HomeKennisbank bloggen voor beginnersSEO (bovenaan komen in Google)Linkbuilding op de juiste manier

Linkbuilding op de juiste manier

Linkbuilding, is dat nog wel van deze tijd? Zo nu en dan duiken er mensen op die beweren dat linkbuilding compleet passé is en dat je je maar beter kan concentreren op de SEO en op social media om je blog vindbaar te maken. Zij vergeten echter dat SEO nog steeds voor een belangrijk stuk “afhankelijk” is van linkbuilding. Wel komt het er meer dan vroeger op aan linkbuilding op de juiste manier toe te passen.

Wat is linkbuilding?

Simpel gezegd is linkbuilding een verzamelnaam voor “alle mogelijke strategieën om backlinks naar je blog te krijgen.” Een backlink is een link van op een andere site (of blog) naar die van jou.

https://youtu.be/PRcXsLiLw4A

Via (back)links komen bezoekers van elders op je blog terecht. En als het goed is kunnen die backlinks ervoor zorgen dat je site ontdekt wordt door mensen die anders nooit tot je publiek zouden kunnen behoren.

Maar er is meer. Google ziet zo’n backlink een beetje als een “stem” voor je blog. Dus, zo redeneert Google, hoe meer backlinks een blog krijgt, des te waardevoller is het blog én des te hoger kunnen we het blog plaatsen in de zoekmachines.

Dit lijkt een verbazingwekkend simpele logica. Het is alleen jammer dat dit systeem al bij al erg makkelijk te manipuleren is. Zo zou je bijvoorbeeld backlinks kunnen kopen of zelf een boel websites opzetten die allemaal naar elkaar linken, met een grote groep bevriende websites voortdurend naar elkaar linken enzovoort…

SEO (en linkbuilding) gaat al lang niet meer (alleen) om het verzamelen van zoveel mogelijk backlinks. Het moet daarbij gaan om:

Gezien het feit dat backlinks kunnen gezien worden als een soort aanbeveling, ligt het voor de hand dat je blog weinig heeft aan backlinks afkomstig van sites die weinig of niks van doen hebben met jouw blogonderwerp.

Blog jij bijvoorbeeld over gezond ontbijten en je ontvangt backlinks van een site over valschermspringen of waarzeggerij, dan is de relevantie tussen beiden ver te zoeken. Immers, de kans dat iemand die op zoek is naar ontbijttips ook interesse heeft in parachutes is zo goed als onbestaande. Je blog zal naar alle waarschijnlijkheid hooguit een paar keer bezocht worden (eerder per ongeluk en om zeer snel weer weg te klikken).

Het verhaal is helemaal anders wanneer je backlinks krijgt van een collega-foodblogger. Jullie zitten beiden in dezelfde niche en dus is het hier een kwestie van “De ene specialist ter zake beveelt de andere kenner aan.” De kans dat een lezer jouw backlink aanklikt is sowieso vele malen groter dan in het hierboven beschreven geval. Daarbij komt nog dat diegene die de link aanklikt waarschijnlijk ook echt geïnteresseerd is in wat jij doet (en dus graag je blog zal willen leren kennen).

Niet té eng

Als we ’t hebben over relevante links voor ons blog moeten we er wel over waken de zaken niet te eng te bekijken. In ons voorbeeld van ons blog met ontbijttips is de link met collega-foodbloggers overduidelijk, maar je kan ook gaan kijken naar gerelateerde domeinen zoals voedingsadvies, gezondheidscoaches, webwinkels met focus op natuurlijke producten enzovoorts…

Je wil het liefst (back)links van/naar kwalitatieve sites/content. Dus:

  • Geen aangekochte links
  • Geen links van en naar dubieuze directories
  • Geen geautomatiseerde links
  • Wel links van specialisten
  • Wel links van sites of blogs met een goede reputatie
  • Wel links van sites met een grote autoriteit aangaande jouw blogonderwerp
  • Wel links van sites die (veel) groter zijn dan de jouwe
  • Wel links verkregen door het schrijven van een relevant gastblog

Het is een misvatting dat backlinks an sich voor extra bezoekers naar je blog zorgen, maar dat is dus niet het geval.  Als mensen een link naar jouw blog aanklikken krijg jij inderdaad bezoek. Maar dé grootste winst van (kwaliteitsvolle) backlinks voor je blog zit’m in het feit dat Google op die manier sneller je blog ontdekt/je blog vaker opmerkt en ‘m dus hoger in de zoekresultaten zal brengen.

Hoe doe je dan aan linkbuilding op de juiste manier Tegenwoordig? Eigenlijk is het beste advies dat ik je kan geven: stop met het bewust verzamelen van backlinks. Maak “gewoon” steengoede content waar andere graag mee uitpakken, waar je volgers graag naar verwijzen. De rest komt vanzelf. Al gaat het niet van vandaag op morgen, dat moet ik toegeven.

Sowieso is het voor Google van belang dat duidelijk is dat die backlinks er gekomen zijn zonder jouw actieve tussenkomst. Het liefst heb je met die (back)links hoegenaamd geen uitstaans. Op het feit dat je (blijkbaar) leuke/interessante/leerzame/grappige/beroerende content maakt na dan. Klassieke linkruil is trouwens ook passé. Nu plaats je enkel nog linkjes naar andere media als je denkt dat er een serieuze meerwaarde te vinden is voor jouw lezers, en niet zozeer om anderen een pleziertje te doen.

Oh ja, eens het schrijven achter de rug is kan/mag/moet je er alles aan doen om je blog onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk potentiële lezers…