(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogszakelijk bloggenGoogle Adsense werkt echt!

Google Adsense werkt echt!Na een korte aanloop en een kleine omweg, koos ik – nu bijna vier jaar geleden alweer – voor Blogger om mijn eerste serieuze stappen in de blogosfeer te zetten. In mijn enthousiasme nam ik niet de tijd om te kijken welke mogelijkheden er nog meer waren. Het ontzettende gebruiksgemak deed de rest. Bovendien wilde ik wel eens weten OF en HOE Google Adsense werkt…

Laatste update: 05/03/2020

Voor alle duidelijkheid: je kàn echt geld verdienen met Google Adsense. Echter, het feit dat ik nu pas met een artikel als dit naar buiten kom, moet bij jou al een belletje doen rinkelen. Eén en ander heeft dus flink wat voeten in de aarde.

1. Wat is Google Adsense?

Google Adsense is een advertentiemakelaar en is eigendom van Google. De dienst biedt webmasters en bloggers de mogelijkheid om betaald te worden voor het plaatsen van relevante advertenties op hun site. Wanneer een bezoeker een advertentie op jouw website aanklikt krijg jij betaald.

Wil je gratis bloggen en inkomsten generen dan is Blogger (Blogspot.com) je enige optie. Daar is het gewoon een kwestie van een Gadget in je sidebar te gooien en de instructies op te volgen.

WordPress.com toont weliswaar ook advertenties op je blog, maar die inkomsten zijn niet voor jou…

Heb je een WordPress-blog op je eigen domein, dan kan je wel gebruik maken van Google Adsense. Er zijn hiervoor verschillende plugins beschikbaar.

2. Wat heb je nodig?

Heel weinig eigenlijk: een Google-account, een website of blog, Je adresgegevens en een bankrekeningnummer. Surf naar deze pagina en volg de instructies om van start te gaan.

3. De procedure starten

De tijden zijn voorbij waarin zowat iedereen met een blog of website werd toegelaten tot Google Adsense. Google is in de loop  der jaren wat strenger geworden. Lees meer over de toelatingsvoorwaarden van Google Adsense.

Het is dus erg aan te raden om je aanvraag pas te starten met een blog die voldoende content bevat. Google dient je aanvraag namelijk goed te keuren en wil natuurlijk ook graag weten wat jij waard bent als uitgever. Als je aanvraag wordt goedgekeurd krijg je een pub(lishers)-id en worden desgevallend ook je eerste advertentieblokken geplaatst.

Die Pub-id kan je trouwens ook gebruiken op alle andere blogs die je eventueel nog start én op andere plaatsen waar jij content verzorgt en toestemming hebt om je Pub-id te plaatsen. Daarbij denk ik dan in eerste instantie aan bepaalde artikelen-sites, startpagina’s en dergelijke.
4. En nu? Gewoon wachten tot het geld binnenstroomt?

Daar komt het wel op neer, ja! Maar – Zoals de Engelsen het zo mooi kunnen uitdrukken: “Don’t get carried away!”

Het is uiteraard niet zo dat Google per direct in de portemonnee schiet van zodra een bezoeker een advertentie heeft aangeklikt. Je (blog) moet immers nog twee belangrijke horden nemen.

Je moet de actieveringsdrempel bereiken: pas dan tel je in de ogen van Google Adsense echt mee als uitgever. Concreet wil dat zeggen dat je al voor een bepaald bedrag aan inkomsten moet hebben verdiend. Pas op dat moment zal Google je vragen enkele persoonlijke gegevens door te geven en kan jij aangeven op welke wijze jij desgevallend betaald wil worden.

Pas als je de effectieve betalingsdrempel hebt bereikt, komt Google ook echt met geld  over de brug. Om er zeker van te zijn dat het rekeningnummer dat jij hebt opgegeven ook echt van jou is, wordt een zeer klein bedrag op jouw rekening gestort. Jij moet op jouw beurt aan Google laten weten wat dat kleine bedrag is. In de maand die volgt op de verificatie wordt jij uitbetaald. Op het moment dat je wordt uitbetaald, wordt de teller uiteraard terug op 0 gezet en is het opnieuw geduldig wachten tot de effectieve betalingsdrempel is bereikt.

