Je blog offline promoten: 6 tips

Je blog offline promoten: 6 tips

blog offline promotenAls blogger zijn we vooral online bezig, dat spreekt. Lekkere content maken en er daarna naar (tot vervelens toe) reclame voor maken. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar mijn blog offline promoten, ik heb er aardig wat moeite mee. Jij ook?

Van waar toch die koudwatervrees? Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, natuurlijk.

Het is in mijn omgeving vrij ongewoon om honderduit over je hobby te vertellen. En bloggen is bovendien verre mainstream. Tot slot is er nog het simpele feit dat ik veel makkelijker over het bloggen schrijf dan dat ik erover praat. In mijn geval mag ik trouwens vaak beginnen met het concept “blog(gen)” uit te leggen. Ook in 2016 zijn er immers nog tal van mensen die nauwelijks weten wat een blog precies is.

Natuurlijk zit de charme van het bloggen ook voor een stuk in het een beetje stiekeme tot geheel anonieme karakter ervan. Je kan heel open en uitgesproken zijn als je dat wil, maar het is zeker geen must. Online is er quasi altijd een afstand – een buffer – tussen jou en je lezer. Wanneer je in levende lijve over je blog staat te keuvelen, kan je geen verstoppertje meer spelen…

Maar of het echt nodig is om offline reclame te gaan maken voor je blog moet ieder voor zich uitmaken. Ik kan me indenken dat je je niet geroepen voelt om met regelmaat promotalk af te steken wanneer je een puur persoonlijk blog hebt. Dan kan ik me voorstellen dat je het liever houdt bij het online publiek dat je semi-toevallig ontdekt. Maar heb je een nicheblog (en wil je je blog laten groeien) of blog je beroepsmatig dan is een beetje offline promo nooit weg.

Waarom je blog offline promoten?

Je blog bereikt andere mensen

Da’s heel eenvoudig: je bereikt een heel ander publiek. Niet iedereen is immers 24/7 online. Het is niet omdat mensen niet online zijn dat ze niks aan je blog kunnen hebben. En een ander deel van je doelpubliek kan misschien wel met de pc overweg, maar is helemaal niet vertrouwd met het reilen en zeilen op social media en dus met de manieren om makkelijk een blog te volgen.

Je ontloopt de concurrentie

Hoezo? Stel dat een van je vrienden of kennissen op zoek is naar info om en rond een topic waar jij over blogt. Hij of zij gaat naar Google. Hoe groot is de kans dat men op jouw blog terechtkomt? Alleszins een stuk kleiner dan wanneer men van het bestaan van je blog had geweten.

Makkelijke mond-tot-mondreclame

Offline promotie gaat nog vaak via traditionele, tastbare voorwerpen: pennen, krantenartikelen, tassen, visitekaartjes,… Dingen die je mensen fysiek in de handen kan duwen. Ze vormen zo een relatief makkelijke aanleiding om een gesprek op gang te brengen.  Ook door anderen dan jijzelf!

Je blog offline promoten: 5 tips

1. Link naar je blog in je e-mailhandtekening

Ok, niet echt offline maar wel heel laagdrempelig. Zorg voor een link naar je blog in je e-mailhandtekening. Op die manier verspreid je je blog zonder moeite telkens je iemand een e-mail stuurt. Eventueel kan je linken naar je landingspagina speciaal voor nieuwe bezoekers.

2. Maak (en oefen) je elevator pitch

Met een elevator pitch kan je je gesprekspartners in twee tot drie zinnen uitleggen waar je blog over gaat én waarom zij het zouden moeten bezoeken.

3. Praat over je blog

Die elevator pitch is natuurlijk maar een startpunt. Met wat geluk is de interesse gewekt en heb jij het excuus om nog wat door te bomen. Doe dat dan ook en zet zelf je blog niet van bij het begin weg als een obscuur hobbyprojectje!

4. Drukwerk

Hoe krijg je mensen zover dat ze je blog onthouden en straks ook effectief het internetadres van je blog gaan intikken? In de eerste plaats wordt dan gedacht aan visitekaartjes als hulpmiddel. Die zijn het goedkoopst om te (laten) maken en het makkelijkst om uit te delen. Zorg er in ieder geval voor dat het er origineel en verzorgd uitziet. Het is ook aan te raden niet te vroeg aan drukwerk te beginnen. Wacht tot het opzet van je blog duidelijk is en de algemene look and feel op punt staat. En heb je visitekaartjes, dan is het natuurlijk niet de bedoeling ze ergens in een hoekje te laten verstoffen.

Als het wat meer mag opvallen dan zou je kunnen denken aan pennen, t-shirts, bedrukte draagtassen, muismatjes kalenders enzovoort. Nogmaals, dergelijke dingen vallen op, verlagen de drempel om over je blog te beginnen praten.

5. Schrijf een persbericht

Traditionele media – kranten en tijdschriften, weet je nog – mogen dan al danig in de verdrukking komen, zij kunnen nog steeds voor aardig wat publiciteit zorgen. Dan helpt het als een goed persbericht kan schrijven. Collega Nicky legt uit.

6. Stuur je je lezers iets toe? Let op de verpakking!

Bij reclame maken draait veel zo alles om een goede (eerste) indruk maken. Als je je lezers dus iets toestuurt, – in het kader van een winactie op je blog bijvoorbeeld – let dan extra op de verpakking van het goed. Een originele doos, een leuk papiertje of een persoonlijk geschreven kaartje doen wonderen. Wedden dat de gelukkige je blog nooit meer zal vergeten?

Wil je je blog offline promoten dan zijn dit mijn tips. Laten we elkaar echter niks wijsmaken. Wie met deze tips aan de slag gaat hoeft geen wonderen te verwachten. De schaalbaarheid en het hefboomeffect die zo typisch zijn voor het internet zijn hier natuurlijk niet aanwezig. Maar vele kleintjes maken één groot!

Foto: (Promotion) via Shutterstock.com

4

9 Responses

Show all responses
 1. Mirjam
  3 juni 2016
 2. Falco Renierkens
  2 juni 2016
 3. Trudy - Slakopreis
  30 mei 2016
 4. Ximaar
  30 mei 2016
 5. Marguerita
  30 mei 2016
 6. Japke
  29 mei 2016
 7. Morgaine
  29 mei 2016
 8. Babs
  29 mei 2016
 9. carolien
  29 mei 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.