Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenJe blog offline promoten: 6 tips
0
(0)

blog offline promotenAls blogger zijn we vooral online bezig, dat spreekt. Lekkere content maken en er daarna naar (tot vervelens toe) reclame voor maken. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar mijn blog offline promoten, ik heb er aardig wat moeite mee. Jij ook?

Van waar toch die koudwatervrees? Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, natuurlijk.

Het is in mijn omgeving vrij ongewoon om honderduit over je hobby te vertellen. En bloggen is bovendien verre mainstream. Tot slot is er nog het simpele feit dat ik veel makkelijker over het bloggen schrijf dan dat ik erover praat. In mijn geval mag ik trouwens vaak beginnen met het concept “blog(gen)” uit te leggen. Ook in 2016 zijn er immers nog tal van mensen die nauwelijks weten wat een blog precies is.

Natuurlijk zit de charme van het bloggen ook voor een stuk in het een beetje stiekeme tot geheel anonieme karakter ervan. Je kan heel open en uitgesproken zijn als je dat wil, maar het is zeker geen must. Online is er quasi altijd een afstand – een buffer – tussen jou en je lezer. Wanneer je in levende lijve over je blog staat te keuvelen, kan je geen verstoppertje meer spelen…

Maar of het echt nodig is om offline reclame te gaan maken voor je blog moet ieder voor zich uitmaken. Ik kan me indenken dat je je niet geroepen voelt om met regelmaat promotalk af te steken wanneer je een puur persoonlijk blog hebt. Dan kan ik me voorstellen dat je het liever houdt bij het online publiek dat je semi-toevallig ontdekt. Maar heb je een nicheblog (en wil je je blog laten groeien) of blog je beroepsmatig dan is een beetje offline promo nooit weg.

Waarom je blog offline promoten?

Je blog bereikt andere mensen

Da’s heel eenvoudig: je bereikt een heel ander publiek. Niet iedereen is immers 24/7 online. Het is niet omdat mensen niet online zijn dat ze niks aan je blog kunnen hebben. En een ander deel van je doelpubliek kan misschien wel met de pc overweg, maar is helemaal niet vertrouwd met het reilen en zeilen op social media en dus met de manieren om makkelijk een blog te volgen.

Je ontloopt de concurrentie

Hoezo? Stel dat een van je vrienden of kennissen op zoek is naar info om en rond een topic waar jij over blogt. Hij of zij gaat naar Google. Hoe groot is de kans dat men op jouw blog terechtkomt? Alleszins een stuk kleiner dan wanneer men van het bestaan van je blog had geweten.

Makkelijke mond-tot-mondreclame

Offline promotie gaat nog vaak via traditionele, tastbare voorwerpen: pennen, krantenartikelen, tassen, visitekaartjes,… Dingen die je mensen fysiek in de handen kan duwen. Ze vormen zo een relatief makkelijke aanleiding om een gesprek op gang te brengen.  Ook door anderen dan jijzelf!

Je blog offline promoten: 5 tips

1. Link naar je blog in je e-mailhandtekening

Ok, niet echt offline maar wel heel laagdrempelig. Zorg voor een link naar je blog in je e-mailhandtekening. Op die manier verspreid je je blog zonder moeite telkens je iemand een e-mail stuurt. Eventueel kan je linken naar je landingspagina speciaal voor nieuwe bezoekers.

2. Maak (en oefen) je elevator pitch

Met een elevator pitch kan je je gesprekspartners in twee tot drie zinnen uitleggen waar je blog over gaat én waarom zij het zouden moeten bezoeken.

3. Praat over je blog

Die elevator pitch is natuurlijk maar een startpunt. Met wat geluk is de interesse gewekt en heb jij het excuus om nog wat door te bomen. Doe dat dan ook en zet zelf je blog niet van bij het begin weg als een obscuur hobbyprojectje!

