Homesocial mediaKan je ook zonder de grote sociale media?
0
(0)

Het Social Media-gebeuren is fantastisch. Je presenteert jezelf zoals je zelf wilt en je kan contacten leggen die waardevol zijn. Maar Sociale Media kunnen je ook knettergek maken. Of je kan er achter komen dat je héél veel tijd in je leven zinloos spendeert. Je bent uren online aanwezig, om likes te ontvangen, hartjes terug te geven en te bedanken voor leuke opmerkingen of berichten. En je wilt niéts missen en aan alle Sociale Media-eisen voldoen.

Heeft het allemaal zin? Of zijn er andere wegen te bewandelen die misschien wel zinvoller zijn? Of je nu een blogger bent over een hobby, eten en drinken, een bedrijfje of als je een artiest bent, we lopen allemaal tegen dit probleem aan.

Marga van der Vet spreekt uit ervaring:

Model op het internet

Op mijn 40ste begon ik als fotomodel. Ik had mooie foto’s laten maken, en mij bij casting- en modellenbureaus laten inschrijven. Al gauw kwam ik er achter dat ik bij sommige bureaus meteen welkom was, maar voor anderen had ik véél meer poseer-ervaring nodig en een uitgebreide portfolio.

Ik speurde rond op Internet en schreef mij in op vele modellen- en fotografieforums.

Wereldwijd en regionaal

Een modellenforum zoals Modelmayhem bleek een hele grote te zijn. En een visitekaartje voor elk model en iedere fotograaf. Wereldwijd zaten er duizenden fotografen en modellen op en contacten waren snel gelegd. Nadeel: de afstanden waren vaak te groot en zodoende leek het mij zinvol om ook dichterbij huis rond te kijken. In Nederland was er Modelzone en in Duitsland waren er twee grote forums: Modelkartei en Fotocommunity.

De ene shoot na de andere volgde op TFP-basis (Time For Print: een overeenkomst tussen fotograaf en model om samen een fotoshoot te doen zonder elkaar te betalen). Ook betaalde jobs werden er vaak aangeboden en soms had je geluk dus een goede opdracht te pakken. Zodoende breidde ik mijn portfolio uit, kreeg ik vele contacten en nog veel meer ervaring.

De wereld verandert snel

Maar langzaam liepen de meeste forums leeg want ineens holde iedereen naar Facebook, Instagram en Tiktok. Deze Social Media gingen razend snel, iedereen was er aanwezig en als model had je al snel duizenden volgers. De hartjes vlogen om mijn oren en naar de overzichten van ‘mijn uren op Instagram’ durfde ik niet eens te kijken. Ik ontmoette veel fotografen en de bureaus hielden mij ook in de gaten. Héél zinvol… dacht ik.

Zinvol?

Het viel mij echter op dat er veel communicatie was maar vaak zonder resultaten. En spookprofielen waren er in overvloed. Ik mistte de referentiemogelijkheden op forums zoals Modelkartei, Modelzone en Modelmayhem, waar modellen hun ervaringen deelden en er altijd een moderator was die de boel in de gaten hield. Profielen werden bovendien eerst streng gecheckt op echtheid.

Block-er-de-block

En dan ineens, zoals je vaak hoort, was mijn profielpagina geblocked, kapot of gehacked. En geen enkele moderator die wil helpen of een Helpcentrum dat steeds weer terug leidt naar de eerste pagina die geen enkel probleem oplost. Mailen of bellen? Dat lukt misschien als je een celebrity bent met miljoenen volgers… De meeste Social Media zijn niet echt bepaald klantvriendelijk voor de gewone mens.

Alternatieve apps?

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor Instagram zoals Vero Social, Eyeem, Litmind en nog meer sociale media die met andere algoritmes werken of geen regels hanteren zoals Instagram dat wel doet. Of geen reclames, ook wel zo prettig….

Het is als van een overvolle stad verhuizen naar een rustig dorp. Het netwerk is kleiner, maar ’t er gezelliger en men is minder veeleisend.

Oudere forums waren zo gek nog niet

En ineens ben ik ook terug bij de oudere forums die specifiek bedoelt waren voor fotografen en modellen. Wat een verademing! De mensen zijn echt, de moderators zijn aanspreekbaar en de veiligheid is veel groter. Echte fotoshoot afspraken worden gemaakt en er is ruimte hier een verslag van te doen zodat een ander model een indruk kan krijgen van het werken met de specifieke fotograaf.

Het verschil tussen gratis Social Media en een forum dat wel een lidmaatschap vraagt is dan een keuze die je maakt. Maar daar staat ook iets tegenover en dat is vooral échte mensen achter de schermen als je een vraag of probleem hebt.

Meer van dat?

Is er leven na de grote Social Media forums?

Ja dat is er. Er zijn steeds meer nieuwe apps die van zich laten horen. Nog geen grote jongens maar iedere app is ook ergens geboren.

En er zijn nog altijd die forums waar je je ooit thuis voelde. Het is er dan wel rustiger maar dat heeft zijn voordelen. Duizend likes of hartjes of een paar fantastische of kritische opmerkingen over een foto? Geef mij maar de laatste. Kwaliteit boven kwantiteit.

Moét je overál zijn?

Of het nu gaat om een modellenportfolio, een specifieke hobby, een behoefte aan informatie, advies of tips delen, er is voor ieder genre wel een forum of community voor gelijkgestemden.

Jouw eigen bedrijf of hobby hier promoten heeft vaak meer waarde dan de Sociale Media waar je nauwelijks wordt gezien. Honderden volgers garandeert niet of er echt daadwerkelijk naar jouw website of blog wordt gekeken. De meerwaarde valt vaak vies tegen.

Kies voor jezelf en laat je vooral niet (meer) gek maken door het gevoel te hebben dat je aanwezig MOET zijn op de grote Social Media.

In mijn geval: honderden hartjes, volgers of zogenaamde ‘friends’ op de grote Sociale Media was leuk maar een handjevol échte contacten/afspraken via een kleiner doelgericht forum, is veel waardevoller.


Deze gastblog werd geschreven door Marga van der Vet. Marga is actief op meerdere blogs:

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.