HomeIn personaGa jij beter bloggen als ik persoonlijker blog?
0
(0)

Zemanta Related Posts ThumbnailBij zo’n blog draait het in essentie om twee dingen: jij brengt een verhaal én slaagt er daarmee in een brug te slaan tussen jezelf en (een zo groot mogelijk aantal van) je lezers. Meer is het niet.

Dat verhaal vertellen is niet eens het moeilijkste. Met wat kennis, een cursus bloggen, wat doorzettingsvermogen en desnoods enkele therapeutische schrijfsessies kom je al een heel end.

Die brug bouwen, die connectie maken met je lezer, dat is een ander paar mouwen. Doorgaans wordt dan de raad gegeven om als blogger wat meer van jezelf te laten zien. Authentiek bloggen. Jezelf kwetsbaar opstellen.

Alleen: waar ligt in hemelsnaam de grens tussen “een brug slaan tussen mezelf en mijn dierbare lezer” en “mezelf blootstellen aan schaamteloos voyeurisme?”

Als je serieus wil bloggen sta je misschien beter niet te lang stil bij deze vraag. Maar toch:

 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik een man van 45 ben (die zich 20 jaar jonger voelt, ondanks het feit dat ik me vaak gevangen voel in het lijf van een krasse 70’er)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik nog nooit op mijn benen stond ten gevolge van een hersenverlamming bij de geboorte (die hersenverlamming zorgt ervoor dat ik een elektrische rolstoel gebruik en een fijne motoriek heb als een chimpansee met bokshandschoenen)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat bloggen voor mij bij momenten een fysiek uitputtende bezigheid is?
 • Ga jij er beter van bloggen als je weet dat ik samen met mijn vrouw een flat op 7 hoog betrek in de mooiste universiteitsstad van Vlaanderen?
 • Ga jij er beter van bloggen als je weet dat ik me stiekem veel zorgen maak over onze oude dag (en de manier waarop we met zijn alleen omgaan met ouderen, zieken en gehandicapten)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik zo nu en dan een grondige hekel heb aan iedereen die een mening heeft over hoe ik moet omgaan met mijn handicap (en alle consequenties daarvan)?
 • Ga jij beter bloggen nu je weet dat dit blog (grotendeels) gemaakt wordt op het rommeligste bureau van het westelijk halfrond?
 • Ga jij beter bloggen nu je weet dat ik een soft spot heb voor Juliette Binoche?
 • Ga je beter bloggen nu je weet dat de beste ideeën voor dit blog vaak ontstaan bij het krieken van de dag (als ik al een paar uur wakker lig, luisterend naar de ademhaling van mijn vrouw die nog in dromenland is)?
 • Ga jij er beter van bloggen wanneer je weet dat ik bij een druk op de Publiceren-knop steeds vaker denk: “Nu is het op! De (inspiratie)tank is leeg” (maar toch telkens met wat nieuws op de proppen kom)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik binnenkort voor ’t eerst in mijn leven naar de kapper ga (rolstoeltoegankelijke kapperszaken zijn immers niet zo makkelijk te vinden)?

Ik blijf het herhalen: op dit blog draait alles om (de tips voor) jouw blog, niet om de man achter dit blog…

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

21 reacties op “Ga jij beter bloggen als ik persoonlijker blog?”

 1. sunny mama avatar

  Errug vermakelijk, deze blogpost! Heel slim om juist het omgekeerde te doen van wat je beweert, maar dan binnenstebuiten verpakt. 😉
  Je hebt gelijk, je hoeft niet te ‘bloggen tot op je onderbroek’ (zoals een van je oudere blogposts getiteld is), het gaat om de ’tone of voice’. Die moet mensen aanspreken en daarom moet ie persoonlijk zijn. Maar je merkt zelf aan de reacties die je nu krijgt dat mensen het fijn vinden om je wat beter te leren kennen. Zolang je niet tot op je onderbroek blogt, hoef je dat niet te ervaren als voyeurisme.

 2. Gerda avatar
  Gerda

  Beter bloggen hoogst waarschijnlijk niet. Toch wel fijn om te weten wie de man achter deze blog is en gelukkig een leuk mens!! Dat motiveert mij dan wel weer om beter te gaan bloggen…tja 🙂

  Groetjes,
  Gerda

 3. Zo simpel is dan geluk avatar

  Zelf vind ik persoonlijke blogs wel altijd het leukst om te lezen. Voor het geven van blogtips maakt het denk ik niet heel erg uit of je het persoonlijk maakt.

 4. Sabine avatar

  Het antwoord is: waarschijnlijk niet. Maar ik ga er misschien wel beter van lezen. Ik vind het altijd fijn om iets over de persoon achter de tekst te weten, en deze weetjes zijn wel heel verrassend 🙂 Heel fijn om te lezen. En wie weet lezen bezoekers nu ze deze informatie hebben je blog op een andere, meer aandachtige manier. En gaan we er allemaal uiteindelijk toch beter van bloggen 😀

 5. Joke avatar

  Grappig, je laat wat dingetjes over jezelf los en de reacties komen meteen in veelvoud op je af. Maakt jou dat een betere blogger? Ik dacht het niet, maar het zorgt er wel voor dat mensen sneller reageren.

 6. margo avatar

  Leuk om meer over je te weten. Ik ga je blogs met nog meer plezier leze. Ik heb ook meer zin om te reageren nu je wat meer van jezelf laat zien. Is dat niet wat iedere blogger graag wil? Interactie met de lezer? Ik ga nog eens enorm nadenken over mijn eigen verhalen en presentatie. Altijd weer blij met je tips!

 7. Elja avatar

  Weet niet of iemand er beter van gaat bloggen. Maar weet ZEKER dat mensen je andere artikelen met nog meer aandacht gaan lezen en nog beter hun best gaan doen om je blog nog meer te volgen en nog meer de interactie met de man achter de nuttige artikelen aan gaan …. !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.