Loopt het bloggen moeilijk?

Loopt het bloggen moeilijk?

blog makenWe moeten er geen doekjes om winden: soms is bloggen moeilijk. Ondanks alle goedbedoelde tips en adviezen loopt zelfs de meest doorwinterde blogger wel eens tegen een kanjer van een writer’s block aan. Ziehier een lijstje met de mogelijke oorzaken. Immers, eens de oorzaken gekend liggen de oplossingen vaak voor het grijpen. Dat is de idee achter deze blogpost.

 1. Je houdt geen blogschrift bij

Waardoor je – als het moment van schrijven is aangebroken – nog moet zien uit te zoeken waar je het nu weer zult over hebben. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij zorgt dat voor ongelofelijk veel tijdverlies.

Gebruik een blogschrift (of een digitaal document) waar je steeds al je potentiële blogonderwerpen kan noteren. Als het moment van schrijven daar is hoef je al niet te dubben over topics om over te bloggen.

Voor mij persoonlijk is zo’n blogplanner grosso modo ingedeeld in 3 kolommen: een kolom voor het onderwerp, een kolom voor de eventuele titel van het stuk en tenslotte een kolom waar je allerlei details en opmerkingen kan noteren aangaande je artikel.

Natuurlijk kan iedere blogger zijn blogschrift naar eigen smaak en goeddunken inrichten. Enkele tips:

 • Je hoeft niet over alles te bloggen, maar noteer ELK onderwerp dat in je opkomt. Misschien komt het later alsnog van pas.
 • Blader ook regelmatig terug (in je blogschrift). Zijn er onderwerpen die nog niet aan bod kwamen? Kan je een populaire formule toepassen op een ander onderwerp? Kan je een nieuw artikel schrijven (met nieuwe inzichten) over een bepaald onderwerp? Moeten oudere blogposts misschien (grondig) worden bijgewerkt? Het kan je allemaal inspiratie geven.

2. Je kijkt te veel naar anderen

Heel wat beginnende bloggers hebben grote voorbeelden. Mensen aan wie ze zich spiegelen en doorgaans veel meer “succes” hebben. Daar is niks mis mee, zolang je jezelf maar niet laat ontmoedigen natuurlijk!

Hetzelfde geldt trouwens voor al die blogs waar je gratis blogadvies kan halen. Gebruik de tips en probeer de goede raad op te volgen. Maar neem die blogtips met een korrel zout en ga er alleen mee aan de slag als je het gevoel hebt dat zo jouw persoonlijk blogplezier alvast niet in de weg staan.

Vergeet tenslotte nooit dat een lezerspubliek opbouwen voor je blog een werk van lange adem is. Zelfs als je je blog met overleg hebt gelanceerd. Ook de bloggers die ogenschijnlijk een instant succes boeken hebben doorgaans al meerdere blogs opgezet en zijn door scha en schande wijs geworden.

Heb geduld en probeer zoveel mogelijk plezier te maken. Het komt goed!

3. Je kijkt te veel naar de cijfertjes

Het bestuderen van de bezoekersstatistieken van je blog kan je (blog)ego een flinke boost geven. Of je (wederom) ontmoedigen. Laat dat niet gebeuren!

Ben je iemand die snel het hoofd laat hangen, spreek dan met jezelf af slechts af en toe – op gezette tijdstippen – naar je statistiekjes te kijken.

Overigens zijn cijfers relatief en zeggen ze lang niet alles. Momenteel mag Blogtrommel.com zowat 100 unieke bezoekers per dag ontvangen (goed voor een slordige 200 pageviews). Dat blijft al bij al klein bier in vergelijking met wat sommige collega’s op de tabellen zetten. Niks om over naar huis te schrijven in ieder geval. Maar bekijk het eens op deze manier:

Veronderstel dat ik het krankzinnige idee zou opvatten om maandelijks een lezing te geven (over bloggen) en alle lezers zou uitnodigen. Als iedereen komt is mijn woonkamer veel te klein. En ook mijn tuin is in dat scenario geen optie. Ik zou al een flinke zaal mogen huren om iedereen een zitplaats te gunnen…

4. Je schrijft te weinig

Veel, of alleszins meer bloggen heeft veel voordelen:

 • oefening baart kunst
 • kunst baart dan weer schrijfsnelheid
 • je geeft lezers meer goeie redenen om je blog te bezoeken
 • Google indexeert je blog sneller

5. Je focust je te weinig op het eigenlijke schrijven

Hoe je het ook draait of keert, bloggen – content maken – doe je uiteindelijk vooral door schrijvende meters te maken. Dat is het lastigste karwei. En daarom ook het karwei dat het vaakst aan uitstelgedrag en afleiding onderhevig is.

