How to

OverstapIk ken er wel een paar. Bloggers die met veel plezier een blog starten op het uiterst gebruiksvriendelijke en haast kinderlijk intuïtieve Blogger, maar die na verloop van tijd toch verlangen naar WordPress dat nog veel meer mogelijkheden biedt en vooral een “professionelere” look and feel heeft.

Veel Blogspot-gebruikers echter zien zo’n overstap als een onoverkomelijk iets. Ze zijn vooral bang dat hun bloginhoud iets overkomt of dat ze hun reacties definitief kwijtraken tijdens de overgang van Blogger naar WordPress. En ja, ook bovengetekende heeft lang getalmd eer hij de sprong waagde.

Die vrees is voor een groot stuk onterecht gebleken. De complete inhoud van je blog overzetten neemt niet meer dan 2 minuten in beslag. En om dat ook te bewijzen maakte ik een screencast:

Wat je wel moet weten:

WordPress-account

Ik ging er in dit filmpje van uit dat je al een WordPress-account hebt en ook al een (WordPress)-blog hebt aangemaakt. Een blog dat evenwel nog leeg is.

Als je WordPress.org op je eigen domein installeert, moet je er zelf voor zorgen dat ook de plugin wordt geïnstalleerd waarmee je makkelijk je Blogger-blog kan importeren in WordPress.

Eigen leven

De hele design en de hele indeling van je blog zal er na de overgang wat vreemd uitzien. Een gevolg van het feit dat je blog geënt word op een WordPress-theme.
Ook de opmaak van de individuele blogberichten kan een eigen leven gaan leiden, vooral als je het niet zo nauw nam met de HTML-code. Een “nette code” geeft sowieso een beter resultaat. Uiteraard kan je dat geval per geval oplossen. Niet zo moeilijk maar het kost wel wat tijd.

Tags (labels) worden categorieën

WordPress maakt gebruik van categorieën en tags om je berichten te inventariseren en makkelijk vindbaar te maken. Dit is niet het geval in Blogger, dat enkel tags (labels) kent. Vreemd genoeg worden de tags uit Blogger omgezet naar categorieën in WordPress. Toch hoeft dat geen probleem te vormen. WordPress heeft immers een Categories and Tags Converter. Die is te vinden in je WordPress-dashboard, onder jet tabblad Extra. Kies vervolgens voor Importeren. Het programmaatje laat je toe makkelijk te switchen van tags naar categorieën en vice versa.

Van WordPress naar blogger?

Hoewel ik me nauwelijks kan voorstellen dat je – eens je gewend bent aan WordPress – ooit nog terug wil naar blogger, is ook die overstap in een handomdraai geregeld. Dit filmpje toont de omschakeling van WordPress naar Blogger.

Ik wens je veel succes!

 

 

 

photo credit: Kecko via photopin cc