HomeKennisbank bloggen voor beginnersWaarover zoal bloggen?Onderwerpen vinden om over te bloggen
0
(0)

Vooral wanneer je al een tijdje aan het bloggen bent kan je soms zonder inspiratie komen te zitten. Natuurlijk circuleren op het internet heel wat kant en klare lijstjes, en ook aan inspiratiebronnen geen gebrek. Maar onderwerpen vinden om over te bloggen is toch ook vooral een zaak van en voor jezelf als blogger. Daarom twee methoden om zelf relatief snel met een hele waslijst aan blogonderwerpen te komen. Klaar voor een brainstorming-sessie met jezelf?

Methode 1: wring je hersens uit

Toegegeven, het klinkt misschien wat luguber. Maar wat heb je nodig?

  • een plek waar je makkelijk zit (om te schrijven)
  • pen en papier
  • 20 tot 30 minuten tijd zonder onderbreking of afleiding
  • een kookwekker

Stel de kookwekker in op 20 tot 30 minuten. Ga zitten en schrijf bovenaan je blad het (hoofd)onderwerp waarover je wil schrijven (veel zal hier natuurlijk afhangen van de keuze van je blogniche). Maak daaronder een genummerde lijst met alle topics waarover je zou willen/zou kunnen schrijven. Neem voor elk onderwerp waar je mee op de proppen komt een nieuwe regel. Een belangrijk detail is nu dat je – wanneer je een onderwerp noteerde – alvast het vervolgnummer van het volgende item noteert. Ook al heb je nog geen flauw idee voor een volgend onderwerp. Waarom? Het menselijk brein – en dat van een blogger is geen haar beter – wordt van nature extra geprikkeld om hiaten/lege plekken in te vullen. Je zal zien: je komt veel makkelijker nieuwe onderwerpen vinden om over te bloggen.

Belangrijk is in ieder geval dat je niet van je plek komt zolang de wekker niet is afgelopen. De ene keer zal “de oogst” wat beter zijn dan de andere, maar je hebt tenminste enkele blogonderwerpen waar je mee aan de slag kan.

Methode 2: maak een mindmap

Ook hiervoor nemen we pen en papier. Schrijf in het midden je hoofdonderwerp van je blog. Daarom heen schrijf je allerlei woorden, bedenkingen, vragen en opmerkingen die verband houden met dat ene onderwerp. Verbind elk van die woorden met je centrale onderwerp. Associeer naar hartenlust en probeer je niet bij voorbaat in te perken (dat doe je later toch bijna als vanzelf). Je zou nog een stap verder kunnen gaan door op die gerelateerde woorden opnieuw te gaan associëren zodat er op den duur een heel spinnenweb ontstaat met tientallen mogelijke topics om over te bloggen.

Misschien klinkt het allemaal een beetje wollig. Om een en ander te verduidelijken maakte ik ooit een mindmap voor een (fictief) blog om en rond cakerecepten. Klik op de afbeelding  om ‘m eventueel te vergroten:

Mindmap blog cake

Deze methode heeft ook het voordeel dat je meteen een min of meer logische structuur in je blog brengt.

Je kan een dergelijke mindmap dus op papier maken, maar er is ook heel wat gratis software om mindmaps te maken.

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?