Homebeter bloggenListicles: zo maak je de lekkerste lijstjes waar lezers dol op zijn

Listicles: zo maak je de lekkerste lijstjes waar lezers dol op zijn

Sommigen zetten die listicles – lijstjesposts – misschien wat te makkelijk weg als “goedkope bladvulling.” Hoe je ’t ook wendt of keert, de berichten met lijstjes behoren tot de meest gelezen en gedeelde content. Daar kan ook jouw blog zijn voordeel mee doen, natuurlijk.

Leestijd: ca. 6 minuten

Wat zijn listicles?

Listicles zijn vaak korte, eenvoudig geschreven artikels met tips en suggesties in de vorm van een (genummerd) lijstje. Denk aan titels als: 10 tips om snel____, 5 eenvoudige technieken om___, 15 verrassende reisbestemmingen als je wil_____.

En het goede nieuws? Ook voor jouw als blogger zijn listicles al bij al vrij makkelijk te schrijven.

6 tips om goeie listicles te schrijven

1. Zorg dat je listicle echt past bij je niche

Bloggers laten zich vaak inspireren door lijstjesposts die ze elders op het web tegenkomen. Daar is op zich niets mis mee. Zolang je bezoekers maar niet het gevoel krijgen dat ze de zoveelste herkauwde versie van een listicle te lezen krijgen.

Kijk wat verder dan je neus lang is, probeer het allemaal net wat anders aan te pakken. Pas één en ander specifiek toe op jouw blogniche.

Listicles mogen dan al relatief makkelijk te schrijven zijn, je moet echt wel je best doen om er wat van te maken. Vooral ook omdat dit het soort content is dat vandaag net zo goed afkomstig kan zijn van artificiële intelligentie

2. Kom met originele tips en suggesties

Dit sluit aan bij het vorige punt. Neem je listicles over, geef dan niet (alleen) de meest voor de hand liggende oplossingen. Als 80% van je lezers 95% van je suggesties zelf ook wel kon bedenken, voegt je listicle weinig toe.

Breng ook bizarre, verrassende, aparte suggesties aan, waar niemand nog aan dacht. Je lezer zal veel minder het gevoel hebben dat je weer eens snel een artikel in elkaar hebt gedraaid.

3. Nummer je items

Dat lijkt er logisch, maar tijdens het schrijven kan je weleens de tel kwijtraken. Let er ook op dat het aantal items in je listicle overeenkomt met het aantal dat je in de titel van je artikel belooft.

4. Let extra op de opmaak van je artikel

Houd (de tekst van elk item van) je listicles kort. Zeker als je een lijstjespost hebt met erg veel verschillende items. Het geheel moet erg vlotjes leesbaar blijven. Vooral ook op kleine schermpjes. Dat wordt lastig als je je alinea’s te lang maakt. Vergeet de tussenkopjes niet en voorzie genoeg witruimte. Je kan er ook een paar passende plaatjes tussen zetten om de boel wat op te leuken.

Niemand zegt trouwens dat je een lijstjespost altijd met een minimum aan woorden moet aflappen. Menig artikel op BT begon als ’n list post, maar groeide uit tot een heus stappenplan. Maar in dat geval kan je moeilijk nog speken van een lijstjespost.

Dit genre heeft het in zich om razend populair te worden, maar niet noodzakelijk er goed gelezen (in termen van duur van een bezoek aan de pagina). Dat kan je deels compenseren door aan je artikel (veel) interne links toe te voegen. Hierdoor wordt het stuk nog wat waardevoller en blijven je bezoekers langer op je blog hangen.

6. Breng variatie aan

Overigens kan je met die lijstjesartikels alle kanten uit. Zo kwam ik ooit met een simpele lijst van 250 woorden om je blogtitels wat sensationeler te maken. Verder kan je bijvoorbeeld originele oplossingen oplijsten voor een prangend probleem, je hersens uitwringen om toch maar met zoveel mogelijk suggesties te komen. En inspiratie halen binnen je eigen blog (door belangwekkende berichten opnieuw samen te brengen bij wijze van sneeze page).

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

10 redenen waarom listicles zo populair zijn

1. blogs met lijstjes zijn makkelijk te skimmen

Het lijstjesartikel is hét geknipte format voor de moderne internetter. Er is heel makkelijk doorheen te scrollen, om te bepalen of een tip misschien wel nuttig zou kunnen zijn. Je kan het stuk ook snel even doornemen terwijl je op tram 17 staat te wachten.

En verder hoef je als lezer niet noodzakelijk het hele bericht te lezen om er toch iets van te kunnen opsteken. 1 of 2 goeie tips uit een lijst van 10 kan net zo goed een voldaan gevoel geven. Snackable content heet dat dan!

