HomeIn personaGa jij beter bloggen als ik persoonlijker blog?
0
(0)

Zemanta Related Posts ThumbnailBij zo’n blog draait het in essentie om twee dingen: jij brengt een verhaal én slaagt er daarmee in een brug te slaan tussen jezelf en (een zo groot mogelijk aantal van) je lezers. Meer is het niet.

Dat verhaal vertellen is niet eens het moeilijkste. Met wat kennis, een cursus bloggen, wat doorzettingsvermogen en desnoods enkele therapeutische schrijfsessies kom je al een heel end.

Die brug bouwen, die connectie maken met je lezer, dat is een ander paar mouwen. Doorgaans wordt dan de raad gegeven om als blogger wat meer van jezelf te laten zien. Authentiek bloggen. Jezelf kwetsbaar opstellen.

Alleen: waar ligt in hemelsnaam de grens tussen “een brug slaan tussen mezelf en mijn dierbare lezer” en “mezelf blootstellen aan schaamteloos voyeurisme?”

Als je serieus wil bloggen sta je misschien beter niet te lang stil bij deze vraag. Maar toch:

 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik een man van 45 ben (die zich 20 jaar jonger voelt, ondanks het feit dat ik me vaak gevangen voel in het lijf van een krasse 70’er)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik nog nooit op mijn benen stond ten gevolge van een hersenverlamming bij de geboorte (die hersenverlamming zorgt ervoor dat ik een elektrische rolstoel gebruik en een fijne motoriek heb als een chimpansee met bokshandschoenen)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat bloggen voor mij bij momenten een fysiek uitputtende bezigheid is?
 • Ga jij er beter van bloggen als je weet dat ik samen met mijn vrouw een flat op 7 hoog betrek in de mooiste universiteitsstad van Vlaanderen?
 • Ga jij er beter van bloggen als je weet dat ik me stiekem veel zorgen maak over onze oude dag (en de manier waarop we met zijn alleen omgaan met ouderen, zieken en gehandicapten)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik zo nu en dan een grondige hekel heb aan iedereen die een mening heeft over hoe ik moet omgaan met mijn handicap (en alle consequenties daarvan)?
 • Ga jij beter bloggen nu je weet dat dit blog (grotendeels) gemaakt wordt op het rommeligste bureau van het westelijk halfrond?
 • Ga jij beter bloggen nu je weet dat ik een soft spot heb voor Juliette Binoche?
 • Ga je beter bloggen nu je weet dat de beste ideeën voor dit blog vaak ontstaan bij het krieken van de dag (als ik al een paar uur wakker lig, luisterend naar de ademhaling van mijn vrouw die nog in dromenland is)?
 • Ga jij er beter van bloggen wanneer je weet dat ik bij een druk op de Publiceren-knop steeds vaker denk: “Nu is het op! De (inspiratie)tank is leeg” (maar toch telkens met wat nieuws op de proppen kom)?
 • Ga jij er beter van bloggen nu je weet dat ik binnenkort voor ’t eerst in mijn leven naar de kapper ga (rolstoeltoegankelijke kapperszaken zijn immers niet zo makkelijk te vinden)?

Ik blijf het herhalen: op dit blog draait alles om (de tips voor) jouw blog, niet om de man achter dit blog…

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

21 reacties op “Ga jij beter bloggen als ik persoonlijker blog?”

 1. Arnt avatar
  Arnt

  Als je jezelf opent zoals je nu doet ga ik daar niet anders van bloggen, maar je raakt me wel wat ervoor zorgt dat ik graag reageer, ik vind het mooi als mensen zich openen.

 2. Morgaine avatar

  Of IK er beter van ga bloggen nu ik dit heb mogen lezen? Ik denk het niet, wat ik wel geweldig vind nu, is dat JIJ iets meer over jezelf hebt vertelt, en ik verrast ben, en jou nog veel meer ga waarderen, ik denk dat het voor mij heel veel uitmaakt als iemand meer van zichzelf ‘durft’ te laten zien.

  Zijn er grenzen? Ja, die zijn er zeker, vooral als je niet anoniem blogt en je met een familie te maken hebt alleen al. Wat je dus weer op kunt lossen door 100% achter een schuilnaam te gaan zitten.

