Homebeter bloggenHoeveel kost een blog eigenlijk?
0
(0)

Nu ik er zo over nadenk kan het antwoord op die vraag heel kort zijn: bloggen kan al vanaf welgeteld 0 euro per jaar. Wat mij betreft is het daarmee de hobby met de gunstigste verhouding prijs/impact/fun. Maar zoiets is natuurlijk nogal persoonlijk. 

Leestijd: ca. 4 minuten

Laatste update: 02/04/2023

Gratis bloggen kan erg makkelijk via Blogger of WordPress. Ben je vooral een tekstschrijver, heb je een broertje dood aan het technische gepruts achter de schermen én heb je een Twitter-account, dan is het splinternieuwe blogplatform Medium.com misschien te overwegen. Aan het hele verhaal van gratis bloggen zijn echter ook wat nadelen verbonden.

Hoeveel kost een blog vandaag?

Terug naar het blog op het eigen domein. Ook dat hoeft geen fortuinen te kosten. Al hangt natuurlijk veel af van wat je nu precies met je blog aan wil. Om toch een en ander concreet te maken, neem ik Blogtrommel.com als uitgangspunt. Blogtrommel.com, een al bij al vrij bescheiden hobbyblog (ca. 12.000 à 15.000 pageviews per maand), vooral gericht op teksten en met enkele extra features.

Domeinnaamregistratie en webhosting*

Dit vormt de basis van je blog op je eigen domein. Via een domeinnaamregistratie heb jij het recht om een bepaald internetadres gedurende een periode te gebruiken (meestal één jaar). Voor mijn .com-domeinnaam betaal ik jaarlijks ongeveer 10 euro. Nog een stukje goedkoper zijn de .nl- of .be-domeinen.

Wil je je domein ook effectief gebruiken om te bloggen, dan moet je een hostingpakket nemen.

Webhosting kan je nog het simpelste omschrijven als je “harde schijf op het internet,” nodig om je blogsoftware te installeren (bijvoorbeeld WordPress.org; gratis) en alle content van je blog (blogpsts, concepten, reservekopieën, reacties, foto’s en andere bestanden). Dat kost ongeveer 40 euro per jaar. Voor dat geld heb ik 1.000 mb webruimte en 10 gb dataverkeer. Ruim voldoende voor de gemiddelde blogger, op voorwaarde dat je blog niet voor het grootste deel bestaat uit grote foto’s met in een hoge resolutie.

Kijk een beetje rond en je zal waarschijnlijk goedkopere alternatieven vinden. Het is dan de vraag welke service je daarvoor in de plaats krijgt. Meestal betekent goedkoop een (veel) minder goede technische ondersteuning in geval van problemen.

In ruil voor die 40 euro krijg ik alleszins een hoop gemoedsrust. Eén Tweet of email volstaat om iedere vraag, ieder (zeldzaam) technisch akkefietje – al dan niet door mijn eigen fout – binnen enkele uurtjes (en vaak veel sneller) beantwoord of opgelost te weten. Doe mij dan ook een plezier en wees op je hoede bij iedere aanbieding die adverteert met het woord “gratis.” Er zitten vrijwel altijd addertjes onder het gras!

Wat kost een WordPress-blog op je eigen domein? Bereken het!

Domeinnaamregistratie en webhosting zijn de enige kosten waar je niet onderuit kan. Maar omdat ik jullie een fijne(re) leeservaring wil bezorgen en ook wat extra’s kunnen aanbieden zo nu en dan, investeerde ik in:

WordPress-onderhoud: zelf doen of uitbesteden?

Het zal je niet ontgaan zijn dat bloggen een stuk goedkoper kan als je het onderhoud van je blog zelf doet. Is dat moeilijk? In mijn ogen niet echt. WordPress geeft immers zelf aan wat er aan themes en plugins moet worden bijgewerkt. Vanaf dan is het een kwestie van enkele muisklikken om de klus te klaren.

Tuurlijk, heel soms gaat er iets niet helemaal goed bij zo’n update, maar gebruik kwaliteitsvolle WordPress-thema’s en -plugins en de kans is eerder klein dat er wat misloopt dat jij niet kan oplossen.

Ben je als de dood voor alles wat met de techniek van je site te maken heeft, heb je geen tijd om er je bezig te houden, dan kan je deze service wel aanklikken.

Een premium WordPress-theme

Niks belet je om je toevlucht te nemen tot één van de vele gratis WordPress-themes die her en der te vinden zijn. Het zou zomaar kunnen dat je er eentje vindt dat perfect aan je behoeften voldoet. Het risico bestaat natuurlijk dat jouw template op zowat elke straathoek van de blogosfeer te vinden is. Persoonlijk vind ik dat, wanneer je een blog start op je eigen domein, je net zo goed voor een uniek vormgegeven plekje kan zorgen.

