Homezakelijk bloggenThema: reclame en advertorials op je blog
0
(0)

Bloggen en geld verdienen. Mag het? Moet het? En zo ja, op welke manier pak je het dan als blogger het beste aan? Het zijn onderwerpen waarover in het blogwereldje met de regelmaat van de klok wat beroering ontstaat. Al heb ik wel de indruk dat het vooral de lezers zijn die zich storen aan de reclame en advertorials op je blog.

Aan dit verhaal zitten heel wat kanten en invalshoeken. En eerlijk is eerlijk, met lang niet alle facetten heb ik evenveel persoonlijke ervaring. Wel integendeel, want bij enkele verdwaalde affiliate linkjes en advertentieblokken van Google Adsense houdt het op qua commercialisering van Blogtrommel.com. Een vetpot is dat niet (de opbrengsten volstaan bijvoorbeeld niet om dit blog een jaar lang in de lucht te houden).

Het verklaart waarom dit geen klassiek artikel is. Hier dus enkel een verzameling van interessante artikelen – recente en minder recente – van collega’s om en rond dit wat heikele onderwerp. Klik de titels aan om het betreffende stuk in zijn “oorspronkelijke omgeving” te lezen.

1. Reclame op je blog: hoe pak je dat aan? (Bloggenenloggen.nl)

Nogal wat bloggers moeten toch wel over een drempeltje geholpen worden, zo blijkt. Tips voor beginnende adverteerders.

2. Waarom ik niet in banners geloof (blogaholic.nl)

Nog meer waarschuwingen en valkuilen…

3. Geld verdienen met affiliate marketing: zo doe je dat! (Blogaholic.nl)

Ook dit is een waardevol artikel in de categorie “Leg-me-nu-eens-haarfijn-en-in- verstaanbaar-Nederlands-uit-wat-ik-echt-moet-weten.” Stuk met lekker veel concreet cijfermateriaal.

4. Advertorials schrijven: waar je moet op letten

Nu zijn advertentieblokken natuurlijk wel heel opvallend. Wil je het toch iets meer verdekt aanpakken dan kan dat eventueel met advertorials.

5. Geld verdienen, adblockers en jouw favoriete bloggers (Heleenschrijvershof.nl)

Blogpost inclusief video met tips voor het schrijven van advertorials die wel degelijk worden gelezen en gewaardeerd.

6. Waarom bezoekers boffen met reclame op je blog (Huisvlijt.com)

Staan de eerste advertentieblokken online, en lopen de eerste affiliate-campagnes, dan ben je maar beter voorbereid op verbaasde tot ronduit negatieve reacties van je lezers. Hier worden je alvast wat argumenten aangereikt waarmee je je desgevallend kan verdedigen.

7. Ik heb ‘Just premium’ banners op mijn blog (Alweer een nieuwe moeder blog)

Het verhaal van Elisabeth. Over de zoektocht naar het juiste evenwicht tussen verdienen, transparantie naar de lezers toe en het eigen gevoel voor wat juist en billijk is. In vogelvlucht zowat alle mogelijkheden om te verdienen aan bloggen op een rij, met waar mogelijk concrete cijfers.

8. Waarom advertorials helemaal niet zo irritant zijn voor jou (Beautylab.nl)

Steeds meer internetters gebruiken adblockers tegenwoordig. Een flinke streep door de rekening van veel bloggers natuurlijk. Want het staat vast dat zij hierdoor inkomsten mislopen. Maar wat misschien minder geweten is: de kans bestaat dat lezer ook een deel van de lekkere content missen.

9. De grijpgrage bloggercultuur van Nederland (Coopr.nl)

Het is tot slot misschien eens niet slecht de commercialisering van het blogwereldje te bekijken met de bril van bedrijven en professionals waarmee we als blogger samenwerken.

10. Adblockers en gratis content gaan niet samen

Jouw dienaar hield onlangs nog een warm pleidooi voor een leefbaar en vrij internet…

photo credit: Skley via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

5 reacties op “Thema: reclame en advertorials op je blog”

 1. Sonja avatar

  Het is hierboven al gezegd zie ik maar ik sluit mij er volledig bij aan. Het zal mij een worst wezen of iemand geld verdient aan zijn/haar blog. Het is hard werken, je bent non-stop bezig met schrijven en met het delen van momenten, deze mensen zitten echt niet stil en doen dat met veel plezier. Dan mag je er ook aan verdienen.

