(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogsHow toVan Blogger naar WordPress in 2 minuten

Van Blogger naar WordPress in 2 minutenOverstapIk ken er wel een paar. Bloggers die met veel plezier een blog starten op het uiterst gebruiksvriendelijke en haast kinderlijk intuïtieve Blogger, maar die na verloop van tijd toch verlangen naar WordPress dat nog veel meer mogelijkheden biedt en vooral een “professionelere” look and feel heeft.

Veel Blogspot-gebruikers echter zien zo’n overstap als een onoverkomelijk iets. Ze zijn vooral bang dat hun bloginhoud iets overkomt of dat ze hun reacties definitief kwijtraken tijdens de overgang van Blogger naar WordPress. En ja, ook bovengetekende heeft lang getalmd eer hij de sprong waagde.

Die vrees is voor een groot stuk onterecht gebleken. De complete inhoud van je blog overzetten neemt niet meer dan 2 minuten in beslag. En om dat ook te bewijzen maakte ik een screencast:

Wat je wel moet weten:

WordPress-account

Ik ging er in dit filmpje van uit dat je al een WordPress-account hebt en ook al een (WordPress)-blog hebt aangemaakt. Een blog dat evenwel nog leeg is.

Als je WordPress.org op je eigen domein installeert, moet je er zelf voor zorgen dat ook de plugin wordt geïnstalleerd waarmee je makkelijk je Blogger-blog kan importeren in WordPress.

Eigen leven

De hele design en de hele indeling van je blog zal er na de overgang wat vreemd uitzien. Een gevolg van het feit dat je blog geënt word op een WordPress-theme.
Ook de opmaak van de individuele blogberichten kan een eigen leven gaan leiden, vooral als je het niet zo nauw nam met de HTML-code. Een “nette code” geeft sowieso een beter resultaat. Uiteraard kan je dat geval per geval oplossen. Niet zo moeilijk maar het kost wel wat tijd.

Tags (labels) worden categorieën

WordPress maakt gebruik van categorieën en tags om je berichten te inventariseren en makkelijk vindbaar te maken. Dit is niet het geval in Blogger, dat enkel tags (labels) kent. Vreemd genoeg worden de tags uit Blogger omgezet naar categorieën in WordPress. Toch hoeft dat geen probleem te vormen. WordPress heeft immers een Categories and Tags Converter. Die is te vinden in je WordPress-dashboard, onder jet tabblad Extra. Kies vervolgens voor Importeren. Het programmaatje laat je toe makkelijk te switchen van tags naar categorieën en vice versa.

Van WordPress naar blogger?

Hoewel ik me nauwelijks kan voorstellen dat je – eens je gewend bent aan WordPress – ooit nog terug wil naar blogger, is ook die overstap in een handomdraai geregeld. Dit filmpje toont de omschakeling van WordPress naar Blogger.

Ik wens je veel succes!

 

 

 

photo credit: Kecko via photopin cc

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

Categorie:


23 reacties op “Van Blogger naar WordPress in 2 minuten”

 1. […] Alle buttons en codes, die met een kleine verandering, direct alles veranderen. Met de hulp van handige website en veel ge-google, kon ik stap voor stap mijn blog overzetten. En dit was uiteindelijk, […]

 2. Alvast bedankt voor het helpen. Ik denk dat je er er veel mensen blij mee kunt maken! Er zullen vast nog wel meer mensen zijn die vanaf nu een keer over willen van blogger naar WordPress.

 3. Hoi, Ik wil ook van blogspot naar wordpress, en heb al een wordpress account besteld. Alleen krijg ik het niet voor elkaar. Ik klik bij extra op importeren, vervolgens op blogger en dan krijg ik het volgende:

  Import Blogger
  Howdy! This importer allows you to import posts and comments from your Blogger account into your WordPress site.

  To use this importer, you must have a Google account and an upgraded (New, was Beta) blog hosted on blogspot.com or a custom domain (not FTP).

  The first thing you need to do is tell Blogger to let WordPress access your account. You will be sent back here after providing authorization.

  Vervolgens kan ik op authorize klikken en dan komt de volgende opmerking:

  Reminder: Deprecated APIs were discontinued on April 20th, 2015. To restore service, update to the replacement API.

  Google no longer supports OAuth 1.0

  Help! Hoe los ik dit op?? Ik hoop dat je me kan helpen. Of zou het zo zijn dat je geen blogspotblog meer kan importeren in wordpress?? 🙁

  Alvast hartelijk dank.
  Groetjes, Judith

  • Het lijkt er inderdaad op dat dit niet meer mogelijk is. Ik probeer een en ander (opnieuw) uit te zoeken…

 4. Zou het kunnen dat er intussen één en ander veranderd is bij dit proces? De stap die in jouw filmpje op 0:55 valt, levert bij mij iets anders op. Ik klik op “blogger” maar krijg hierbij geen lijstje van mijn blogs op blogger en moet de versie van mijn blog die ik net gedownload heb op mijn computer aanklikken. Dan krijg ik dit als antwoord:

  “Import Blogger
  Howdy! This importer allows you to import posts and comments from an export of your Blogger account into your WordPress blog.
  You can grab an export of your blog data from Blogger then upload that file here.
  This Blogger support page explains how to export the file you need.
  Je bestand is succesvol geüpload. We beginnen meteen aan je importproces.”