4. Drukwerk

Hoe krijg je mensen zover dat ze je blog onthouden en straks ook effectief het internetadres van je blog gaan intikken? In de eerste plaats wordt dan gedacht aan visitekaartjes als hulpmiddel. Die zijn het goedkoopst om te (laten) maken en het makkelijkst om uit te delen. Zorg er in ieder geval voor dat het er origineel en verzorgd uitziet. Het is ook aan te raden niet te vroeg aan drukwerk te beginnen. Wacht tot het opzet van je blog duidelijk is en de algemene look and feel op punt staat. En heb je visitekaartjes, dan is het natuurlijk niet de bedoeling ze ergens in een hoekje te laten verstoffen.

Als het wat meer mag opvallen dan zou je kunnen denken aan pennen, t-shirts, bedrukte draagtassen, muismatjes kalenders enzovoort. Nogmaals, dergelijke dingen vallen op, verlagen de drempel om over je blog te beginnen praten.

5. Schrijf een persbericht

Traditionele media – kranten en tijdschriften, weet je nog – mogen dan al danig in de verdrukking komen, zij kunnen nog steeds voor aardig wat publiciteit zorgen. Dan helpt het als een goed persbericht kan schrijven. Collega Nicky legt uit.

6. Stuur je je lezers iets toe? Let op de verpakking!

Bij reclame maken draait veel zo alles om een goede (eerste) indruk maken. Als je je lezers dus iets toestuurt, – in het kader van een winactie op je blog bijvoorbeeld – let dan extra op de verpakking van het goed. Een originele doos, een leuk papiertje of een persoonlijk geschreven kaartje doen wonderen. Wedden dat de gelukkige je blog nooit meer zal vergeten?

Wil je je blog offline promoten dan zijn dit mijn tips. Laten we elkaar echter niks wijsmaken. Wie met deze tips aan de slag gaat hoeft geen wonderen te verwachten. De schaalbaarheid en het hefboomeffect die zo typisch zijn voor het internet zijn hier natuurlijk niet aanwezig. Maar vele kleintjes maken één groot!

Foto: (Promotion) via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

9 reacties op “Je blog offline promoten: 6 tips”

 1. Mirjam avatar

  Wat een leuke blog!
  Mijn blog gaat over coeliakie (glutenintolerantie) en met andere mensen die coeliakie hebben praat ik er veel over. Maar met familie en vrienden wat minder.
  Een vriendin zei laatst: “Ik wilde eten voor jou regelen zonder jou op te bellen. Maar toen ik ging googlen, kwam ik op jouw site.”
  😉

 2. Falco Renierkens avatar

  Dank voor weer een toppie artikel Ben! In het verleden (niet dat ik al zo lang blog…) had ik het niet vaak over mijn blog offline. Wat zeg ik, mijn ouders wisten heel lang niet eens dat ik het deed.

  Maar ik ben er zo blij mee dat ik het doe en soms ook wel een beetje trots op wat ik weet te fabriceren. Nu maakt het me dus minder uit. Als mensen me vragen wat ik doe dan vergeet ik zeker niet te melden dat ik blog.

  Dan heb ik het dus over mondelinge verspreiding. Maar de tips die je hier geeft zijn zeker waardevol en kunnen me helpen in de toekomst 🙂

 3. Trudy - Slakopreis avatar

  Leuk artikel. Het noemen van mijn reisblog (gericht op camperaars) doe ik al in mijn handtekening in e-mail. Praten over mijn blog doe ik ook wel maar gaat me toch wat minder gemakkelijk af. Die visitekaartjes ben ik zeker van plan. Als ik het dan over mijn reisblog heb, kan ik zo’n kaartje geven.