  Dank je wel Ben, voor het meer laten zien van jezelf.

  X

 3. Karine Maes avatar
  Karine Maes

  Toevallig dacht ik vanmorgen in de auto tijdens een helse regenfile – geef ik niet teveel van mezelf bloot op mijn blog. Mijn wederhelft vindt het immers niet zo leuk, al dat bloggen.
  Kun je lezers blijven boeien met enkel droge materie? Als ik een boek koop kijk ik meteen naar de achterflap. Wie is de persoon die dit boek geschreven heeft. Ik googel die persoon om nog meer te weten te komen. Dat heeft misschien met mijn beroep te maken. Is dat voyeurisme? Gewoon een gezonde interesse in anderen noem ik het.
  Ik waak heel hard over – hoeveel en wat ik prijsgeef. Het blijft continu afwegen. Tot nu toe blijft het zonder nare gevolgen noch commentaren.
  Het doet me plezier om je nu wat beter te leren kennen. Het maakt de man achter de blog zichtbaar. Anoniem bloggen vind ik niet zo tof. Of ik er beter van blog dat jij meer van jezelf vrijgeeft? Ik hoop van wel maar denk het niet. Het maakt je blog, voor mij, nog interessanter. Dat is alvast een winwin situatie. Met de tofste studentenstad bedoel je natuurlijk Gent? Waar mijn twee kuikens de tijd van hun leven hebben.
  Kijk jij zelf uit naar je kappersbezoek? Tegenwoordig wordt je hoofdhuid gemasseerd waardoor je bijna in trance geraakt. Zeker vragen!

 4. Terrence Weijnschenk avatar

  Bloggen is voor mij niet hetzelfde als een column schrijven. Wanneer ik schrijf doe ik dat met een andere interesse en achtergrond dan een ander. ‘Je blog is niet journalistiek verantwoord!’ -‘Klopt, ik ben dan ook geen journalist!’ Niet iedereen vindt het fijn als het eens wat persoonlijk wordt. Dat is dan jammer. Vind ik.

 5. Sharp Ben avatar
  Sharp Ben

  @allen: Hartelijk dank voor jullie geweldig lieve reacties! 🙂

 6. Elisabeth avatar

  Ja. Goed voorbeeld doet geod volgen toch? Misschien is het voor een blogtipsblog niet essentieel om een persoonlijke connectie te maken met je lezers, maar die lezers hebben waarschijnlijk géén blogtipsblog en zullen wellicht wel baat hebben bij persoonlijk bloggen. Ik zoek op het moment juist naar tips en voorbeelden om persoonlijker te bloggen. Om mijn lezers van toevallige klikkers vanuit Google of Facebook in trouwe volgers veranderen. Zodat ze uit zichzelf mijn blog bezoeken, omdat ze willen weten hoe het nu met mijn gezondheid, kinderwens of dreumes gaat. En als ik voor mezelf spreek is dat ook één van de redenen waarom ik jouw blog bezoek. Het doet mij deugd dat je binnenkort voor het eerst naar de kapper gaat!

 7. Ximaar avatar

  Eigenlijk geef je aan dat je een website hebt met tips om beter te bloggen. Een blog vind ik het niet. Hoeft ook niet. Een website is voor mij algemeen zoals een boek en een blog vind ik eerder een dagboek. Dagboeken zijn persoonlijker en hebben meer met het tijdstip te maken. Deze website is niet persoonlijk en je had de stukjes net zo goed op een ander moment kunnen publiceren. Dat er een reageermogelijk op zit is voor mij niet het verschil tussen een blog of niet. Bij veel kranten kan je ook reageren en dat zijn ook vaak geen blogs zoals ik ze omschrijf.

  Zelf blog ik wel. Wat ik meemaak zet ik op m’n blog. Als ik daarmee te lang wacht, dan vervalt het vaak omdat het niet meer actueel of inmiddels zelfs achterhaald is. Toch ben ik niet een echte persoonlijke blogger, dat trekt alleen maar vrouwen aan en bij mij is iedereen welkom. Ik wil vooral dingen melden die ik zelf leuk vind of waar andere bloggers of media vaak geen oog voor hebben.

