HomeKennisbank bloggen voor beginnersVeelgebruikte blogtermenNofollow links, hoe en waarom?

Nofollow links, hoe en waarom?

Ik kan me goed voorstellen dat er bij het horen van de term nofollow links niet direct een belletje gaat rinkelen. En toch is het belangrijk  dat je ook als beginnend blogger weet waarom nofollow links nuttig kunnen zijn. 

Wat zijn nofollow links?

Linkjes (hyperlinks) vormen een essentieel onderdeel van een webpagina. Niet alleen brengen ze de bezoeker snel van de ene pagina naar de andere, ze helpen Google en andere zoekmachines om (beter) te bepalen waarover een  bepaalde pagina gaat.

En nog belangrijker: via externe links kan Google (mee) bepalen hoe belangrijk een bepaalde pagina is. Zo is iedere link afkomstig van een andere pagina naar jouw blog een stem voor jouw blog. Zo ontstaat een puntensysteem waarmee zoekmachines bepalen welke sites hoog in de zoekmachines komen (zie linkbuilding).

Standaard zijn alle linkjes die je aanmaakt op je blog zo ingesteld dat zoekmachines de links kunnen volgen (en er waarde aan geven). Dit zijn de zogenaamde do follow links.

Er zijn echter situaties denkbaar waarin je wel graag naar een bepaalde pagina linkt, maar liever niet wil dat Google de link volgt (en er dus ook geen waarde aan geeft). In dat geval maak je gebruik van nofollow links. Je geeft de bewuste link een bepaald “oormerk” mee waardoor Google de link negeert (en de pagina waarnaar de link verwijst geen extra punten krijgt). De pagina in kwestie blijft echter wel raadpleegbaar en een doorsnee bezoeker merkt ook geen verschil tussen nofollow links en gewone links.

Hoe maak je nofollow links aan?

Zoals gezegd kan je op het eerste zicht de nofollow link niet onderscheiden van een “gewone” link. Om verschillen te zien moet je in de code van je webpagina gaan kijken. Je bekijkt je pagina dus in de tekst-modus. Een gewone (dofollow)link ziet er als volgt uit:

<a href=”http://www.jewebsite.be/”>Link</a>

Om dezelfde link nofollow te maken voeg je nog een extra stukje code toe. De zogeheten nofollow tag. Dit is het resultaat:

<a href=”http://www.jewebsite.be/” rel=”nofollow”>Link</a>

Het lijkt allemaal wat ingewikkeld, maar de meeste blogplatformen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om middels een simpele muisklik aan te geven of een link al dan niet nofollow moet zijn. Gebruikers van WordPress.org kunnen bijvoorbeeld de plugin nofollowr installeren en hoeven dus niet in de code te zitten prutsen.

Wanneer gebruik je nofollow links?

In de normale dagelijkse praktijk van het bloggen zal het niet zo heel vaak voorkomen dat je nofollow links gebruikt. Niet voor niks zijn de links die je aanmaakt op je blog standaard ingesteld op dofollow.

Toch kan het nuttig zijn om met nofollow links te verwijzen naar pagina’s die misschien wel nuttig zijn voor diegenen die op dat moment je site bezoeken, maar verder voor het grote publiek niet echt een meerwaarde bieden. Een link naar je mailadres of een pagina waar bezoekers gegevens kunnen ingeven.

Betaalde links: altijd nofollow!

Het gebruik van de nofollow tag is dus relatief zeldzaam maar dat verandert als je je inlaat met affiliate marketing, advertorials en andere vormen van gesponsorde content. Die links MOETEN in principe altijd nofollow zijn. Wanneer je met andere woorden betaald wordt – of eventueel zou kunnen betaald worden – om een link op je blog te plaatsen, moet je er een nofollow link van maken.

Helemaal onlogisch is dat natuurlijk niet. Als je betaald wordt om bepaalde content te plaatsen is het niet ondenkbaar dat jij beïnvloed bent en niet noodzakelijk het beste voor hebt met je bezoeker. De punten die jij op die manier aan je adverteerder geeft zijn dus gekleurd en tellen niet mee in de ogen van Google.

Houd je hier (te vaak) geen rekening mee en negeer je dus de richtlijn van Google om de uitgaande links van je gesponsorde berichten op nofollow te zetten, dan kan Google je hiervoor straffen door je blog lager in de zoekresultaten te zetten. Dat moet je niet willen, natuurlijk!

Gekrakeel met je adverteerder

Door gebruik te maken van nofollow links in gesponsorde artikelen op je blog houd je dus Google te vriend. Maar de kans is wel erg groot dat je adverteerder daar niet zo blij van wordt. Want die wil natuurlijk extra veel verkeer naar zijn website én ook een hogere positie in Google! Daarom zal ‘ie naar alle waarschijnlijkheid vragen om vooral géén nofollow links te gebruiken. Je zit dus als blogger altijd een beetje gewrongen…