Overigens verschillen zowel de activeringsdrempel als de betalingsdrempel per land en per munteenheid. Concreet betaalt Adsense je uit rond de 22ste van de maand die volgt op de maand waarin je de effectieve betalingsdrempel hebt bereikt. Dus stel dat je in maart de betalingsdrempel bereikt, dan wordt je effectief uitbetaald rond 22 april.

In je Google Adsense-account vind je een boel cijfers en grafiekjes om je op de hoogte te houden aangaande je verdiensten met Google Adsense.

5. Inkomsten per klik en per impressie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt genereer je niet alleen inkomsten wanneer bezoekers een advertentie aanklikken. Je krijgt ook betaald wanneer voldoende mensen je advertentie te zien krijgen, de impressies. In mijn ervaring gaat het over bedragen van 1 tot 3 eurocent per ca. 150 pageviews. Voor een kleine blogger maakt dat geen groot verschil, maar heb je een site met dagelijks ettelijke honderden bezoekers dan kan het wel beginnen oplopen.

6. Google Adsense werkt dus echt?

Volgens mijn eigen cijferwerk klikt minder dan 1 op 500 unieke bezoekers een advertentie aan. Opbrengst per klik? Gemiddeld 0,3 €…

Staar je niet blind op deze cijfers. Veel hangt immers ook af van het soort blog dat je hebt en dus ook van welke advertenties er op jouw blog worden geplaatst. Advertenties uit sommige sectoren leveren meer op per klik dan andere…

Zonder concreet te kunnen zijn denk ik dat het veilig is te stellen dat je als kleine hobbyblogger met Google Adsense nooit rijk zal worden in ons taalgebied. Ik startte midden 2010 met het advertentieprogrmma van Google, begin dit jaar werd ik betaald en zoals de zaken er nu voor staan zal de volgende uitbetaling pas in de tweede helft van 2017 gebeuren. Als ik het intussen zelf niet voor bekeken houd of door Google om god weet welke reden uit het systeem wordt gezet. En voor je erachter vraagt: het bedrag dat wordt uitgekeerd volstaat amper om één serieus blog een jaar lang in de lucht te houden.

Oh ja, Stel dat je Google Adsense op je blog hebt, maar je zet lange tijd geen nieuwe content op dat blog dan kan Google beslissen dat kanaal te schorsen.

7. De sleutel tot succes? Maak een goed blog en breng er lezers heen!

Dat mijn geduld zo lang op de proef werd gesteld heeft zeker te maken met mijn verkeerde werkwijze. Ik implementeerde eerst Google Adsense nog voor ik verkeer die naam waardig op mijn blog(s) had. Die massa bezoekers, dat is de basis van geld verdienen met bloggen.

Je kan als uitgever trouwens kiezen of, hoe en waar welke soort advertentiebanners er worden geplaatst.

8. Klikfraude en pure willekeur

De verleiding is dan misschien groot om de zaken wat te bespoedigen. Dan speel je wel met vuur. Het is uiteraard verboden de advertenties aan te klikken op je eigen blog/site. Doe je dat toch dan kan dat bestempeld worden als ‘klikfraude’ en wordt je account verbannen. Het spreekt vanzelf dat het je ook niet is toegestaan je bezoekers ertoe aan te zetten advertenties aan te klikken, op wat voor manier dan ook. Dit is trouwens een van de vormen van ongeldig verkeer binnen Google AdSense.

Talrijk zijn de verhalen van bloggers die van de ene dag op de andere uit het systeem worden gegooid en de redenen daarvoor zijn lang niet altijd bekend. Vermoedelijk is er (het vermoeden van) klikfraude in het spel, of een andere inbreuk op de algemene voorwaarden. Ook circuleren er wilde verhalen als zouden jaloerse collega-bloggers een bepaalde blogger een hak  willen zetten, door massaal op advertenties te klikken in de hoop dat Google de betrokken blogger uit de lijst van uitgevers schrapt…

Er is Google duidelijk veel aangelegen adverteerders te vriend te houden (logisch: zij brengen geld in het laatje) en dus elke zweem van twijfel rondom de echtheid van de kliks met wortel en tak uit te roeien, en men zal dan ook niet aarzelen om uitgevers die niet zuiver op de graad zijn te dumpen.

