HomeSEOPosities in Google controleren (2 gratis opties)

Posities in Google controleren (2 gratis opties)

Ben je al een poos bezig met de SEO van je blog? Vroeg of laat wil je weten of die inspanningen ook resultaten opleveren. Maar kan je je posities in Google controleren op een betrouwbare manier? Dat is belangrijk want blogs trekken meestal het gros van hun bezoekers via internetzoekmachines.

Leestijd: ca. 3 minuten

Wij dus op zoek naar het antwoord op de vraag: “Hoe hoog sta ik in Google met mijn content?”

Duik in de statistieken van je blog en je kan makkelijk zien of je organisch verkeer stijgt of daalt over een bepaalde periode. En welke pagina’s op je blog daar dan precies verantwoordelijk voor zijn. Lastiger is het om te zien waar je precies staat in Google. Je posities in Google zien evolueren over tijd is al helemaal onbegonnen werk. Tenzij met gespecialiseerde tools. Hier zijn twee (gratis) mogelijkheden.

1. Posities in Google checken via Google Search Console

Eens je blog gekoppeld aan Google Search Console (GSC) is het eigenlijk kinderspel.

Klik in het menu aan de linkerkant het tabblad Prestaties aan. Je kan nu (maximaal) een 4-tal grafieken bekijken:

  • Totaal aantal klikken: het aantal keren dat een bezoeker vanuit Google op jouw zoekresultaat heeft geklikt (en dus op je site is terechtgekomen).
  • Totaal aantal vertoningen: het aantal keren dat jouw zoekresultaat ergens in Google (voor een bepaalde zoekterm) naar boven kwam.
  • Gemiddelde CTR: het gemiddeld doorklikpercentage; het totaal aantal klikken in verhouding tot het totaal aantal vertoningen. Hoe hoger dit percentage, hoe beter.
  • Gemiddelde positie: de plek die jouw pagina (gemiddeld) inneemt in de zoekresultaten van Google. Deze grafiek wil je dus zeker aangevinkt hebben.

Goed om weten: standaard toont GSC resultaten en grafieken voor de afgelopen 3 maanden. Je kan maximaal anderhalf jaar teruggaan in de tijd. Als je GSC opent zie je trouwens in eerste instantie de grafieken voor de site in haar geheel.

Check de best presterende zoektermen van je blog

Scrol even verder naar beneden en vind er de lijst met de best presterende zoektermen van jouw blog; de zoekopdrachten waarop je blog gevonden wordt. Klik een zoekterm uit de lijst aan en je kan de grafieken en statistieken bekijken zoals hierboven beschreven. Ditmaal specifiek voor de zoekterm die je zojuist selecteerde.

En als je dan toch in GSC bent aanbeland, klik in de tabel met de zoekopdrachten zeker eens het tabblad Pagina’s aan. Weten welke zoektermen mensen zoal intikken om op je blog uit te komen, dat is immers maar de helft van het verhaal. Echt interessant wordt het pas wanneer je ook weet welke pagina’s op je blog door Google met die zoekopdrachten in verband worden gebracht…

2. Gratis posities in Google checken met Yoast SEO en Wincher

Misschien wist je dit nog niet. Als je niet de beschikking hebt over Google Search Console dan kan je ook terecht bij Yoast SEO (en Wincher). Dankzij de integratie van Wincher in de populaire SEO-plugin kan je heel makkelijk de posities in Google tracken van keywords die voor jouw blog belangrijk zijn.

Moet je je artikel nog schrijven dan kan je via Yoast zelfs advies krijgen.

Wel moet je een gratis account aanmaken bij Wincher (het proces kan starten via een link binnen Yoast SEO).

Kies de 5 belangrijkste zoektermen

In de gratis versie van Yoast SEO kan je maximaal 5 zoektermen tracken. Daar komen nog een 5 keywords bij als je met de premium-versie van Yoast werkt.

Wil je meer posities in Google checken? Dat kan tegen betaling. Dergelijke tools zijn vaak niet goedkoop en deze vormt geen uitzondering: voor zo’n 40 euro per maand mag je 500 zoektermen monitoren.

Mag het je geen geld kosten? De oplossing bestaat erin je enkel te focussen op de voor jouw blog 5 belangrijkste zoektermen van dit moment. Sowieso is het onbegonnen werk – en dus zinloos – om meer dan pakweg enkele tientallen keywords tegelijk te tracken. Kies 5 zoektermen waar je momenteel “op aan het werken” bent. Later kan je er dan zoekwoorden uitgooien en vervangen door andere.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.