnen een jaartje zou gaan gebruiken.


Disclaimer: Mijn account werd door DesignCap gratis geüpgraded naar het Plus-pakket om de tool te kunnen uitproberen.

1 reactie op “Snel mooie graphics maken met DesignCap”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.