9. Niet het ideale verdienmodel

Google Adsense werkt wel degelijk. Het is makkelijk te implementeren en je hebt er als blogger/uitgever ook geen omkijken meer naar.

Toch kan je je als kleine hobbyblogger de vraag stellen of het sop de kool wel waard is, als je blog geen duizenden bezoekers per maand trekt. Bovendien kan je ervan uitgaan dat je gemiddelde bezoeker intussen selectief blind is geworden voor Adsense boxen. Of je moet ze zo plaatsen dat ze je lezer gaan irriteren. Een getergde bezoeker komt moeilijk terug…

En toch: er is één sterk argument pro Google Adsense.

Uit een eigen steekproef blijkt overigens dat bijna 66% van mijn bezoekers vindt dat advertenties op een blog soms storend kunnen zijn. 1% zegt dat het een reden is om het blog de rug toe te keren. Slechts 10% vindt advertentieblokken nooit storend…

Bloggers die begrijpen dat elke schoorsteen roken moet (en dus zelf advertentieblokken op hun weblog tonen)?

Tips om inkomsten uit Google Adsense te verhogen

Het blijft heel lastig om een idee te krijgen over de inkomsten die je met Google Adsense kan genereren. Feit is wel dat de prijzen van advertentieblokken danig kunnen verschillen afhankelijk van de sector. Met een duidelijke blogniche ben je sowieso in het voordeel. Want als jij een heel specifiek publiek kan aanspreken kunnen ook de getoonde advertenties beter op je bezoekers afgestemd worden. De kans is dan groter dat de advertenties effectief worden aangeklikt, zodat jij uiteindelijk betaald kan krijgen.

1. Plaats goeie content

Is je blog de moeite waard, dan kan je veel bezoekers aantrekken, dat spreekt voor zich.

2. Breng veel bezoekers naar je blog

Ik weet het, dit liedje klinkt intussen wel erg eentonig, maar alles staat of valt met een boel verkeer naar je blog. Nogal wiedes: als veel mensen je site bezoeken is de kans statistisch gezien groter dat iemand een advertentieblok ziet en aanklikt, zo simpel is het.

3. Plaats advertentieblokken op een goed zichtbare plaats

Ik krijg vaak de indruk dat bloggers en websitebouwers Google Adsense zomaar ergens neerzetten. En zéker niet te prominent (bovenaan) in beeld. Ergens is dat natuurlijk ook wel te begrijpen. De goed zichtbare – en meest bekeken – plaatsen op een blog zijn relatief beperkt en je site draait nu eenmaal niet om reclame.

Maar toch: probeer je reclameblok zo te plaatsen dat ‘ie in ieder geval zichtbaar wordt met een minimale scroll-beweging van je bezoeker (zie landingspagina). Het moet de gemiddelde bezoeker nu eenmaal in het oog vallen. Bij de menubalk en bovenin de sidebar zijn erg populaire plekken voor het plaatsen van Adsense-blokken. Minder zichtbaar is de langwerpige balk die boven de footer wordt geplaatst. Meer in het algemeen is het raadzaam te kijken naar lege plekken op je site waar eventueel een advertentieblok op een mooie manier geïntegreerd kan worden.

4. Extra Google Adsense inkomsten met automatische advertenties

Sinds een paar jaar biedt Google Adsense ook de mogelijkheid tot het plaatsen van automatische advertenties (auto ads) op je site. Dat wil zeggen: jij plaatst één stukje code op je website en Google plaatst automatisch advertenties in je content.

Dat is natuurlijk handig, want zo hoef jijzelf niet bij elke pagina manueel de code toe te voegen. En omdat het aantal getoonde advertentieblokken potentieel een stuk hoger ligt verdien je waarschijnlijk ook aanzienlijk meer.

