Homezakelijk bloggenSamenwerken met bedrijven? Gooi je blog niet te grabbel
0
(0)

Of ik eens iets kan doen over “de juiste werkwijze voor het samenwerken met bedrijven en het gebruik van no follow links.” Pfffiewww, het is me nogal een topic, maar toch dank aan Rosita voor de suggestie. Nog maar eens het bewijs dat Twitter er niet alleen is om je blog te promoten, maar ik dwaal af.

Samenwerken met bedrijven is niet m’n expertise

Laten we dat vooropstellen. Ik heb gewoon te weinig ervaring op dat vlak. Zoveel bruikbare voorstellen voor samenwerkingen met bedrijven krijg ik niet (het moet ook gezegd dat ik er niet per se naartoe werk). Blogtrommel.com is een hobbyproject. En de nadruk moet liggen op het maken van een informatieve site en mijn persoonlijke fun. BT inzetten voor commerciële doeleinden is lang niet altijd met die doelen in overeenstemming te brengen.

Maar goed, ik hoor, zie en lees ook wel eens wat over dit onderwerp (en ik krijg maandelijks wel een paar samenwerkingsvoorstellen van bedrijven die dus de pers niet halen), dus ik kan er wel iéts over zeggen. Daarnaast verwijs ik ook graag naar wat gewaardeerde collega’s over dit onderwerp kunnen vertellen.

Maar wie hier  een gedetailleerd stappenplan Hoe moet ik samenwerken met bedrijven had verwacht moet ik teleurstellen. Het is allemaal voer voor onderhandelingen tussen bedrijf en blogger. Zie je dat niet zitten, overweeg je dan aan te sluiten bij één van de vele platformen die bloggers en bedrijven bij elkaar brengen.

En ja, de titel van dit bericht verraadt al een beetje hoe ik tegen deze materie aankijk…

[wp_ad_camp_3]

Wanneer nofollow links gebruiken?

Beginnen we eerst maar eens met het laatste deel van Rosita’s vraag. Voor zover ik weet gebruik je nofollow links wanneer je:

 • betaald werd voor het plaatsen van een link in een artikel
 • in de toekomst eventueel betaald zou kunnen worden (als lezers een bepaalde link zouden aanklikken)

Dus elke link naar bedrijf x – waar jij iets van kreeg – zou nofollow moeten zijn. In reviews, in gastartikels, in native content en advertorials.

En ook affiliate links moeten nofollow zijn (want een klik op die link zou er later eventueel toe kunnen leiden dat jij betaald krijgt).

Transparantie troef

Ook in 2018 ziet Google een link naar een site nog altijd als een redactionele (kwaliteits)stem voor de pagina in kwestie. Maar wanneer die link er vooral komt omdat jij er als blogger voor betaald werd, vertekent dat de zaak natuurlijk. En daarom maak je de links waar je voor vergoed werd nofollow. Daarmee zeg je eigenlijk tegen Google: “Deze link is geen redactionele stom voor die pagina (maar kwam er om een andere reden).” Of, zoals een Twitter-volger het nog kernachtig uitdrukte:

Voor Google is daarmee de kous af. Voor ons, mensen van vlees en bloed, begint het dan nog maar. Wij kunnen namelijk niet of slechts moeilijk zien of een link – of een artikel – is gepubliceerd uit redactionele overwegingen, dan wel of het er kwam omdat er ook wat tegenover stond.

Er is an sich weinig mis met geld verdienen aan artikels of linkjes, zolang je lezer in voorkomend geval maar wéét dat dat eventueel kan gebeuren.

Daarom is het meer dan wenselijk dat je ergens in je blogpost melding maakt van het feit dat je werd betaald  – of producten hebt verkregen – in ruil voor een artikel. De lezer kan dan zelf een afweging maken (in hoeverre je oordeel als blogger werd beïnvloed door het feit dat er geld mee gemoeid is). Op straffe van ruzie met de regelgevende overheden als je dat niet doet. En ook Google ziet een overdreven (verdoken) commercialisering van je site helemaal niet zitten.