  Hier blijf ik lezen zolang er dingen staan die me aanspreken en aan het denken zetten. Je zou er wel een blog naast kunnen beginnen waar je je eigen tips in opvolgt. 😉

 8. Lies avatar

  Nee, dat niet persé…
  Al ga ik wél beter bloggen wanneer ík persoonlijk blog :-p 😉

  Ik weet dat het jouw ding niet is, dat hoeft ook niet want jij bent jij en dat is dik oké (y)

  Om nou te zeggen dat je jezelf blootstelt aan schaamteloos voyeurisme door persoonlijk te bloggen, dat gaat me wat ver. Wat ik niet op het wereldwijde web wil gooien, doe ik niet. (du-uh! 😉 ) Wat ik wél op het wereldwijde web gooi, heb ik zelf bewust gekozen en heeft voor mijn niche een welbepaalde waarde.

  Maar als je dat echt wil, kom ik je haar wel eens knippen daar op 7 hoog 😉

 9. Mies Huibers avatar

  Waarschijnlijk niet hoewel ik ook niet vermoed dat ik er nu slechter door ga bloggen. Ik moet wel iets bekennen. Bekennen iets trouwens ook al zo iets persoonlijks. Ik kwam ooit op je site terecht vanwege je prima tips. Dat zijn ze nog steeds natuurlijk maar eigenlijk is dat niet de hoofdreden dat ik je nieuwe blog altijd meteen lees. Je schrijft namelijk gewoon hartstikke plezierig en duidelijk. Ik vind het dus simpelweg een genot om je te lezen. Als ik er dan nog wat van opsteek, is dat mooi meegenomen.

  1. Lies avatar

   Daar sluit ik me helemaal bij aan Mies 🙂

 10. Linda avatar

  Nee, ik ga er niet beter van bloggen. Maar ik ga wel met nog meer respect deze blog volgen en lezen. Voor de band met je vaste volgers is jezelf openstellen wel heel belangrijk.

 11. Joke avatar

  Nee, ik ga er niet beter van bloggen (dat doe ik eerder van alle tips die jij het virtuele net opslingert) maar -net als Apiedapie- vind ik het wel leuk om te weten wie er achter de blogger zit. Dus een paar persoonlijke zaken onder het kopje ‘over mij’ zijn aan mij wel besteed.

 12. Apiedapie avatar

  Nee, ik ga daar niet beter van bloggen, nee. Dat over dat bureaublad is echt een grote fout, ik kan het weten, ik kijk er op dit moment naar.

  Maar ik waardeer het wel dat je dit deelt, maakt het blog zelf nog een stuk sympathieker, omdat er dus een echte mensenmens achter blijkt te zitten.

  Wij mensen, da’s nou eenmaal de aard van het beestje, zijn nieuwsgierig naar de medemens, hoe hij/zij eruit ziet, wat hij/zij denkt, hoe hij/zij problemen overwint, da’s omdat we slimme groepsdieren zijn. Kijken naar de ander en zien wat we daarvan kunnen leren.

  Waar het precies omslaat in botte nieuwsgierigheid en voyeurisme weet ik ook niet, zal wel persoonlijk bepaald zijn. Heeft ook met de frequentie te maken (meen je je lezers 5 keer per dag via je blog, of tientallen keren per dag via twitter en instagram te moeten verblijden met alleen maar nieuwtjes en gevoelentjes over jezelf) en met wat je deelt: alleen de hoogtepunten, alleen de mooie vakanties, de prijzen die je wint, de prachtige kinderen die je hebt, de stapels pannenkoeken die je hebt gebakken, of ook de dieptepunten, de twijfels, de dingen waar je eigenlijk helemaal niet zo blij mee bent. Wie dat kan, hoog en laag, die kan schrijven, die beschrijft een echt mens. En dat is altijd interessant om te lezen. Vind ik dan weer, gek mannetje dat ik me d’r eentje ben.
  Dat haar zit trouwens hartstikke goed man! Wees voorzichtig met die kapper.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik zal inderdaad voorzichtig zijn bij de kapper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.