Ben je een beetje creatief, niet vies van een uitdaging en kan je overweg met HTML, Adobe Photoshop en PHP dan zie je er misschien wat in om zelf zo’n theme in elkaar te boxen.

Kostprijs van zo’n premium-themes: meestal enkele tientallen dollars, als het goed is eenmalig te betalen en met inbegrip van eventuele upgrades.

 E-mailmarketingsoftware

Geïnteresseerde lezers/volgers van Blogtrommel.com zich inschrijven op mijn mailinglijst en zo af en toe een nieuwsbrief ontvangen.

Om het hele proces in goede banen te leiden (e-mailadressen verzamelen, nieuwsbrieven opmaken en versturen), maak ik gratis gebruik van Laposta. Zodoende kan ik meerdere mailinglijsten aanmaken en maandelijks maximaal 12.000 e-mails versturen naar 2.000 mensen. Dat is zeker meer dan voldoende. Ik houd er niet van mijn contacten te overspoelen met mails.

Plugins en andere software

Wil je extra functionaliteiten aan je WordPress(.org)-blog toevoegen, maak er dan een gewoonte van om in de eerste plaats te zoeken naar gratis plugins. Soms hebben deze plugins ook een betaalde versie met – uiteraard – meer mogelijkheden. Ga eerst na of je die extra mogelijkheden wel echt nodig hebt. En verder is er heel wat gratis software beschikbaar om je te helpen bij het maken van je content.

Dus, hoeveel kost een blog eigenlijk?

We kunnen stellen dat Blogtrommel.com in de lucht houden me momenteel een goede 80 euro per jaar kost. De werkuren voor deze – volgens sommigen althans – uit de hand gelopen hobby worden uiteraard niet in rekening gebracht. Dit is zeker niet het goedkoopste blog, maar wel eentje dat me weinig (technische) kopzorgen bezorgt. En daarbij komt nog: plezier kent geen prijs!!!

*= Blogtrommel.com wordt gehost door Justhost.nl

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

4 reacties op “Hoeveel kost een blog eigenlijk?”

 1. Lilith avatar

  Als ik dat prijskaartje hoor, blijf ik toch nog wel even bij mijn gratis platform. Ik dacht overigens dat je sowieso gratis toegang kreeg tot veel van die plug-ins en tot meer lay-outmogelijkheden als je een domein en hosting kocht. Mis dus…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Veel van die WordPress-plugins zijn echt wel gratis. De premium-themes (lay-out) staan inderdaad los van het blog op zijn eigen domein…

 2. Ximaar avatar

  Zelf ben ik erg tevreden met WordPress.com. Die biedt 3GB aan dataruimte en is erg snel:

  http://ximaar.files.wordpress.com/2014/03/webwait.gif

  Dwz bij Webwait.com kan je de laadsnelhedi meten. Die verschilt erg per browser en dus heb ik dat met 3 verschillende browsers gedaan. M’n voorpagina (met 12 berichten) op WordPress.com laadt 8x zo snel als die van Blogtrommel.com. M’n blogspot is ook redelijk vlot, maar daar staat minder op de voorpagina. Blogspot.nl is daarbij wat sneller dan Blogspot.com schijnbaar staat die op een andere server in of dichter bij NL.

  De service van wordpress.com is erg goed. Doet het altijd en ik heb ze nooit nodig. Veel bloggers met een eigen domein heb ik wel anders zien piepen. Zomaar een tijdje uit de lucht of bijvoorbeeld gezeur met rekeningen. Probleem is dat het domein van jezelf mag zijn, maar het staat ook gewoon bij een host en die zijn vaak onbetrouwbaarder dan wordpress.com of blogspot.

  Het is bij wordpress.com wel zoeken naar een goed thema, omdat er veel met mankementen zijn en het niet op alle browser-versies goed doen. Daarna kan je ze redelijk aanpassen met andere kopfoto’s, achtergrond, indeling en widget-keuze. Bij Blogspot is het aantal thema’s behoorlijk minder, maar daar kan je dan weer de kolombreedtes traploos aanpassen.

  Toch vind ik vooral het reageren bij blogspot minder, vandaar dat mijn hoofdblog bij wordpress.com staat. Op wordpress.com kan je helaas geen java of eigen html zetten en dat lukt me bij blogspot dan weer wel. Vandaar dat ik blogspot er bij gebruik.

  Na het debacle van Wegminlog heb ik een eigen domein overwogen, maar daar is het nooit van gekomen omdat ik het achteraf niet nodig vond. Belangrijk punt is dat ik geen kredietkaart heb en alleen wil betalen via een overboeking. Dat kan tegenwoordig wel bij een aantal providers, maar in het begin was dat vrijwel niet mogelijk.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, elke oplossing heeft zo zijn voor- en nadelen. Eigenlijk zou iedere blogger er meerdere blogs op na moeten houden. Elk op een ander platform, om zo gebruik te maken van de sterktes van iedere blogoplossing…

   Nu alleen de tijd nog vinden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.