Concentreer je op het schrijven. De kunst is om vrijuit je gedachten te kunnen formuleren, zonder je te bekommeren om “secudaire” zaken zoals:

 • De juiste spelling van woorden
 • De logische structuur van je tekst
 • De opmaak van je blogpost
 • Het juiste plaatje bij de tekst
 • Het plaatsen van de juiste linkjes
 • Het verbeteren van de leesbaarheid van je blogbericht
 • Het optimaliseren van je artikel voor de zoekmachines

Let wel, ik zeg niet dat bovenstaande dingen niet belangrijk zijn. In tegendeel! Ze mogen je alleen niet afleiden van je allerbelangrijkste opdracht: lekker schrijven. Schrijf en zet vraagtekens bij de dingen die nog onderzocht/verbeterd/nagekeken moeten worden, maar probeer vooral tempo te maken!

6. Je bent te perfectionistisch

Naar alle waarschijnlijkheid nauw verbonden met punt 5. De perfectie is niet van deze wereld. Dat hoeft dus ook niet op jouw blog. Het helpt uiteraard als je meer dan twee goedlopende zinnen achter elkaar kan zetten. Voor je lezers is het ook fijn als ze in een taal worden aangesproken die verdacht veel op het Standaardnederlands lijkt.

Er is echter één ding dat zeker is: dit blog heeft geen 2000 volgers/3000 unieke bezoekers vanwege de wondermooie lay-out of het vlekkeloze Nederlands dat hier ten toon wordt gespreid. De tikfouten en andere dt-blunders blijven soms erg lang hun arrogante zelf. Blijkbaar neem jij, beste lezer, ze er graag bij in ruil voor leuke, onderhoudende blogtips?

7. Je denkt het wiel steeds opnieuw te moeten uitvinden

Ook weer verstrengeld met de punten 5 en 6, zo vermoed ik. Onzin natuurlijk! Veel van wat ik hier vertel komt vaak terug. In een iets andere verpakking en met andere accenten, dat dan weer wel.

8. Je schrijft nooit vooruit…

….waardoor je jezelf steeds weer onder druk zet omdat “er morgen toch echt wel weer iets online moet staan.”

Hoewel het zeer goed mogelijk is dat jij die stress net nodig hebt om productief te kunnen bloggen, ga ik ervan uit dat de meeste bloggers liever niet onder tijdsdruk staan. En ben je in the zone, dan belet niets je om drie artikelen ineens uit te braken. Dan heb je een voorraadje en kan je in tijden van minder inspiratie of energie toch een stukje posten.

En uiteraard geeft deze manier van werken ook extra tijd aan de perfectionisten onder ons om alles grondig uit te vlooien vooraleer tot publicatie over te gaan. Vooruit bloggen dus!

9. Je bent ontevreden over de lay-out van je blog

Ik kan me voorstellen dat je vraagtekens hebt bij dit punt. Objectief gezien heeft je bloglay-out weinig met je schrijven te maken. Maar ben ik de enige die merkt dat mijn ontevredenheid over mijn blogtheme een negatieve impact heeft op mijn motivatie om te schrijven?

Zorg voor een fijne blogtemplate waar je je goed bij voelt. Een template dat even fijn werkt voor je bezoekers ook. Het zorgt ervoor dat je lezers vaker terugkomen én dat jij gemotiveerd blijft om het beste van jezelf te geven.

Samengevat kunnen we stellen dat je het bloggen (voor jezelf) een stuk minder moeilijk kan maken door jezelf minder tijd te laten verliezen en meer te focussen op het bloggen – als in “schrijven” – zelf. Minder dubben en meer schrijvende meters maken dus!

Oh ja, heb ik je al verteld over slow blogging?

photo credit: Mike Licht, NotionsCapital.com via photopin cc

2

5 Responses

Show all responses
 1. Gustavo Woltmann
  16 oktober 2016
 2. sunny mama
  12 februari 2015
 3. Tania
  9 februari 2015
 4. Apiedapie
  8 februari 2015
 5. Zo simpel is dan geluk
  8 februari 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.