HomeWordpressEenvoudige tips voor een supersnel WordPress blog
,

Eenvoudige tips voor een supersnel WordPress blog

Al jaren pleit Google voor sneller ladende websites. Maar hoe regel je dat op de makkelijkste manier? In dit artikel dus simpele tips om een supersnel WordPress blog te bouwen.

Naar een supersnel WordPress blog: 10 tips

Dat er zo gehamerd wordt op snelle websites is niet verwonderlijk. Op het internet telt elke seconde. En aangezien almaar meer bezoekers je site bekijken op hun smartphone (met hun soms gebrekkige internetverbindingen) wil je hier toch je beste beentje voorzetten.

1. Kies degelijke webhosting

Een goed hostingbedrijf, daar begint alles mee. Goedkoop is hier trouwens ook vaak duurkoop. Met SSD servers laat je site bijvoorbeeld al makkelijk 3 keer sneller dan op HDD…

2. Optimaliseer HTML en CSS

Hoe kleiner je bestanden, hoe makkelijker (sneller) ze inladen. Het is een simpele wetmatigheid. Wees gerust, je hoeft niet noodzakelijk in de code te zitten priegelen. Een plugin als Autoptimize kan hier goede diensten bewijzen.

3. Foto’s, foto’s, foto’s…

De klassieker. Foto’s zijn altijd relatief grote bestanden en dus echte boosdoeners als het gaat om de snelheid van je site. Verklein/comprimeer je plaatjes ALVORENS je ze naar WordPress upload. In zowat elk fatsoenlijk fotobewerkingsprogramma kan je afbeeldingen resizen. Doe dat dan ook. In dat verband is de online tool Compressnow handig. Hiermee kan je de bestandsgrootte van je plaatjes drastisch terugbrengen. Zonder dat je als lezer het verschil merkt natuurlijk.

Via de WordPress plugin Smush kan je de afbeeldingen nog verder verkleinen eens ze op je blog zijn. Het gaat hier om een paar procenten per plaatje, maar heb je honderden foto’s op je blog dan kan dat wel gaan doorwegen.

Over afbeeldingen gesproken: het is logisch dat hoe minder plaatjes je in je artikels gooit hoe minder er ook moeten worden ingeladen. Daarnaast zijn er de afbeeldingen waaraan je misschien niet meteen denkt. In zo’n sidebar zitten mogelijks een boel visuals die aardig wat laadtijd vergen. Ik heb het dan over banners, foto’s, knoppen en meer van die dingen. Dan vergeten we nog het plaatje dat bij de header hoort, een eventuele achtergrond voor het blog, de favicons en de logootjes.

We vergeten wat te makkelijk dat ook zij telkens opnieuw moeten worden ingeladen. Comprimeer ook die bestanden. En oh ja:

4. Ruim je database op

Eén van de nadelen van WordPress? Binnen de kortste keren verzamel je een hoop troep die op je blog blijft rondslingeren. Ruim verwijderde reacties, ongebruikte foto’s, overbodig geworden pagina’s en revisies op. Je website wordt sneller én je spaart kostbare webruimte. Ikzelf heb goede ervaringen met Optimize Database after Deleting Revisions.

5. Kies een snel (ladend), eenvoudig WordPress thema

De keuze aan WordPress thema’s is overweldigend. Waar moet je beginnen kiezen. Ik zou zeggen: kies wat je mooi vindt, maar let er ook op dat het thema van je keuze vrij recent is aangemaakt. Dan is de kans vrij groot dat het aangepast is aan de criteria die vandaag de dag belangrijk zijn (waarvan laadsnelheid er dus één van is). Als het even kan wil je ook een thema dat overweg kan met WordPress 5 (Gutenberg-update).

Afgezien daarvan is het WordPtress thema met de meeste toeters en bellen niet noodzakelijk de beste optie voor JOUW blogproject. Hoe meer ingebouwde functies een theme heeft, hoe meer code er doorgaans ook moet worden ingeladen. Veel van die features draaien immers op de achtergrond mee, zelfs al gebruik je ze niet. Denk daarom na wat je allemaal nodig hebt en kies je theme in functie daarvan.

