Homebeter bloggenDomeinnamen en webhosting
, ,

Domeinnamen en webhosting

Jushost Petra BlankwaardMet Petra Blankwaard praat ik nog even door over een onderdeel van het blogvak dat vaak een beetje stiefmoederlijk wordt behandeld. Een aspect dat vele bloggers angstzweet of koudwatervrees bezorgd vanwege de onduidelijkheid en de indianenverhalen die erover de ronde doen. Als eigenaar van hostingbedrijf Justhost.nl is Petra de geschikte persoon om klaarheid te scheppen rondom domeinnamen en webhosting.

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je die natuurlijk altijd achterlaten in een reactie onder dit bericht. We proberen een duidelijk antwoord te formuleren.

Je kan hier het eerste deel van dit interview lezen.

 

1. Kan je even kort uitleggen wat Justhost.nl precies doet?

PB: Bij Just Host kun je domeinnamen registreren (b.v. blogtrommel.com) en webhosting bestellen. Webhosting is niks anders dan hardeschijfruimte voor je website en e-mail op een webserver.

 Webhosting en de registratie van domeinnamen zijn dus 2 aparte dingen?

PB: Klopt, en je bent ook vrij om een domein bij een andere partij af te nemen dan je hostingpakket. Er zijn mensen die domeinnamen registreren zonder webhosting, gewoon om de namen vast te leggen. Andersom werkt het niet: webhosting zonder domeinnaam is zinloos.

 Dus, in theorie kan ik mijn domeinnaam laten registreren bij bedrijf X terwijl bedrijf Y de hosting van mijn blog of website verzorgt?

PB: Klopt, in de meeste gevallen wel. Er zijn partijen die het koppelen, maar dat zijn er niet veel. Belangrijk is om te weten of de partij waar je je domein registreert je toestaat om dat domein via (zogenaamde DNS)instellingen te verwijzen naar hosting elders.

 Kan ik mijn domein en webhosting zomaar overhevelen van het ene bedrijf naar het andere? Hoe gaat een en ander in zijn werk?

PB: Ja dat kan. Om je domein te verhuizen moet je bij de bestaande partij eerst de verhuiscode (token) opvragen. Iedere andere partij die de domeinnaam + verhuiscode weet kan het domein verhuizen. Webhosting zelf verhuis je niet, wel de website die erop staat. Daar heb je mogelijk hulp bij nodig. Bij Just Host bieden we die verhuisservice voor je website kosteloos, maar als je zelf weet hoe dat moet kan dat natuurlijk ook. Houd wel de opzegtermijn van je bestaande webhost in de gaten. Als je net voor een nieuw jaar hebt betaald is het misschien zonde om dan al over te stappen.

Waarschuwing

“… Als je een domeinnaam door je webbouwer hebt laten registreren, en je hebt ervoor betaald, dan is het niet meer dan logisch dat de domeinnaam op je eigen naam komt te staan, als houder. Ik kan geen enkel argument bedenken waarom een domein niet op eigen naam komt te staan. Als er op een goed moment een conflict ontstaat tussen jou en je webbouwer en je besluit te verhuizen naar een andere host, dan kan het nogal wat rompslomp geven als de domeinnaam niet op jouw naam staat… ” (lees verder)

Petra Blankwaard

 

2. Wat me opvalt is het enorme verschil in prijs die wordt aangerekend voor zowel domeinnaamregistratie als webhosting. Welke factoren spelen hierin een rol? Waar liggen de addertjes onder het gras?

