blog beter vindbaar in zoekmachine, tips, Google

Waarom bloggers geen adblockers zouden mogen gebruiken

Je blogt al een tijdje heel regelmatig, hebt aan inspiratie dus geen gebrek, bent druk op social media en hebt intussen echt wel wat kaas gegeten van SEO. En desondanks heb je het gevoel dat je te weinig bezoekers op je blog krijgt, navenant het geleverde werk. Mogelijke oorzaak van de malaise: adblockers!

Wat hebben adblockers met jouw blogstatistieken te maken?

Almaar meer internetters willen liever niet geconfronteerd worden met advertentieblokken op de sites die ze bezoeken en installeren daarom adblockers. Dergelijke adblockkers filteren/blokkeren als het goed is dus de advertenties.

Het vervelende voor ons bloggers is dat adblockers vaak ook de trackingcodes van Google Analytics en dergelijke op non actief zet! Met andere woorden: je blog krijgt wel bezoekers, sessies en pageviews maar een deel daarvan is gewoon niet terug te vinden in je statistieken.
Te weinig bezoekers op je blog, hoe groot is de schade?

Sommige studies stellen dat tot zo’n 40% van het website verkeer buiten het zicht van de statistieken blijft. Andere bronnen maken dan weer gewag van 10 tot 15% minder verkeer. Grote verschillen dus.

Voor een blog als Blogtrommel.com zou dat ieder jaar neerkomen op zo’n 18.000 tot 72.000 niet geregistreerde pageviews.

Niet elk blog zal er evenveel hinder van ondervinden. Maar is het gebruik van adblockers populair bij de doelgroep van je blog – bij ouders met jonge kinderen, ik zeg maar iets – dan  is dit wel een factor om rekening mee te houden.

Hier is dus net het omgekeerde aan de hand dan met het fake verwijzingsverkeer, waarbij schimmige zoekrobots je site bezoeken en aldus (vooral) het aantal pageviews kunstmatig opdrijven.

Hoe ga je hier als blogger mee om?

Eén en ander toont nog maar eens aan dat blogstatistieken ook niet alles zeggen. En natuurlijk valt er wel wat te zeggen over het gebruik van adblockers. Als blogger kan hiertegen natuurlijk weinig beginnen. Je kan je lezers moeilijk verbieden  om een adblocker te bezigen.

Hoogstens kan je proberen je lezers hieromtrent wat te sensibiliseren. Door hen op te roepen de adblocker tijdelijk uit te schakelen (een woordje uitleg is dan misschien wel op zijn plaats). Wil je ‘t echt hard spelen? Ga dan de principiële toer op. Vraag aan gebruikers van een adblocker om dan ook maar niet deel te nemen aan (geponsorde) winacties op jouw blog…

Het is een demarche die waarschijnlijk bitter weinig uitmaakt en waarmee je je niet populair maakt.

Collegialiteit onder bloggers?

Een flink deel van de blogs wordt vooral bezocht door… collega-bloggers. Vanuit die wetenschap zouden we natuurlijk ook beroep kunnen doen op onderlinge solidariteit: schakel de adblocker (tijdelijk) uit wanneer je andere blogs bezoekt.

Maar heb je dus te weinig bezoekers op je blog (in verhouding tot wat je zou mogen verwachten) dan kan dit een verklaring zijn.

photo credit: StockMonkeys.com via photopin cc

4

3 Responses

Show all responses
  1. Christ V.
    4 november 2018
  2. moois van mie
    29 oktober 2018
  3. Mindel Blokhuizen
    29 oktober 2018

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.