Influencer marketing –  de juridische aspecten

Lastig dingetje voor merken en bedrijven

Veel bedrijven en mediabureaus vinden die transparantie annex nofollow-gedoe maar niks. Zij willen niet alleen reclame maken voor hun producten en diensten. In één moeite door willen ze een waardevolle backlink. Voor sommigen is die zelfs meer waard dan de vermelding van hun merknaam. Het is alleen jammer dat een nofollow link hen op SEO-technisch vlak niks bijbrengt. In de ogen van Google telt zo’n nofollow link namelijk niet mee.

De productvermelding op het blog dan? Ja, die is ook wat waard. Vooral dan wanneer je blog een groot bereik heeft. Alleen, bloggers zijn zowat verplicht om te vermelden dat het om reclame, gesponsorde, betaalde content gaat. En hierdoor gaat het effect van de boodschap die verpakt is als een doorsnee redactioneel artikel goeddeels verloren. Een belangrijk deel van de lezers – mogelijke klanten – loopt er immers in een grote boog omheen.

Vandaar de vraag van adverteerder om vooral NIET te vermelden dat het om een samenwerking gaat, dat de zaak gesponsord is. Echter, omdat je transparant wil/moet zijn naar je lezers, kun je er bijna niet onderuit om het  toch te vermelden. Het kom er ook op aan om hier als blogger ook een beetje creatief mee om te springen. Termen als:

 • in samenwerking met …
 • werd mogelijk gemaakt door …
 • partnercontent
 • … vroeg mij om…
 • werd verzorgt door …

Het zijn allemaal woorden die niks zeggen en tegelijkertijd veel duidelijk kunnen maken. Al je er als bezoeker tenminste niet overheen leest…

Bewegende naald

Vooral bloggers die nog niet zo lang aan de weg timmeren twijfelen weleens of ze goed bezig zijn. Er is een ding dat zeker is: wanneer (media)bedrijven je beginnen te contacteren met vleiende commentaar over je blog, je gratis mooie content aan de hand doen of polsen naar je interesse voor link building, mag je er zeker van zijn dat je ’t beginnersstadium bent ontgroeit. En dan is het tijd om dit artikel te lezen:

Blogtips #15: Contact en samenwerken met bedrijven

Samenwerken met adverteerders: meerdere mogelijkheden

Zo’n samenwerking tussen bloggers en bedrijven kan natuurlijk verschillende vormen aannemen:

Een combinatie van bovenstaande opties is ook denkbaar natuurlijk. Vooral bij een samenwerkingsverband over een wat langere periode.

Niemand zegt trouwens dat je braaf moet wachten tot je zelf wordt aangesproken door ondernemingen of mediabureaus.  Je kan gerust zelf je stoute schoenen aantrekken. Zorg dan wel dat je blog echt wel wat voorstelt. Wees zo concreet mogelijk. Wat kan jij doen om hun product in de kijker te zetten?

Zelf bedrijven benaderen voor samenwerkingen een goed idee?

Blog in de uitverkoop?

Doorprik in ieder geval de vleierij die uit zo’n standaardmail spreekt. Men is doorgaans gewoon uit op een vermelding – met dofollow link – op je blog zonder dat het hen ook maar iets hoeft te kosten (want “er is jammer genoeg geen budget voorzien”). Daartoe wordt je dan een stuk tekst toegestuurd dat voor een “mooi en waardevol artikel” moet doorgaan.

Een ander vaak voorkomend voorstel is dat jij een (gratis) product toegestuurd krijgt in ruil voor een artikel op je blog.

Wat je ook doet, het is jouw blog waarop jij de spelregels en de voorwaarden bepaalt. Laat je dus niet zomaar in de hoek drummen.

Wat je hier dus allemaal mee doet is jouw zaak. Weet je geen raad, steek dan even je licht op bij collega’s die mogelijk meer ervaring hebben. Er zijn bijvoorbeeld wel wat interessante Facebook-groepen waar men je graag helpt.

Moeilijke evenwichtsoefening

Hoe dan ook, is je blog een lange termijnproject waar je veel waarde aan hecht, dan is het toch zaak om hier omzichtig mee om te springen. Ga niet alleen na of het samenwerken met bedrijven je genoeg oplevert. Waak er ook over of je blog er beter van wordt, of je lezers er wel op zitten te wachten dus.