Het is wel opletten. Want hoewel Google Adsense automatische advertenties een intelligent systeem is, kan het wel komen aandraven met een veelheid aan banners op allerlei bizarre plekken. Gelukkig kan je een en ander vrij nauwkeurig instellen.

5. Zorg dat de opmaak van Google Adsense past bij de rest van je blog

De bedoeling is dat de advertentieblokken opgemerkt worden. Niet dat ze storend in beeld komen. Pas de kleuren daarom zo goed mogelijk aan aan de lay-out van je blog. Heb je bijvoorbeeld een rode kleur voor je linkjes, een beige achtergrond en een donkergrijze tekstkleur, kies dan niet voor zwarte advertentieblokken met gifgroene linkjes en een witte tekst. Het moet lijken alsof de Adsense-blokken als het ware integraal deel uitmaken van je blog. Dit geldt uiteraard vooral voor de blokken met tekstlinkjes.

In Google Adsense – via het tabblad Mijn advertenties – kan je trouwens je verschillende advertentieblokken beheren: je kan er verschillende formaten kiezen, de opmaak ervan bepalen en ze een (kanaal)naam geven (zodat je achteraf nog weet om welk advertentieblok het precies gaat).

Voor de WordPress.org-gebruikers zijn er trouwens diverse plugins beschikbaar die het een en ander makkelijker maken.

6. Experimenteer met je advertentieblokken

Zowel qua formaat als de plaatsing ervan. Zo kom je er langzaam maar zeker achter wat voor jouw blog het beste werkt. Je kan trouwens kiezen welke soort advertenties er verschijnen: advertenties met plaatjes of tekstblokken met linkjes. Een combinatie van beiden (afwisselend) is ook mogelijk.

7. Plaats niet te veel reclameblokken

Adsense zelf heeft het over een maximum van 3 advertentieblokken per pagina. Houd je daaraan. Maar niks belet je om naast Google Adsense-materiaal ook nog advertenties te tonen van pakweg een affiliate-partner.

8. Zet je lezer altijd op de eerste plaats

We keren even terug naar de eerste tip van dit verhaal. Wil je veel bezoekers op je blog, dan komt het erop aan die lezer een fijne leeservaring te bezorgen. Dat doe je allicht niet door van je blog een blingbling reclameblad te maken waartussen je de lekkere content met een vergrootglas mag gaan zoeken. Meer verdienen met Google Adsense: je doet het niet door je lezer weg te jagen.

Meer van dat?

9. Geld verdienen met Youtube?

Youtube is net als Adsense eigendom van Google en het is dus niet zo gek dat je je Adsense-account kan koppelen aan je Youtube-kanaal. Zo kan je – als je genoeg kijkers hebt – ook langs deze weg wat bijverdienen. Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar onderstaande video toont hoe een en ander in zijn werk gaat:

Met deze tips kan je proberen je inkomsten uit Google Adsense te optimaliseren, al was het maar om je kosten van je eigen domein te dekken.

Nog vragen over Google AdSense:

Is Google AdSense gratis?

Ja, voor de uitgever – de eigenaar van de site – is Google AdSense gratis.

Is Google AdSense een goed verdienmodel voor een blog?

Het grootste voordeel van AdSense is dat je, eens je account-aanvraag is goedgekeurd, er bijna geen omkijken meer naar hebt. Om er echt een mooie verdienste aan over te houden moet je site veel verkeer kunnen aantrekken. Daar hangt dus heel veel van af.

Hoe plaats je advertentieblokken van AdSense op je blog?

De plaatsing van AdSense-advertentieblokken gebeurt via stukjes HTML-code. Kopieer de code en plak die op de plaats in je blog waar je de advertentie wil zien verschijnen. Heb je een WordPress-site, dan kan dit middels het Eigen HTML-blok.

Kan ik zelf het formaat de AdSense-blokken bepalen voor op mijn site?

Ja, je kan het formaat en de opmaak goeddeels aanpassen en indelen zodat de advertentieblokken mooi in je site integreren.

Wat zijn automatische advertenties in Google AdSense?