“Wat er niet op zit kan ook niet kapot,” zegt mijn moeder altijd!




6. Gebruik zo weinig mogelijk plugins

Wederom een klassieker. Plugins zijn verrekte nuttig, maar doorgaans betekent meer WordPress plugins ook meteen een tragere website. Minder plugins wil in de meeste gevallen zeggen minder onderhoud aan je blog.

7. Verwijder plugins die je niet gebruikt

Overloop eens in de zoveel tijd je verzameling WordPress plugins. Ben je immers al enige tijd aan het bloggen dan bestaat de kans dat je met plugins zit die destijds handig of zelfs noodzakelijk waren, maar die je nu niet meer gebruikt. Deactiveer ze en verwijder ze. Mocht je ze later toch terug nodig hebben installeer ze dan opnieuw. Voor nu is er geen reden om er je systeem mee te belasten.

8. Splits langere berichten op in meerdere pagina’s

Het is in feite altijd hetzelfde liedje. Langere pagina’s – met vooral veel foto’s en andere multimedia – vergen extra laadtijd. Eén van de manieren om dat te counteren bestaat erin het lange artikel op te splitsen in meerdere delen/pagina’s. Het artikel wordt dan getoond tot aan de plek waar jij een volgende sectie voorzag. Voor je lezer bestaat het artikel inderdaad uit meerdere pagina’s (met linkjes die ook aan het einde van iedere sectie worden getoond). Je gaat als volgt te werk:

  1. ga in de HTML-modus staan
  2. neem een Enter op de plaats waar je een opsplitsing wil hebben
  3. tik <!–nextpage–> (telkens 2 koppeltekens)!

In de visuele modus zie je nu iets als …………..PAGE BREAK………………. staan.

Overigens is dit ook een meer slinkse manier om meer pageviews voor je blog te genereren. Elke klik naar een volgende pagina is namelijk een extra pageview…

Opgelet: ondervinding leert dat dit niet werkt als je ook gebruik maakt van ankerlinks in je artikel.

9. Doe de updates van WordPress (inclusief plugins en thema’s)

Je doet er goed aan de updates te doen wanneer ze beschikbaar worden. Als het goed is zijn softwareontwikkelaars voortdurend bezig om hun producten sneller en veiliger te maken. Je moet wel gek zijn om daar geen gebruik van te maken.

10. Check de snelheid van je WordPress blog regelmatig

En tenslotte: controleer af en toe hoe het ervoor staat met de laadsnelheid van je blog. GTmetrix en Pingdom Website Speed Test zijn hiervoor handige webtools.

Zo, dat waren mijn tips voor een supersnel WordPress blog. Wanneer ik dit lijstje overloop kan ik wel vaststellen dat er op Blogtrommel.com te veel plugins rondwaren. Ik heb nooit gezegd dat op mijn blog altijd alles perfect is…


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Eenvoudige tips voor een supersnel WordPress blog”

  1. Ximaar avatar

    Deze doet het ook aardig: http://webpagetest.org/
    Ik test liever naar een server in NL omdat mijn website in het Nederlands is.
    Reslutaat is redelijk goed. 2,4 sec voor compleet laden. blogtrommel heeft daar 3,4 sec voor nodig. Zou ook willen testen met reclame/troep blokkeren. Is veel sneller.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank om mij te attenderen op webpagetest.org! Hij gaf deze keer wel een slechter resultaat dan toen jij de test deed (5,3 seconden) Geeft wel interessante data. Dat moet ik toch eens nader bestuderen…

      1. Ximaar avatar

        @Ben: Vond hem via een goeie zoekopdracht. Ziet er idd goed uit. Zelf heb ik daarin Amsterdam geselecteerd, je kan ook voor Brussel kiezen. Bij die Canadese GTMetrix heb je in de gratisversie alleen de keuze Canada. De testlocatie is erg bepalend voor de snelheid. Ik zocht naar webwait, maar die is gestopt.

  2. Villasappho avatar

    Keifijn ik ben al onderweg met een aantal maar ga toch nog even aan de gang met de rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.