PB: Klopt. De prijzen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, maar niet bij iedereen. Het loont echt de moeite om je goed te oriënteren. Er zijn wel een paar addertjes onder het gras te noemen:
a. Laat je niet verblinden door Gigabytes opslagruimte. Het gros van de WordPress sites die ik ken hebben voldoende aan 150-250 MB. Als je veel foto’s in je blog/website zet dan kan het wat meer zijn. En klopt, als je foto’s upload van 3MB per foto, dan ga je snel naar 1GB natuurlijk. Nodig is dat zeker niet en ook niet wenselijk, daar wordt je blog of website traag van.

b. Bij veel webhosts heb je voor elke domeinnaam een apart hostingpakket nodig als je er een website op wilt draaien. Zoek een webhost waar je meerdere domeinen in 1 pakket mag onderbrengen.

c. Kijk uit met aanbiedingen voor domeinnamen: het eerste jaar 1 euro maar het jaar daarop het dubbele tarief vergeleken bij andere bedrijven.

d. Tot slot: let op het geheugen (werkgeheugen, memory) dat je mag gebruiken. Ik zie nog steeds webhosts die 64MB toestaan, terwijl je voor WordPress minimaal 128MB nodig hebt. Dat staat dus los van de opslagruimte. Als men het niet vermeldt, vraag er dan naar, noem desnoods de waarden hierboven als voorbeeld, om te voorkomen dat er een misverstand ontstaat over het bedoelde geheugen.

– Ok, laat ons het eens concreet maken: hoeveel kost een domein + webhosting bij Justhost.nl?

PB: De meesten gebruiken pakket Small (25 euro per jaar) of Medium (30 euro per jaar), ex. BTW. Een .nl domein kost 5 euro per jaar en een .com 8,50. Als je op zo’n domein alleen wilt mailen en geen website of blog start, dan kan dat met een DomeinOnly pakket, dat pakket is gratis.

(n.v.d.r: voor de prijs van twee bioscooptickets met bijbehorend hapje en drankje ben ik dus een jaar lang in alle gemoedsrust aan het bloggen).

3. Wat zeg jij tegen bloggers die hun domeinnaam registreren bij Blogger of WordPress en meteen ook hun blog hosten voor tien Euro per jaar?

PB: Ik raad het af: een domein is daar duurder dan bij een Nederlands bedrijf en bovendien is het een crime om je domein er weg te krijgen als je er wat anders mee wilt doen.

4. Toen ik in zee ging met Justhost.nl werd WordPress op mijn domein geïnstalleerd en kreeg ik – naast een uitstekende snelle service – ook een voorlopig domein ter beschikking zodat ik rustig alle voorbereidingen kon treffen alvorens ‘live’ te gaan. Is dit de standaardprocedure?

PB: Dat is zeker geen standaard procedure, maar in sommige gevallen kan dat worden geregeld. Wij kenden elkaar al via Twitter en dan is dat een kwestie van gunnen. Het komt ook wel voor dat een klant een nieuwe website wil gaan bouwen en die pas live wil zetten als de nieuwe website klaar is. Of ik een eigen domeinnaam beschikbaar stel laat ik afhangen van deze ‘gunfactor’.

5. De meeste bedrijven bieden standaard hosting pakketten aan met 200 tot 400 MB opslag en 2GB dataverkeer. Wat betekenen die getallen precies en is het voldoende voor een gemiddelde hobbyblogger?

PB: De opslagruimte is de ruimte die je nodig hebt om je bestanden op te slaan. Ik maak een vergelijking met een fotoalbum op je computer: stel je hebt 10 foto’s in een map staan van 2MB per foto. Je hebt dan 20MB ruimte nodig om ze op te slaan. Dataverkeer is een waarde die per maand geldt. Stel je opent de 10 foto’s, totaal 20MB 10 keer in de maand, dan verbruik je 10 x 20MB = 200MB ‘verkeer’, exclusief het programma waarmee je ze opent. Dus hoe meer bezoekers en hoe groter je website, hoe meer dataverkeer je per maand gebruikt. De genoemde waarden zijn zeker voldoende voor de hobbyblogger.

6En als mijn data- en opslaglimieten zijn overschreden wordt mijn blog gewoon uit de ether geplukt?

