Homebeter bloggenBlog schrijven: de 6 beste tips voor minder tijdverlies

Blog schrijven: de 6 beste tips voor minder tijdverlies

We moeten er niet flauw over doen: om je blog te laten groeien moeten er nieuwe artikelen online komen. Liefst ook nog met een beetje regelmaat. Alleen, zo’n blog schrijven kost aardig wat tijd. Ergens tussen de 2 en de 6 uur of nog langer, zo blijkt uit een kleine steekproef. Of dat niet wat korter kan?

Een goed blog schrijven is geen snelheidswedstrijd, toch?

Natuurlijk kan het korter. En sterker nog: eigenlijk kan je het jezelf niet veroorloven om zoveel tijd aan het schrijven van een blogpost te besteden. Wil je een groeiverhaal voor je blog, dan heb je immers minstens 2 à 3 nieuwe artikels per week nodig. Maak het rekensommetje en je weet dat onderstaande tips voor sneller bloggen van pas zullen komen.

1. Snel een blog schrijven? Zorg altijd voor genoeg inspiratie

Hier kunnen we meteen al een flinke tijdwinst boeken! Het probleem van veel bloggers is dat ze op het moment van schrijven eigenlijk nog op zoek moeten naar inspiratie. Dat het onderwerp van je blogbericht op dat cruciale moment nog niet vastligt zorgt voor twijfels, doelloos rondlummelen en dus een enorm tijdverlies. Daarom:

a) Leg een lijstje aan met toekomstige onderwerpen om over te bloggen

Hopelijk ben jij zo’n blogger met een fraai (digitaal) notitieboek. Met ruim plaats voor de bewuste lijst met blogonderwerpen. En compleet met bijhorende (werk)titel, focus zoektermen, links ter inspiratie, sneuvelteksten en alles wat je kan helpen om een mooi, kwalitatief blog te schrijven.

Train jezelf om elk onderwerp, elk idee zo snel als mogelijk toe te voegen aan je lijst met blogtopics. Inspiratie vervliegt voor je er erg in hebt!

b) Bekijk je lijst regelmatig tussendoor

Lijsten bijhouden en er vervolgens niet meer naar omkijken, dat schiet ook niet op. Maak er een gewoonte van om het zaakje regelmatig te overlopen. Dus niet alléén om er op het cruciale schrijfmoment een onderwerp uit te pikken. Het gaat erom dat je:

  1. je lijst regelmatig aanvult met nieuwe onderwerpen/inspiratie
  2. mentaal bezig blijft met je blogonderwerpen

c) Zorg altijd voor verschillende artikels in de pijplijn

Het uiteindelijke doel van die interactie met de verschillende onderwerpen en ideetjes is dat je nooit nog écht zonder inspiratie gaat zitten schrijven. Soms kan het je zelfs gebeuren dat er zich meerdere topics aandienen om mee aan de slag te gaan.

Waar dat goed voor is? Wel, uiteindelijk moet je je blog schrijven en dan is het wel lekker als je wat te kiezen hebt. ’t Is een mentaal voordeel, een extra duwtje in de rug om schrijvende meters te maken. En bovendien, zit je vast bij het schrijven van een blog, blijf niet te lang bij de pakken zitten. Neem er een ander artikel bij en begin alvast daaraan.

Kortom, neem altijd heel bewust enkele seconden tot hooguit enkele minuten de tijd om met de inspiratie van het moment aan de slag te gaan. Voeg ideeën toe aan je lijst, verzamel inspirerende artikels en links, gooi snel die geweldige openingszin in de mix,…

Allemaal met de bedoeling om je brein meteen in schrijfmodus te brengen als het moment van de waarheid zich aandient.

2. Tik je blog rechtstreeks in WordPress

Tenzij in specifieke gevallen (zie verder) is er eigenlijk geen reden om je blog eerst in je favoriete tekstverwerker te schrijven. Om een reservekopie te hebben? Fijn, maar maak die dan achteraf.

De kans is immers groot dat je aardig wat tijd verliest wanneer je de tekst van je artikel moet overzetten vanuit de tekstverwerker naar WordPress (of andere blogsoftware). Bespaar je de extra moeite.

Dit vergt wat oefening. Probeer liefst ook meteen de opmaak van je blogpost goed te zetten. Sinds WordPress 5.0 met Gutenberg editor wordt je daar trouwens ook toe aangezet. Zo beperk je na het schrijven de tijd die je spendeert aan het aan de layout en indeling van je blogpost.

3. Experimenteer met de dicteerfunctie van je tekstverwerker

Ben jij iemand die zijn/haar verhaal veel makkelijker vertelt dan het neer te schrijven in een blog? Misschien is het een idee om je tekst gewoon in te spreken terwijl Word er een uitgeschreven versie van maakt (speech to text).

Niet eens zo lang geleden had je hier prijzige spraakherkenningsoftware voor nodig. Nu kan je daarvoor simpelweg terecht bij de gratis online-versie van Word. En ook Google Docs heeft die functie. In mijn ervaring werkt de dicteerfunctie van Word iets vlotter en ook accurater.

