Ga jij beter bloggen als ik persoonlijker blog?

Ga jij beter bloggen als ik persoonlijker blog?

Zemanta Related Posts ThumbnailBij zo’n blog draait het in essentie om twee dingen: jij brengt een verhaal én slaagt er daarmee in een brug te slaan tussen jezelf en (een zo groot mogelijk aantal van) je lezers. Meer is het niet.

Dat verhaal vertellen is niet eens het moeilijkste. Met wat kennis, een cursus bloggen, wat doorzettingsvermogen en desnoods enkele therapeutische schrijfsessies kom je al een heel end.

Die brug bouwen, die connectie maken met je lezer, dat is een ander paar mouwen. Doorgaans wordt dan de raad gegeven om als blogger wat meer van jezelf te laten zien. Authentiek bloggen. Jezelf kwetsbaar opstellen.

Alleen: waar ligt in hemelsnaam de grens tussen “een brug slaan tussen mezelf en mijn dierbare lezer” en “mezelf blootstellen aan schaamteloos voyeurisme?”

Als je serieus wil bloggen sta je misschien beter niet te lang stil bij deze vraag. Maar toch:

 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik een man van 45 ben (die zich 20 jaar jonger voelt, ondanks het feit dat ik me vaak gevangen voel in het lijf van een krasse 70’er)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik nog nooit op mijn benen stond ten gevolge van een hersenverlamming bij de geboorte (die hersenverlamming zorgt ervoor dat ik een elektrische rolstoel gebruik en een fijne motoriek heb als een chimpansee met bokshandschoenen)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat bloggen voor mij bij momenten een fysiek uitputtende bezigheid is?
 • Ga jij er beter van bloggen als je weet dat ik samen met mijn vrouw een flat op 7 hoog betrek in de mooiste universiteitsstad van Vlaanderen?
 • Ga jij er beter van bloggen als je weet dat ik me stiekem veel zorgen maak over onze oude dag (en de manier waarop we met zijn alleen omgaan met ouderen, zieken en gehandicapten)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik zo nu en dan een grondige hekel heb aan iedereen die een mening heeft over hoe ik moet omgaan met mijn handicap (en alle consequenties daarvan)?
 • Ga jij beter bloggen nu je weet dat dit blog (grotendeels) gemaakt wordt op het rommeligste bureau van het westelijk halfrond?
 • Ga jij beter bloggen nu je weet dat ik een soft spot heb voor Juliette Binoche?
 • Ga je beter bloggen nu je weet dat de beste ideeën voor dit blog vaak ontstaan bij het krieken van de dag (als ik al een paar uur wakker lig, luisterend naar de ademhaling van mijn vrouw die nog in dromenland is)?
 • Ga jij er beter van bloggen wanneer je weet dat ik bij een druk op de Publiceren-knop steeds vaker denk: “Nu is het op! De (inspiratie)tank is leeg” (maar toch telkens met wat nieuws op de proppen kom)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik binnenkort voor ‘t eerst in mijn leven naar de kapper ga (rolstoeltoegankelijke kapperszaken zijn immers niet zo makkelijk te vinden)?

Ik blijf het herhalen: op dit blog draait alles om (de tips voor) jouw blog, niet om de man achter dit blog…

7

21 Responses

Show all responses
 1. sunny mama
  25 mei 2016
 2. Gerda
  24 mei 2016
 3. Sabine
  24 mei 2016
 4. Joke
  23 mei 2016
 5. margo
  23 mei 2016
 6. Elja
  23 mei 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.