Anderzijds, bedrijven betalen of geven je iets, dus daar willen ze ook wat voor terug. Een zo groot mogelijke zichtbaarheid voor het merk of product, liefst op een professionele en positieve manier. Dat is niet altijd te combineren met de uitbouw van een degelijk blog. Vooral niet als het korte termijndenken de bovenhand haalt.

Commercie is niet vies, maar je wil niet de indruk wekken dat:

 • je zomaar ieder gastartikel dat wat oplevert publiceert (ook al past het niet op je blog)
 • je reclame maakt voor producten en diensten waar je niet (helemaal) achterstaat
 • je elke adverteerder naar de mond praat

Dat is trouwens nog een reden waarom het belangrijk is dat je regelmatig met eigen, redactionele content komt. De commercieel getinte stukken mogen niet de bovenhand halen. Het liefst moeten ze quasi onopvallend tussen je eigen content worden geschoven.

Kortom, verlies er je kritische bloggersblik niet bij. Maak goeie afspraken en zet ze op papier/mail. Er zijn zo al genoeg waardevolle blogs naar de verdoemenis gegaan.


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

4 reacties op “Samenwerken met bedrijven? Gooi je blog niet te grabbel”

 1. Melissa avatar

  Mooi verwoord Ben! Ik word sinds kort ook steeds vaker benaderd voor samenwerkingen. En inderdaad, toch veelal met het verzoek om een ‘do-follow’ link te gebruiken. Hier pas ik dan voor. Ik stel mijn lezers voorop en wil transparant zijn in mijn samenwerkingen. Als een bedrijf een probleem heeft met een ‘no-follow’ link, dan zegt dat voor mij dat het bedrijf in kwestie dus niet transparant is.

  Ben benieuwd hoe andere bloggers hier tegenover staan!

 2. Ximaar avatar

  Zelf doe ik niets met commercie. Ik heb een gratis blog en ik hoef er niet aan te verdienen. Wel plaats ik linken naar instellingen waar ik achter sta. Die krijgen vaak erg weinig bezoekers en dat mag dat via mij best verbeterd worden. Alleen zet wordpress.com er steeds nofollow in. Ik zal eens kijken of ik dat kan oplossen met dofollow. Die kon ik nog niet.

  Iets anders is dat je een week de link uitvoert zonder nofollow, om zo’n bedrijf van dienst te zijn en dat je dat na een week verandert in nofollow. Zoiets moet ook met zo’n bedrijf af te spreken zijn. Daarbij zakken blogberichten na week door nieuwere berichten en raakt de lol er voor zo’n bedrijf toch al af.

 3. Sofie avatar

  Waardevol om alles op een rij te zien, zeker als beginner was ik hiervan helemaal niet op de hoogte. Na heel wat jaren heb ik gelukkig al veel bijgeleerd ;-). Trouwens, dat een no-follow link op SEO-vlak niets waard is, is dat zo zwart wit? Ik heb namelijk wel eens samengewerkt met een bedrijf, gespecialiseerd in SEO, die uitdrukkelijk vroegen om vooral géén follow links te gebruiken. Door een goed gebruik van keywords en anchor teksten waren ook juist de no-follow links waardevol. Ik blijf het jammer vinden dat de meeste bedrijven toch alleen met oogkleppen naar die follow links kijken.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, je hebt helemaal gelijk! Zo’n nofollow link mag dan al voor Google niet zoveel waarde hebben, de link kan natuurlijk nog wel aangeklikt worden door je lezers. En kan dus een boel traffic genereren. Vooral als je een goede anchor tekst gebruikt. Daar is het ons uiteindelijk toch allemaal om te doen!

   Trouwens, ik heb me ooit eens laten vertellen dat Google wel degelijk nofollow links kan volgen en dat soms ook doet…

   Het zal ook we geen toeval zijn dat het uitgerekend een SEO-bedrijf was dat jou vroeg om nofollow links te gebruiken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.