 4. Ximaar avatar

  Ik heb een anoniem hobbyblog en dan deel je niet zo snel visitekaartjes uit terwijl je de toekomstige bezoekers toelacht. 😉 Toch laat ik eerdaags weer eens een soort visitekaartje maken, omdat het best handig is. Je hoeft dan niet te zeggen wat de exacte naam van je blog is en er bestaat minder kans op mistikken. Toch ga ik daar niet veel mensen mee bereiken en dat is ook niet zozeer de bedoeling.

  Voor een blog van een belangenorganisatie heb ik wel ooit een berg visitekaartjes gemaakt en er honderden van uitgedeeld. Ze werden ook netjes aangepakt en ik vond ze niet een kilometer later op de straat terug. Toch leverde dat vrijwel geen extra blogbezoekers op en ook het aantal leden of broodnodige actievelingen nam er niet door toe. De reden is vrij simpel. Mensen vinden onze organisatie zeker sympathiek, maar een groot deel van onze doelen is al jaren terug bereikt. Ze zijn ook bang om mee te doen, dat neemt namelijk vrije tijd. En ze zijn het wel met ons eens dat op peil houden ook mensen en input vergt. Maar het gaat pas goed als we weer een flinke ruzie krijgen met de locale overheid, die dan in de regionale krant wordt uitgevochten. Want dat levert helaas het meeste op. 😉

 5. Marguerita avatar

  Ik noem het vaak wel inderdaad,maar vergeet dan mijn url te noemen…

 6. Japke avatar

  Leuk artikel! Ik praat alleen over mijn blog als het tegen mensen gaat die ik ken. Misschien komt dat wel omdat ik niet altijd over dezelfde onderwerpen blog en dus geen specifieke doelgroep heb. Toch vind ik je tips handig, zoals bijvoorbeeld de tip iets van herkenning mee te sturen als het gaat om het sturen van een e-mail of een pakketje bij een winactie. Zet me weer aan tot nadenken en bedenken…

 7. Morgaine avatar

  Voor mij ligt het een beetje dubbel, mijn blog is privé, en instanties hoeven dit niet te weten, dus als e-mail handtekening? Never nooit, hahahaha

  Ik draai dan ook geen niche en ik ben dan ook nog zo dom vaak om het blog van een ander aan te geven of te reiken als men iets zoekt, zo ben ik dan weer. Ja ook het jouwe is weleens over de tong gegaan, kijk daar eens als…

  Wat ik WEL doe, erg leuk en misschien een totaal nieuw idee om je blog te promoten, ik teken en schilder natuurlijk en ik heb altijd een setje foto’s bij mij van werken die ik al heb gemaakt. Als ik nu op de trein zit bijv. Dan schrijf ik mijn atelier erop en ook mijn blog, dan laat ik de foto achter in de trein vlak voor ik zelf uitstap… kortom ik weet nooit wie het zal vinden en wie weet komt er nog ooit iets uit.

  Een foto valt op natuurlijk, vooral als er heel veel kleur opstaat, dat maakt pas echt nieuwsgierig, gezien een visitekaartje, bij mij vaak in de tas verdwijnt en ik eigenlijk na jaren eens uit de tas haal, nou oké, na een seizoen mijn tas weer eens leeg haal, en dan al die kaartjes ongezien weg gooi…. Ik doe daar dus niks mee.

  Zo heb ik ook foto’s in boeken gedaan van de bibliotheek, gewoon een boek pakkken die populair is, een foto van mijn werken erin of gewoon een hand geschreven briefje, deze in het boek doen en weer terug zetten…. voila!

  Het doel heiligt de middelen.

  X

 8. Babs avatar

  Ik praat offline vaak over mijn blog, maar ik denk dat dat met een beautyblog makkelijker is. ik vertel in parfumerieën en drogisterijen erover en vaak vragen ze ook mijn visitekaartje.
  Op beauty beurzen zijn visitekaartjes helemaal handig!

 9. carolien avatar

  Heel herkenbaar, ik praat offline haast niet over mijn blog. Zonde eigenlijk want zo mis ik toch een aantal bezoekers. Mooi artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.