Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

De beste blogtips en hoe ermee om te gaan

bloggen, blogtips, beter bloggen,Laat me deze keer eens met de conclusie: neem al die blogtips toch maar met een grove korrel zout. Het klinkt allicht wat vreemd uit mijn mond maar geloof me: groot is de kans dat je blog er beter van wordt…

Ook hier wordt je bestookt met ‘de beste blogtips.’ Jouw dienaar vindt het namelijk erg leuk om een blog te zien groeien, heeft bovendien wat met feiten en cijfers, vindt het prettig om dingetjes uit te proberen, erover na te denken en over zijn bevindingen te schrijven. Allemaal in de hoop dat jullie er wat aan hebben. Houd dus een beetje zout over voor dit blog, wil je?

Rianne, een van mijn trouwste volgers en commenters – waarvoor veel dank – vertrouwde me al meermaals toe: “Als ik jouw blog eerder leerde kennen was ik waarschijnlijk nooit met de mijne gestart.”

Destijds schrok ik danig van die uitspraak. Immers, het allerlaatste wat ik wil is schrijvers en andere creatievelingen van hun blog afhelpen!

Nu snap ik haar wel enigszins: google even op pakweg ‘blogtips’, ‘meer bezoekers op je blog’ en ‘succesvol bloggen’ en je krijgt honderden tips te lezen en te zien over waar het met zo’n blog zoal naartoe (zou) moet(en). Het opgestoken vingertje wordt daarbij niet altijd even doordacht gebruikt.

Startende bloggers die op zoek zijn naar net ietsje meer bezoekers dan alleen ‘familie en beste vrienden kunnen erg makkelijk worden overdonderd:

 • één centraal blogonderwerp
 • X aantal keer per week op ‘publiceren’ klikken
 • foutloos schrijven
 • catchy titels verzinnen
 • unieke content leveren
 • verhalen brengen waar je bezoekers op zitten te wachten
 • keywords op een weegschaaltje
 • reacties uitlokken bij je publiek
 • je blog laten aansluiten op social media

Enfin, trouwe volgers van dit blog kennen de litanie intussen wel. Maar vooraleer de moed je in de schoenen zakt is het goed om weten dat:

1. Blogtips worden gegeven door (over)enthousiaste bloggers…

die bovendien donders goed weten dat de meeste bloggers het grootste deel van hun plezier halen uit stijgende bezoekersaantallen. Dergelijke berichten zijn mateloos populair en worden erg vaak aangeklikt. Menig blogger speelt daar handig op in (dus ook Sharp Ben).

Bovendien zijn deze enthousiastelingen een beetje freaky bezig met hun blog en beseffen ze niet altijd dat niet iedereen 12 uur per dag met zijn/haar aan de slag kan zijn.

Bijna alle goede raad omtrent blogsucces draait om statistieken en bezoekersaantallen, maar er zijn tal van andere manieren om het succes van je blog te meten.

Blogtips komen vaak bij bosjes, waardoor de indruk kan ontstaan dat je ze ook allemaal tegelijk moet implementeren om succesvol te worden. Larie natuurlijk! Niks belet je om er één of twee uit te pikken waar je brood in ziet om vervolgens te kijken hoever je ermee komt.

De blogtips die op Blogtrommel.com te rapen zijn sorteren (meestal) niet onmiddellijk effect. Ik ga ervan uit dat een blog opbouwen een langetermijnproject is en dat een blog ook duurzaam moet zijn. Ik geef alle tips vanuit dat oogpunt.

2. De meeste blogtips Google naar de mond praten

Ze zijn er dus op gericht blogs zo hoog mogelijk te laten scoren in Google. Lukt dat dan kan men stellen dat men er alles aan heeft gedaan om de blog(post) bij een zo groot mogelijke groep mensen onder de neus te schuiven. Dat is echter slechts het halve werk. Echt winnen doe je pas wanneer het verkeer uit Google blijvend de weg vindt naar je blog..

3. Niet alle blogs hetzelfde zijn…

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat wat voor de ene blog(ger) werkt voor de andere ronduit waardeloos kan blijken en vice versa! Ieder blog heeft immers een ander doel(publiek) met een ander verwachtingspatroon. Laten we tenslotte ook niet vergeten dat niet elke hobbyblogger de grenzeloze ambitie hoeft te hebben binnen een paar maand uit te groeien tot een webtycoon. En ook daar is natuurlijk hoegenaamd niks mis mee!

Als hij al een opdracht heeft, dan bestaat die erin te voorzien in zijn eigen blogplezier. Zonder een ander schade te berokkenen als het even kan…

3. Slechts een minderheid van de blogtips rekening houdt met de factor (blog)plezier

Dat is verbazend aangezien dat blogplezier, meer nog dan welke andere blogtip ook de sleutel is tot succes! Voel je dus vrij om iedere tip naast je neer te leggen die (op termijn) je plezier dreigt te komen vergallen.

De beste blogtips werken. Verdomd goed zelfs! Op één belangrijke voorwaarde: dat je erin slaagt ze te integreren in jouw visie over jouw blogproject. Kan dat niet, dan is er geen man overboord. Je mag direct door naar het volgende punt:

4. Succesvolle blog(ger)s de regels kennen, maar bovenal plezier maken

En dààr ligt wat mij betreft jouw opdracht!

 

photo credit: Daniel Y. Go via photopin cc


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

3 reacties op “De beste blogtips en hoe ermee om te gaan”

 1. Karin avatar

  Een geruststellende gedachte Sharp Ben! Ik herken mezelf wel in jouw schets als beginnende blogger die alles wil weten en proberen net zolang tot alles perfect is. Je kunt uren op het internet zoeken naar de beste tips over bloggen waardoor je zelf nooit aan schrijven toekomt. Een grote valkuil voor de beginnende blogger, is mijn ervaring 🙂 Ik probeer me dus nu op je laatste tip te richten en vooral plezier aan mijn blog te beleven!

  1. Karin avatar

   En trouwens… toch ontzettend bedankt voor je tips, ik heb veel van je geleerd!

   1. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Erg fijn om te horen! Plezierig duurt het langst! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.