Normaliter bepaal je zelf waar de advertenties op je site verschijnen. Met automatische advertenties kiest Google AdSense zelf de meest geschikte plekken om advertentieblokken te plaatsen. Eventueel kan dit leiden tot meer inkomsten.

Wanneer word je betaald door Google AdSense?

Je wordt uitbetaald in de maand die volgt op de maand waarin je de betalingsdrempel hebt bereikt. De hoogte van de betalingsdrempel verschilt per regio.

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Nieuwste berichten

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


38 reacties op “Google Adsense werkt echt!”

 1. Hoi!
  Ik ben net gestart met mijn blog en koppel dit ook met mijn youtube channel, filmpjes + blog. Ik heb een button op mijn blogger.com pagina genaamd inkomsten, helaas kom ik hier niet verder omdat ik er niet op kan klikken. Ook op youtube is na het plaatsen van een filmpje mogelijk om google adsense te activeren. Nu ben ik nog met de filmpjes bezig dus dat komt later goed, maar ik zou graag willen weten hoe het zit met mijn blog. Moet ik een minimaal aantal bezoekers hebben?

  Groetjes

  • Hoe het precies zit met de advertenties via Google weet ik niet (ik heb er geen ervaring mee).

   Voor het blog geldt dat het even kan duren eer je de zogenaamde “approval” krijgt. Destijds in 2010 kreeg zowat ieder Blogger-blog dat zich aan de voorwaarden hield zo’n goedkeuring. Dat is nu lang niet meer het geval. Zo moet je blog bijvoorbeeld liefst al een aantal berichten en pagina’s bevatten.

   Het kan een paar dagen duren eer je toegang krijgt tot je Adsense-account.

 2. Op mijn blog werkt google Adsense ook meer dan prima. Ik heb alleen erg veel advertenties erop staan, doordat ik wat aan het proberen was. Weet jij hoe ik deze advertenties kan deactiveren? Op internet kan ik hier weinig over vinden…

  • Ik ben net even op je site gaan kijken. Ik ben niet zo heel vertrouwd met Blogger, maar ik vermoed dat zulks te regelen valt via het dashboard van je blog. Kies in je dashboard voor “Inkomsten” en vervolgens voor “Google Adsense.” Lukt dit niet, dan kan je het proberen via https://www.google.com/adsense/.
   Zorg er dan wel voor dat je ingelogd bent met je Google-account.
   Succes!

 3. Hoi,

  op mijn blog lijkt het mogelijk om Adsense in te stellen maar ik krijg het niet voor elkaar. de button kan ik op klikken maar dan zegt ie dat het geladen wordt en dan gebeurt er niets. ik gebruik safari. kan het daaraan liggen? ik zou het super vinden als u me helpt!

  • Hallo,

   Ik ben even op je blog gaan kijken en daar zag ik een advertentieblok staan. Ik neem dus aan dat het probleem intussen van de baan is? Soms duurt het inderdaad eventjes eer Google Adsense de advertenties op je blog plaatst…

  • Hoi Anne Lotte,

   Het duurt altijd een minuut of 10 voordat de advertenties worden weergeven. Steeds meer mensen gebruiken trouwens addons waarmee de weergave van advertenties, dus ook die van Adsense, worden geblokkeerd. Dat kan bij jou ook zo zijn. Check je browser hulpjes dus even, mocht je nog altijd niets te zien krijgen.

   Succes met verdienen!

 4. Ik gebruik Adsense al jaren. Het dekt mijn kosten voor webhosting en domeinnamen. Soms hou ik er nog wat aan over. Ik vind het een fijne manier om zonder er iets voor te hoeven doen (behalve wat promoten) een zakcentje te verdienen. Maar zoals je al schrijft, het is absoluut niet iets waar je rijk van wordt.

  Het is gratis, Google betaalt echt uit, zonder kosten hiervoor. Helemaal goed toch!

