Homebeter bloggenZo plaatst een blogger jouw artikel wél

Zo plaatst een blogger jouw artikel wél

Ze komen steeds vaker mijn mailbox binnen gedwarreld; de “interessante voorstellen voor een samenwerking (waar beide partijen beter van worden).” Maar omdat ik de meerwaarde ervan – voor mijn blog en/of voor de tegenpartij – niet zie verdwijnen ze onbeantwoord in de prullenbak. En ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat ik niet de enige blogger ben die het op die manier aanpakt. Beste pr-bureau en liefste (content)marketeer, waarde collega-blogger, wil je een succesvolle samenwerking aangaan met een blogger dan volgen hier enkele tips. Houd er rekening mee en de kans dat je artikel geplaatst wordt stijgt aanzienlijk.

Vooraleer verder te gaan toch even zeggen dat ik hier voor mezelf spreek. Andere bloggers kunnen en mogen er ander ideeën en normen op nahouden. Misschien ben ik wat te streng of te veeleisend. Hoe dan ook is iedere blogger baas boven baas op zijn/haar eigen blog.

1. Weet op welk blog je artikel terecht zal komen

Sommige marketeers schijnen maar niet te begrijpen dat niet elk stuk content op ieder blog past/thuishoort. De logica is nochtans erg simpel. Het product of de dienst die je middels een publicatie op het blog onder de aandacht wil brengen, moet enigszins aansluiten bij (de behoeften van) het doelpubliek van het blog in kwestie. Anders wordt je boodschap niet begrepen of gewoonweg straal genegeerd. Gewoon zonde van je tijd en middelen. Niet alleen jouw tijd en middelen, trouwens! Je moet dus niet verbaasd staan kijken als je artikel over hoorapparaten een koud njet krijgt als je ermee komt aandraven bij een blog voor jonge moeders.

Wil je een vruchtbare samenwerking aangaan met een blogger dan kan het zeker geen kwaad wat rond te snuffelen op het blog waar straks misschien je artikel komt te staan. Ik zeg niet dat je je tot de laatste komma moet inlezen, maar weten waarover wordt geblogd en wat voor berichten er doorgaans verschijnen is toch een minimum. Lees de About-pagina en kom zo aan de weet wat de soft spots en de drijfveren van je blogger zijn. Belangrijke info die je kan meenemen als je in contact treedt met je blogger en een voorstel uitwerkt.

2. Spreek de blogger persoonlijk aan

Niet in de laatste plaats omdat dit een kwestie is van elementaire beleefdheid (vergeef me, ik klink als een norse leraar met een opgestoken vingertje)! Daarnaast heb je als blogger minstens voor heel even het gevoel dat je geen nummer bent naar wie een of andere steriele standaardmail werd gestuurd. Geloof me, we hebben een neus voor. En grondig de pest aan!

3. Kom snel to the point

Nogal wat bloggers hebben het razend druk. Met het blog zelf of met het leven naast hun hobby. Ik weet dat het soms moeilijk is om direct het achterste van je tong te laten zien, maar maak je vraag/voorstel meteen zo concreet mogelijk. Je zal een concreet antwoord krijgen en zo vermijd je ook eindeloos mailverkeer. Bovendien verklein je de kans dat er ergens onderweg toch nog een kink in de kabel komt. Wederom: zonde van alle energie die je al in het project hebt gestoken.

4. Zit er voor mij(n lezers) ook wat in?

En nee, er staan geen eurotekens in mijn ogen. Als punt 1 (hierboven) niet voor de bakker is stopt voor mij het hele verhaal meteen. Daarnaast helpt het natuurlijk als de lezers van mijn blog ook de kans krijgen het te promoten product aan de tand te voelen, natuurlijk. Stel een dienst gratis ter beschikking – in het kader van een winactie bijvoorbeeld – en er ontstaat meteen een stuk meer animo voor je stuk. Met alle gevolgen van dien voor de (online) zichtbaarheid voor het voorwerp van je campagne, da’s nogal wiedes!

5. Gastartikelen plaatsen volgens de regels van de kunst

Dan hebben we het over al bij al redelijk voor de hand liggende zaken als:

  • unieke content
  • een schrijfstijl die liefst niet vloekt met de rest van het blog
  • een promotioneel stuk waar niettemin toch nog een beetje informatieve waarde in zit
  • advertorials die ook als dusdanig mogen gecatalogiseerd en getoond mogen worden
  • betalende en affiliate links die op nofollow staan

Vooral dat laatste punt is nog wel eens een dingetje. Volgens de regels uitgevaardigd door ons aller Google MOETEN alle betaalde links per definitie op nofollow worden gezet, en dit op straffe van een serieuze degradatie in haar rankings. Ik besef zeer goed dat dit een ferme streep door jullie rekening is (weg is immers jullie link juice), maar wij hebben geen andere keuze als blogger. Je zal het dus moeten hebben van de exposure die het blog kan bieden en het verkeer dat gegenereerd wordt. Wil je toch per se do follow links dan kan je je geluk beproeven bij kleinere blogger en/of bloggers die het schijt hebben aan hun positie in de zoekmachines.

Het klopt dat er op dit blog linkjes te vinden zijn die eigenlijk no follow zouden moeten zijn (maar die dus do follow zijn). Dat heeft te maken met het gebrek aan bindende afspraken daaromtrent ten tijde van de plaatsing ervan. Ik neem dus de risico’s (en de betreffende adverteerder mag van geluk spreken).

Een samenwerking aangaan met een blogger gaat het vlotst als je (ook) begrip hebt voor diens situatie. Hij heeft zijn blog met veel bloed, zweet en tranen uit de grond gestampt en laten groeien en heeft doorgaans geen zin om het zaakje nu te grabbel te gooien onder druk van commerciële belangen.

Amen!

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Zo plaatst een blogger jouw artikel wél”

  1. Barbara avatar

    Totaal mee eens!!! De No Follow is inderdaad iets wat niet altijd wordt gewaardeerd, dan maar niet. Ik ga voor transparant. Daarbij wordt er ook altijd vermeld dat het een samenwerking betreft… ook iets wat niet iedereen wenst.. Jammer, dan maar niet.

    Erg goed informatief artikel, even doorzetten!

  2. Marguerita avatar

    Mooi stuk! En vooral: wees eerlijk! Ik weet heel goed dat ik als kleinere blogger niet voor alle revieroducten in aanmerking kom, maar zeg me dat gewoon. Niets is zo naar als een paar dagen later op een ander blog wél die review zien van het product waarvan er eigenlijk ‘niets beschikbaar’ is voor bloggers…

  3. JC from Holland avatar

    Goed geschreven, en ik heb er, gezien mijn ervaring, niets aan toe te voegen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.