Feilloos is het resultaat zeker niet, maar investeer in een degelijke microfoon en het eindresultaat is aanzienlijk beter. Daarnaast is het ook een kwestie van oefenen, want de software leert gaandeweg hoe jij bepaalde woorden en klanken uitspreekt. En tot slot is het ook raadzaam om bij het dicteren altijd dezelfde opstelling te bezigen. Dus werken in dezelfde ruimte, steeds dezelfde microfoon gebruiken, dezelfde afstand en positie tot de mond bewaren, enzovoort.

Mijn ervaringen met speech to text?

Er was een tijd dat ik het dicteren van tekst via spraakherkenning als dé oplossing zag voor mijn trage typen. Maar eerlijk is eerlijk: de spraakherkenningsoftware en ik zijn nooit écht vriendjes kunnen worden.

Om het even of het ging om Dragon NaturallySpeaking dan wel Microsoft Word of Google Docs. Om echt tijdwinst te kunnen boeken moet je vlot en vrij gelijkmatig kunnen praten (daar mangelt het bij mij weleens aan). Zo niet zitten er te veel fouten en onnauwkeurigheden in de tekst, en die moeten dan weer verbeterd worden. Even snel een blog schrijven of dicteren is er op die manier natuurlijk niet bij. Bovendien is het zaak om je tijdens het inspreken niet te laten afleiden door wat de software aan het doen is. Focus je te veel op het scherm en voor je het weet ben je de draad van je betoog kwijt, begin je te hakkelen.

In mijn ervaring kan je de dicteerfunctie alleen efficiënt gebruiken bij een forse lap doorlopende tekst en niet bij – bijvoorbeeld – een passage met veel speciale leestekens, opsommingen en dies meer. En ook niet onbelangrijk: er mogen echt niet veel storende omgevingsgeluiden zijn, want dat komt de nauwkeurigheid van de output ook niet ten goede.

Kortom, één en ander vergt wat oefening en dan nog is het niet zeker dat je echt sneller aan het werken bent. Maar het valt te proberen want je praat toch algauw 2 tot 3 keer zo snel dan dat je typt…

Het inspreken van je teksten heeft trouwens nog een voordeel. “Schrijf zoals je praat tegen een goeie vriend aan je keukentafel,” is een vaak gehoord advies als het gaat om de tone of voice in je blogs. De kans is groot dat zulks makkelijker gaat wanneer je je teksten mag inspreken in plaats van te tikken.

4. Maak een schema of opzetje voor je blogpost

Vooral bij het schrijven van een langer artikel kan het verrekte nuttig zijn om een schema of korte inhoud op papier te zetten alvorens je je blog effectief gaat schrijven. Dat schema kan je gebruiken om de tussenkopjes van je artikel te bepalen. Research-gegevens invoegen kan ook. Het is dan makkelijker om alle gegevens om te turnen tot een vlot lopende tekst.

5. “Automatiseer” je schrijfproces

Als blogger moet je het wiel niet telkens opnieuw uitvinden. Blogs schrijven gaat een stuk sneller als je vanuit een raamwerk kan vertrekken. Denk na over de verschillende soorten content die je op je blog hebt.

a) Creëer een raamwerk

Bepaalde soorten blogs – how-to’s, reviews, lijstjesposts, recepten, interviews, recensies,… – zijn altijd min of meer op dezelfde manier opgebouwd en ingedeeld. Wees je daarvan bewust en creëer een herbruikbaar raamwerk voor elk type blogpost dat vaker terugkomt.

b) Maak herbruikbare blokken in Gutenberg

Moet je vaker blogs schrijven dan zul je merken dat je vaak dezelfde stukjes content maakt. In plaats van dat telkens opnieuw te doen, kan je herbruikbare blokken (reusable blocks) maken in de WordPress Gutenberg editor.

https://youtu.be/5UHyMz5i_jk

c) Gebruik checklists

Wanneer je een artikel publiceert wil je graag dat het meteen op punt staat zodat je er voorlopig geen omkijken meer naar hebt. Maak een pre-publicatie checklist. Vooral handig als je vaak aan verschillende blogs tegelijk werkt.

6. Breng jezelf in trance

Wil je een blog schrijven en daar niet te veel tijd overheen laten gaan? Vroeg of laat moet er een moment komen dat je ongestoord kan werken om er de nodige woorden uit te persen. Je hebt een uur (of 2) nodig waarbij je je door niets of niemand laat afleiden.

Dat tijdslot – het poweruurtje – inplannen is meestal het probleem niet. Tijdens dat uur de absolute focus bewaren is een ander paar mouwen. Ikzelf zou de smartphone uit de buurt leggen en iets proberen met een hoofdtelefoon en muziek waar je zen van wordt. Zo zijn er sites met speciale soundtracks voor meditatie en concentratie. Zoek op:

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet voor iedereen (even goed) werkt. Sommigen worden hoorndol van dergelijke monotone geluiden. Ikzelf raak binnen enkele minuten he-le-maal in the zone.

Conclusie?

Een degelijk blog schrijven zal wel nooit echt een haastklus worden. Maar ga aan de slag met deze tips (niet te snel opgeven!) en het moet mogelijk zijn om je schrijfproces ferm in te korten.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Blog schrijven: de 6 beste tips voor minder tijdverlies”

  1. Michiel avatar

    Handige tips Ben! De dicteerfunctie van je tekstverwerker is wel een goeie. Ik gebruik die eigenlijk vrijwel nooit, maar na het lezen van dit artikel goeie reden om dit toch weer eens meer te gaan proberen. Kan hoop tijd besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.