  Die laatste zin klinkt veelbelovend, ware het niet dat er verder niets gebeurt. Enige tips?

  groetjes,

  Kristien

  (bedankt wel voor de post, hoewel ik toch twijfel of wordpress niet wat te veel technische kennis vergt voor iemand als ik).

 5. Vraagje!?
  Ik ben mijn blog aan het overzetten van blogger naar wordpress.org, maar na het overzetten zie ik nu dat alle beelden van mijn blog heel erg slecht van kwaliteit en wazig zijn geworden terwijl verre weg de meeste beelden hoge resolutie foto’s zijn van de juiste afmetingen (zoals WordPress ook aanraad).
  Weet jij waardoor dit komt en hoe ik dit kan oplossen?

  • De enige reden die ik kan bedenken is dat je de grootte van je foto’s hebt aangepast (groter gemaakt, om ze beter te doen passen in WordPress). Vermoedelijk ben je vertrokken van foto’s met een te lage resolutie.

   Maar om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe je dit oplost. De enige mogelijkheid die ik zie is om je foto’s op de originele grootte te houden en de lay-out van je WordPress-blog daarop aan te passen…

   P.S: Via Twitter kreeg ik een tip binnen: met de app “instaflash” (Apple) zou een en ander moeten mogelijk zijn…

 6. ik wil eigenlijk van blogger naar wordpress overstappen omdat ik gehoord had dat dat je blog van blogger niet helemaal van jouw eigendom is. Dus het kan om welke reden dan ook verwijderd worden door google (blogger is van google). Ik ben nu een beetje bang om mijn harde werk zomaar kwijt te raken.. Dus bedankt voor je handige artikel!

  • Voor zover ik me herinner (het is alweer een aantal jaren geleden sinds mijn overstap van Blogger naar WordPress) moet je die interne links inderdaad zelf nog aanpassen. Althans, zo heb ik het opgelost. Dat is iets wat ik in de blogpost hierboven ben vergeten te vermelden. Indien je blogt op een eigen domein – dus via WordPress.org – is het zeer goed mogelijk dat voor dat karwei een plugin bestaat om het werk te vergemakkelijken. Maar daar heb ik geen ervaringen mee…

   • Hm, dat is wel een karwei. Blog loopt sinds 2007, met ruim 1400 berichten. Wellicht kies ik er dan voor om dat deel ‘achter te laten’, en met WordPress met een verse start verder te gaan. bedankt voor het antwoord.

 7. whoehoeee dankjewel! Het is inderdaad in twee minuten gelukt. En ik had nog niet eens een (kale) WordPress account, maar mijn lieve host van justhost heeft het op een zaterdagavond in elkaar gezet. Ik ben echt gelukkig met jullie allemaal.

 8. Het was inderdaad een fluitje van twee minuten. Ook het omzetten van de tags was zo gebeurd. Dank voor je duidelijke uitleg, het heeft me over de srteep geholpen.

 9. Het omzetten was inderdaad kinderlijk eenvoudig. Het ‘goed’ zetten van de teksten neemt wat tijd in beslag al was het net echt nodig. Maar ik moest, vanwege een eigen domme actie waardoor ik een groot deel van mijn plaatjes was kwijtgeraakt, toch alle blogs doorlopen dus.. Mooie gelegenheid om ook meteen de niet zo denderende blogs te verwijderen…

  Sommige widgets van blogger vind ik makkelijker dan die van WP hoewel dat vooral komt door het feit dat ik nog moet uitzoeken hoe het met plug ins zit. Aan de andere kant is mijn blog nu wel een stuk rustiger qua lay-out.

  • Ja, zo’n overstap is al bij al niet zo moeilijk, maar er komen altijd wel kleine akkefietjes om de hoek kijken. Zo moest ik de lay-out van heel wat berichten helemaal ‘herwerken’.

   Wanneer je – zoals jij – blogt op de gratis versie van WordPress (WordPress.com) dan heb je een redelijk beperkte keuze in het aantal widgets dat je kan gebruiken. Dit hangt ook af van het theme dat je hebt gekozen.

   Ook ik vind je lay-out een stuk rustiger nu.

  • Hoe heb je het voor mekaar gekregen om de tekst & foto’s te kunnen overzetten? Ik probeer mijn blogspot namelijk te importeren in wordpress, maar enkel de titels en tags worden overgezet.. Kan je mij helpen? 🙂 Dankjewel!

   • Dat lijkt me vreemd. Ik weet niet beter dan dat het overschakelen van Blogger naar WordPress gaat zoals ik in het filmpje heb getoont. Het is wel zeer waarschijnlijk dat de opmaak van je blogposts er (heel) anders komt uit te zien… Nogmaals proberen?

 10. Ik heb een vraag.. Als je al een .nl website hebt die je krijgt doorverwezen als je .blogspot.nl intypt, kun je dan ook naar WordPress en nog je domein behouden?

  • In principe zou dat geen groot probleem mogen vormen. Het is gewoon een kwestie van WordPress.org te installeren op jouw .nl-domein.

   Nog een goeie raad: maak sowieso een kopie van je blogspot-blog (xml-bestand) vooraleer je begint. Loopt er dan toch iets fout, dan heb je die recente kopie nog om op terug te vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.