Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenJe blog sneller laten groeien in 2018 (4 strategieën)
0
(0)

Probeer jij nog altijd lezers voor je blog aan te trekken op de manier zoals dat vijf of tien jaar geleden gebruikelijk was? Dat gaat een stuk moeizamer dan vroeger, niet? Wil je je blog sneller laten groeien in 2018, dan heb ik een wat verrassende tip voor je:

Je blog sneller laten groeien? Laat het eens wat vaker los

Het klinkt wat tegenstrijdig, dat besef ik. Maar als het traditionele recept (vaak bloggen + artikels delen op sociale media) niet meer zo goed werkt, dan moet je wat anders verzinnen. En dus mag je focus wat verlegd worden. Een klein beetje minder aandacht voor je blog zelf en wat meer aandacht voor één of meerdere andere kana(a)l(en) waarlangs lezers je blog kunnen vinden.

Uiteraard moet je blog op orde zijn: Google moet je site makkelijk kunnen vinden, het blog mag gebruiksvriendelijk zijn en er moet natuurlijk ook regelmatig wat nieuws te beleven zijn.

Maar zelfs als dat allemaal geregeld is, dan is het nog flink aanpoten om lezers naar je blog te krijgen. Je kan/mag in 2018 namelijk niet verwachten dat je artikels zomaar gevonden worden door een publiek dat er wat aan heeft. En dus:

[wp_ad_camp_3]

1. Overweeg iets met video

Niet eens zo lang geleden deed ik nog een oproep om niet te gaan vloggen en vooral stug door te bloggen. Dat neemt niet weg dat (Youtube)-video’s wel degelijk een plaats hebben op en naast een blog anno 2018. En niet alleen om de saaie blogteksten op te leuken.

Zo’n stukje bewegend beeld geeft een blog letterlijk een gezicht. Lezers zien en horen jou bezig, kijken je in de ogen, jij gaat met hen in gesprek. Er is haast geen makkelijkere manier om echt connectie te maken tussen jou en je lezer. Oké, dat gaat ook als je gewoon aan de gang gaat met tekst. Het duurt alleen zoveel langer. En dan nog: je zal dan verdomd goed moeten kunnen schrijven!

Lang verhaal kort: een verbonden lezer vergeet je (blog) een stuk minder snel en komt je site vaker bezoeken. En als je voor Youtube kiest heb je inderdaad een tweede kanaal waar je je blog voor het voetlicht kan plaatsen.

2. Zet VOL in op één social media-kanaal

Huh, Schreef ik een paar blogposts geleden niet dat je niet te veel op sociale media moet rekenen om verkeer naar je blog aan te trekken? Ja, veranderende algoritmes van social media maken het vandaag moeilijker om veel bezoekers binnen te hengelen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niks meer te rapen valt. Je moet het alleen anders aan boord leggen dan een aantal jaar geleden nog het geval was.

“Vol inzetten op social media” was vroeger te vaak synoniem voor “publiceren-linkje dumpen-wegwez’n.” Vandaag moet je:

 • meer betrokkenheid tonen met je volgers
 • zelf actief op zoek gaan naar mensen die geïnteresseerd zijn in datgene waar jij over blogt
 • je mengen in groepen die dus wat hebben met jouw blogonderwerpen
 • je volgers helpen en ondersteunen met je expertise als blogger (binnen je niche)
 • ten volle rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen van het medium van je keuze (voor een maximaal effect)
 • je benaderbaar opstellen

3. Omring je met de juiste mensen

En als je dan toch met social media aan de gang bent, schenk wat meer aandacht aan je netwerk. Wie jou(w blog) volgt, daar heb je weinig vat op.

Met de mensen die jijzelf volgt ligt dat anders natuurlijk. Je bent niet alleen op zoek naar mensen die lol verkopen, en/of vrienden en/of gelijkgezinden. Je zoekt ook naar mensen en organisaties waar jij nog wat van kan leren of in ieder geval je blikveld verruimen. Focus op mensen met wie je later eventueel nog zou kunnen samenwerken. Speel je (blog) ook bij hen in de kijker!

Tijdrovend is het allemaal wel. Kan zo’n manier van werken je blog sneller laten groeien?? Zeker weten! Maar één en ander zal wel het gevolg zijn van een volgehouden inspanning. De tijden van de echte boost aan bezoekers na een paar welgemikte social media updates is voorbij. Dat is niet alleen te wijten aan gepruts met algoritmes, maar ook aan het feit dat mensen zo stilaan klikmoe worden en dus bijlange na niet iedere link die hen voor de voeten geworpen wordt meer aanklikken.

4. Naar een abonnementsformule voor je blog

Als je wil dat je lezers vaker je blog bezoeken, moet je content het liefst volautomatisch naar hen toe komen. Al snel dringt zich dus een of andere abonnementsformule op. Via RSS of een nieuwsbrief bijvoorbeeld.

De nieuwsbrief voor het blog komt hier niet voor het eerst – en ook niet voor het laatst – voorbij. Het heeft lang geduurd eer ik er het nut van in zag. En nu ik er eindelijk mee begonnen ben merk ik dat het verdomd lastig is om wat rendement (bezoekers) uit dat kreng te persen.

Een 70-tal lezers zijn momenteel geabonneerd op Blogtrommel.com. Dat wil zeggen, zij krijgen een kort mailtje iedere keer als er een nieuw artikel verschijnt en hoeven niks te missen van wat er op deze site gebeurt. Tussen 10 en 15 onder hen opent het mailtje ook effectief, nog eens de helft daarvan klikt de link naar het blogbericht aan…

Enfin, de nieuwsbrief zorgt er in ieder geval niet voor dat ik direct mijn hostingbedrijf moet bellen om extra bandbreedte te vragen.

Anderzijds, de nieuwsbrief zorgt ervoor:

 • dat 70 mensen mijn blog niet zomaar zullen vergeten (ze worden er 2 keer per week aan herinnerd)
 • dat wekelijks 30 mijn mail openen
 • dat er wekelijks een tiental unieke bezoekers de weg vinden naar dit blog
 • dat dit blog wekelijks een twintigtal pageviews krijgt

Al bij al niet indrukwekkend allemaal. Bedenk echter wel dat bovenstaand scenario zich normaliter minstens 104 keer per jaar voltrekt.

Niet voluit

De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat ik niet helemaal all the way ga met die nieuwsbrief. Zo zou ik meer kunnen doen als ik bijvoorbeeld:

 • meer reclame zou maken voor de nieuwsbrief
 • af en toe iets zou verloten onder mijn subscribers
 • speciale content zou gaan maken (special voor de inschrijvers op de nieuwsbrief, niet voor de andere bloggers)

Wil je je blog (sneller) laten groeien in 2018, dan zijn dit vier mogelijke strategieën. Opvallend: we zijn dit keer nauwelijks met ons blog bezig geweest – des te meer met de pr rondom je blog – én de hierboven voorgestelde methodes zijn nogal arbeidsintensief.

Bezoekers naar je blog krijgen is niet makkelijk…


Meer van dat?

photo credit: Haags Uitburo via photopin cc

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.