 5. Hey, Ik heb nog een paar vraagjes voor je over google-adsense.
  Ik ben een youtuber (een kleine weliswaar, maar toch!). Het is mogelijk dat je jouw youtube met google-adsense kan connecten en dat heb ik gedaan. Nu lees ik toch iets waar ik me toch iets van afvraag. Zo staat er bij de betalingsdrempel adresverificatie en betaalmethode kiezen. Hieronder staat 10 euro. Betekent dit dat ik, om mijn google-adsense account echt kan activeren, 20 euro moet gaan betalen? of betekent het toch iets anders dan ik had gedacht? Ook zie ik op mijn youtube analytics een bedrag staan in dollars er staat bijvoorbeeld $0,08. Is dit het bedrag dat ik dan met mijn filmpjes dit bedrag heb verdiend? Ik zou hier graag een antwoord op willen krijgen.

  Groetjes,

  Davidari MC.

  • Nee, je moet niets betalen. Die activatiedrempol is er gewoon zodat Google kan zien dat het je menens is. Blijkbaar starten veel mensen met Adsense in een soort van bevlieging. Als je die activatiedrempel hebt bereikt, krijg je een bericht met de vraag om je betalingsgegevens door te geven. Daarna blijft die tien euro op je rekening staan en wordt er gewoon doorgeteld tot de effectieve betalingsdrempel is bereikt.

   Ik heb zelf geen ervaring met Youtube Analytics. Ik neem aan dat die 0.08 dollar inderdaad het bedrag is dat je met je filmpjes hebt verdiend, en dat dit bedrag zal worden bijgeschreven op je (tegoed)rekening.

   • Dankjewel Sharp Ben.

    Bedankt ik had even wat duidelijk nodig over wat google-adsense nou echt bedoelde met die 10 euro’s. Hoewel vanwege dat ik dan nog maar $0.08 heb verdiend is het misschien handig om dan no maar even te wachten, aangezien het dan nog wel even een tijdje duurt. Aan de andere kant is het misschien wel slim om nu al te beginnen want dan worden die bedragen bij mijn betalingsdrempel gevoegd. Ik ga het wel even aanzien. nogmaals bedankt Sharp 🙂

    Groetjes,

    Davidari MC.

 6. Leuk Artikel, maar door middel van SEO en juist targetten kan je redelijk verdienen hoor.
  Er zijn DAGEN bij dat ik €120 verdien (per dag inderdaad).

  Tip is dan ook, spreid je kansen met meerdere websites.

  Groetjes en succes allen!

  • Wow, de meeste van ons kunnen enkel maar van dat soort bedragen dromen, vrees ik!

   Het spreiden van je kansen over meerder sites is inderdaad een optie, maar dan moet je wel eerst meerdere websites hébben natuurlijk! En één site in de lucht houden is al zo lastig. 😉

 7. Ik heb vorige maand op mijn blog ook Google Adsense geactiveerd en als mensen denken dat ik door die advertenties op mijn blog veel geld verdien die hebben het goed mis.

  Want tot nu toe zijn het echt heel weinig clicks en ik heb niet eens € 5 bij elkaar en je word pas bij € 70 uitbetaald. Maar ik vind het persoonlijk beter dan helemaal niks verdienen, want enige wat je dient te doen is door blijven bloggen zoals je voorheen deed zonder dat je advertenties op je blog had.

  Ik ben overigens wel benieuwd wanneer ik eindelijk die € 70 bereikt hebt, want ik heb het gevoel dat het waarschijnlijk best lang gaat duren.

  • Hoe dan ook is het van belang dat je met veel plezier blijft bloggen en zo van je blog een succes maakt. Dat moet het hoofddoel blijven.

   Persoonlijk vind ik het niet slecht dat je na een maand Google Adsense al € 5 hebt verzameld…

 8. Oh ja, er stond iets van 55 of 60 euro bij adsense op mijn teller toen ik bij blogspot stopte. Ik dacht dat ik de advertenties ook wel in wp kon plakken (en volgens mij moet dat ook lukken met de html. codes in een textbericht bedenk ik mij nu..).

  • Ik heb altijd geweten dat Google Adsense niet verenigbaar was met WordPress.com-blogs, dus als het wel kan is het nieuw voor me…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.