PB: Bij de meeste webhosts wordt je website niet uit de lucht gehaald. Gelukkig maar. Bij Just Host krijg je een e-mail als je 80% of meer van je maximum hebt verbruikt. Je kunt op dat moment besluiten of je bestanden weghaalt, verkleint of dat je je ruimte uitbreidt door een groter pakket. Als je structureel boven de 100% zit nemen we contact met je op om een oplossing te bespreken.

7. Vooral de opslagruimte van mijn blog kan soms aardig snel slinken, vind ik. Heb jij tips om wat zuiniger om te springen met de beschikbare webruimte?

PB: In de meeste gevallen worden foto’s veel te groot gehouden. Dat slurpt niet alleen ruimte maar maakt je blog ook traag. Vergeet ook niet dat er steeds meer mobiele bezoekers zijn, die willen geen trage website en ook niet veel dataverkeer verbruiken op hun abonnement als ze daar extra voor moeten betalen buiten hun bundel. Verklein foto’s naar bv 500 of 600 pixels lange zijde.

Een ander punt is backups: ik adviseer backups te maken naar bv Dropbox. Als er onverhoopt wat met je hosting mis gaat dan staan je backups elders. Bovendien is een gratis Dropbox account groot genoeg om behoorlijk wat backups te herbergen. De plugin die ik hiervoor gebruik is BackWPup, ideaal.

8. Wat doet een Justhost.nl zoal om sites te beschermen tegen hackers en andere internet-piraten?

PB: De servers staan op alle punten ‘dicht’ waar je die dicht kunt zetten zonder dat het functioneren van de website of e-mail daarvan te lijden heeft. Bovendien is er een maximum ingesteld voor het aantal keren dat iemand kan inloggen met een foutief wachtwoord in het controlpanel. Ook geldt een maximum op het maximum aantal mails dat kan worden verzonden. Als je daarboven komt is dat doorgaans een teken dat je gehackt bent.

– Kunnen wij als blogbeheerders wat doen om onheil te voorkomen?

PB: Zeker wel: er zijn diverse plugins die je beveiliging verbeteren. Onlangs heeft Raymond Snijders daar een artikel over geschreven: >klik<

9. En wat als het ondanks alles toch misgaat?

PB: Neem zo spoedig mogelijk contact op met ons of je webbouwer als je die hebt. We overleggen hoe een en ander kan worden opgelost en waar nodig kunnen we een handje helpen.

10. Wat is jouw motto (als internet-ondernemer)?

PB: Ik doe graag eerlijk en transparant zaken, dus als ik daar een slogan aan zou moeten hangen dan is die simpel:

Eerlijkheid duurt het langst.

Zo, dat waren mijn vragen over domeinnamen en webhosting. Ik dank Petra voor de expertise en de verhelderende kijk in de interne keuken.

We hebben geprobeerd op de meest voorkomende vragen in verband met je blog, domeinnamen en webhosting een antwoord te geven. Mochten er toch nog onduidelijkheden blijven bestaan, aarzel dan niet een reactie achter te laten…

Voor wie nog meer wil lezen over dit onderwerp zet ik hier nog wat artikelen neer:

Veelgestelde vragen over domeinnamen

Hosting van je blog: levensbelangrijk!

Waarom bloggen op een eigen domein?

Laatst verschenen berichten

5 reacties op “Domeinnamen en webhosting”

  1. sanne avatar
    sanne

    Zeer handig artikel, nu weet ik eindelijk wat de termen betekennen.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat is dan weer erg leuk om te horen! 🙂

  2. Gratis Domeinnaam avatar

    Groot interview. het was zeer informatief, ik heb veel dingen weten uit het.

  3. Petra avatar
    Petra

    Dank voor je interview Ben, leuk om te doen. Ik hoop dat ik bloggers hiermee in simpele taal antwoord heb kunnen geven op vragen die vaak worden gesteld over dit onderwerp.
    Mocht iemand nog wat anders willen weten, plaats hier je reactie en ik zal erop reageren.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Graag gedaan! Enne… Ik moet jou bedanken voor de grote ’toegevoegde waarde.’ Niet alleen vandaag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.