2. Listicles houden je blogbericht kort(er)

Er is in deze tijden van overvloed aan informatie een grote behoefte aan beknopte berichten (die wel to the point zijn). Ben jij een woordenbreier, dan helpt het om je boodschap in een lijstje te gieten.

3. Zo’n lijstjespost ziet er gewoon netjes uit

Door de specifieke opmaak van een lijstjesbericht nodigt het ook gewoon uit om het te gaan lezen. Mooie tussenkoppen, afgewisseld met korte alinea’s en veel witruimte. Het leest aangenaam en snel. Zo hebben we het graag.

4. Lijstjes bieden structuur

Aan de lezer natuurlijk, maar ook aan jou als blogger/schrijver. Ze vermijden dat je van de hak op de tak springt (en je lezer in geen tijd een bos in stuurt). Deel je artikel op in een (genummerde) lijst en zelfs ingewikkelde ideeën, procedures en handleidingen worden veel makkelijker te behappen.

5. Lijstjes afvinken doen we graag

Lijstjes en stappenplannen geven ons een houvast. En we werken zonder al te veel omwegen naar een oplossing voor ons probleem toe.

6. Lijstjes suggereren een makkelijke oplossing

Misschien ligt het aan mij persoonlijk, maar ik vind dat lijstjesposts vaak de (valse) belofte hebben een probleem definitief de wereld uit te helpen.

7. Korte lijstjes met tips zijn makkelijk te onthouden

De tips uit korte lijstjes zijn makkelijk te onthouden. Als je er tenminste voor zorgt dat de suggesties die je geeft voldoende beknopt zijn.

8. Een lange listicle: veel knowhow samengebald

Verder kan je in die lijstjes heel wat informatie stoppen zonder dat je artikel al te uitgebreid wordt, dat spreekt.

9. Lijstjesartikels worden graag gelezen en gedeeld

Waarbij vooral naar de wat langere lijstjes wordt teruggegrepen. Het volledige overzicht zorgt ervoor dat men a) je bericht graag deelt, en b) dat men je artikel bewaart om het later nog eens te herlezen. Dat moet je hebben!

10. Lijstjesberichten hebben de neiging om goed te scoren in Google

Dat lijstjesposts gemiddeld genomen meer dan behoorlijk scoren in de zoekmachines hoeft niet te verbazen. Google toont nu eenmaal het liefst de populairste, meest gelezen stukken. En aangezien die lijstjesartikelen blijkbaar beantwoorden aan de behoeften van gebruikers…

Listicles maken: zijn er ook nadelen?

Geen wonder dat lijstjesposts ontzettend populair zijn. De verleiding is waarschijnlijk groot om erg veel van dit soort artikelen uit te braken. Maar er zijn ook wel wat nadelen aan dit blogformat verbonden:

  • Listicles zijn misschien wel erg populair bij je bezoekers, ze worden vaak ook erg snel overlopen; je blog krijgt vaak niet veel aandacht.
  • Schrijf te veel van deze lijstjesposts en je blog kan snel wat saai en voorspelbaar worden.
  • Je maakt zelden echt een onvergetelijke indruk maken bij je lezer

Hoewel er blogs en websites bestaan die van lijstjes hun handelsmerk maken en dus niets anders meer publiceren, is het dus niet aangewezen om als een bezetene lijstjesartikels te gaan zitten schrijven. Dat kan ook wel eens beginnen vervelen. Bovendien is het oppassen dat je blog niet te fluffy wordt. Blijf dus altijd zorgen voor afwisseling in je content.

En gezien het grote aantal lijstjesartikelen waarmee we worden bekogeld, wordt het nog best een uitdaging om met iets origineels op de proppen te komen.

Zoals ik hierboven al even aanstipte: langere lijstjes (met heel veel suggesties), that’s the way to go. Ze zijn memorabeler, minder snel samen te vatten en bieden voor elk wat wils. Het zorgt er allemaal voor dat je lijstjesbericht makkelijker wordt gedeeld en bewaard.

Conclusie?

Het mag geen verrassing zijn dat listicles zo vaak gebruikt worden. Het is een format dat vrij makkelijk en snel te maken is, en ook blogliefhebbers vinden listicles prettig om te lezen. Alleen moet je erop letten dat je lijstjespost niet overkomt als “makkelijke bladvulling” die je wel even schrijft omdat je snel iets online moet hebben. Maak je eigen verhaal, bedenk originele invalshoeken en kom met unieke suggesties!


De oorspronkelijke versie van dit artikel verscheen in april 2017

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Listicles: zo maak je de lekkerste lijstjes waar lezers dol op zijn”

  1. Vanessa avatar

    Ik maak graag gebruik van listicles (ik kende dit woord nog niet, haha). Lijstjes worden inderdaad goed gelezen en ik vind het zelf ook fijn om met puntjes te werken. Ik krijg er om de een of andere reden zelf rust van als de tekst overzichtelijk is.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Precies dat!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.