 2. Ximaar avatar

  Onlangs gaf ik aan hekel te hebben aan internetreclames, simpelweg omdat andere dat niet zo snel hier op zullen tikken. Natuurlijk mag iedereen met zijn of haar blog doen wat hij of zij ook maar wil. Er is echter geen lees- of bezoekplicht, en als reclame irriteert dan blijven bezoekers weg of gebruiken ze een adblocker.

  Advertorials zijn wat dat betreft een stuk slimmer, alleen vind ik dat de blogger dat net als in een krant kenbaar moet maken door zoiets van een label of categorie ‘advertorial’ te voorzien of dat boven in het bericht zetten. Zo’n advertorial heeft nmm alleen zin als het aansluit op de rest van het blog en als de blogger duidelijk een eigen ervaring daar aan toevoegt. Als je hier een advertorial over BH’s knipt en plakt, dan gaat het niet werken.

  Wat ook kan is gesponsorde links die jezelf uitzoekt en laat aansluiten op je bericht. Je schrijft iets over worst en zet dan een link naar de Hema met de kreet dat je die worst aanbeveelt. Maar krijg nu maar eens de Hema zo ver dat ze daarvoor gaan betalen.

  Aan reclames waar je zelf geen invloed op hebt zou ik niet meedoen. Die dingen zijn vaak wel content-afhankelijk, maar dat kan goed mis gaan. Stel je maakt een artikel tegen bromfietsen en er verschijnen reclames onder die juist de bromfietsen aanprijzen.

  In het algemeen vind ik dat reclames de wereld een stuk beroerder maken, maar dan praat ik over een hoger niveau in kranten en rond TV-journaals, langs de voetbalvelden of langs de grote wegen bij drukke kruispunten. Aandacht afleiden is langs een grote weg gevaarlijk en dat is wel de bedoeling van zo’n billboard. Voetbalclubs kunnen hun spel aanpassen om maar genoeg reclamemakers aan zich te binden. Spelers van clubs met meer reclame-inkomsten worden duurder en na een tijdje blijven alleen Real Madrid en Barcelona over. Op TV merk ik de laatste 20 jaar dat de nieuwsvoorziening steeds beroerder wordt. Het gaat er niet meer zo om om objectief nieuws met goede achtergronden te geven, zodat mensen daar iets van opsteken. Nee, het gaat er om om zoveel mogelijk kijkers te trekken. Dan brengen de reclames het meeste op en zijn de aandeelhouders tevreden. En kijkers trek je vooral met ‘opvallend’ nieuws en niet met objectief nieuws. En dat is helaas goed te merken. De enige omroep die wat dat betreft goede TV maakt is de VPRO, maar die zijn net als de BBC al jaren voorstander van reclamevrije TV.

 3. Hendrie avatar

  Het blijft een interessant onderwerp en ik moet zeggen dat het mij worst zal zijn of iemand wel of niet aan zijn of haar blog verdient. Als de artikelen maar leuk zijn.

  Zelf probeer ik wel eens wat met Adsense en Tradetracker. Vragen om ergens over te schrijven krijg ik nooit, maar dat zal ook zijn omdat ik geen nicheblog heb en dat mijn blog maar weinig professioneel is. Veel geld verdien ik er niet mee, maar het belangrijkste is ook om lol te houden in het schrijven. Komt de rest (misschien) vanzelf.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik denk dat dat de goeie spirit is!

 4. Elisabeth avatar

  Het is echt een nogal controversieel ding he, dat geld verdienen. Ik ben pas begonnen met mijn blog en de twee samenwerkingen die ik tot nu toe gehad heb gaven me geen goed gevoel. Het ging de bedrijven alleen om linkbuilding, en ja natuurlijk heb ik mijn eigen draai aan de verhaaltjes gegeven en heb ik er een beetje geld voor ontvangen, het gaf me geen goed gevoel. Ik wil op de 1 of andere manier toch objectief blijven. Daarom heb ik nu juist banners op mijn blog geprobeerd met eCPM. Ik schreef er toevallig vandaag een blog over met hoeveel het nou oplevert (niet zo heel veel) en hoe irritant ze zijn (ik vind dat het gaat, maar dat vindt niet iedereen, volgens mij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.