HomeProductief bloggenMeer content produceren: 6 tips voor drukke bloggers
0
(0)

Ook vandaag nog komt succesvol bloggen vaak neer op meer content produceren. Alleen, hoe doe je dat als je ook een leven hebt, en er qua bloggen helemaal alleen voor staat? Wel, als je enkele van deze tips systematisch toepast, moet het zeker lukken om vaker artikels online te zetten.

Leestijd: ca. 4 minuten

De meeste tips en trucs die hier aan bod komen zie ik bij mezelf en andere bloggers goed werken. Maar ik weet ook dat productief bezig zijn niet voor iedereen op dezelfde manier werkt. Jij kent jezelf het best. Pik de tips op die voor jou het verschil zouden kunnen maken en laat de rest over aan iemand anders.

Meer content produceren = meestal een succesvoller blog

Het komt er als blogger op aan voldoende tijd vrij te maken over een langere periode. Tijd die je kan gebruiken om extra content te produceren. Minstens even belangrijk is het om te zoeken naar manieren om efficiënt(er) met je tijd om te gaan.

Om zo minder tijd aan je blogproject te verdoen, maar toch genoeg gedaan te krijgen zodat je blog kan blijven groeien. En als het goed is houd jij nog tijd en energie over voor andere leuke dingen.

Want natuurlijk is het fijn om je blog te zien groeien. Maar je hebt er op termijn weinig aan als je wel volop artikelen schrijft, om vervolgens vroegtijdig opgebrand te raken. Zo’n succesvol blog is immers echt een lange termijn project.

1. Stel de juiste prioriteiten

De kunst is natuurlijk om de meeste tijd en energie te steken in datgene wat jouw blog (op dit moment) het best én het snelst vooruit helpt. Vaak is dat inderdaad het schrijven van artikels. Let op de stiekeme tijdslurpers:

 • Social media: kosten je tussendoor veel tijd en leveren je blog qua verkeer weinig op
 • Mails beantwoorden: dat kan meestal wachten
 • Bezoekersstatistieken checken: kan wachten
 • Blog (opnieuw) inrichten: leuke bezigheid die heel veel tijd kan kosten
 • Nieuwe tools uitproberen: idem

En tenzij je ergens met een harde deadline zit – een gesponsord artikel dat zo snel mogelijk online moet bijvoorbeeld – moet er niks en mag alles.

2. Ken steeds het onderwerp van je volgende artikel

Op het ogenblik dat je de fut en de tijd hebt (gemaakt) om een blog te schrijven wil je niet eerst nog hoeven nadenken waarover je het wil hebben. Dat onderwerp moet dan al even in je hoofd rondzingen. Daarom:

 • houd een lijst bij met onderwerpen om over te bloggen
 • breng de ideeën die je effectief wil uitwerken over naar je blogplanner
 • neem de tijd om met jezelf te brainstormen over toekomstige blogtopics
 • houd wat “makkelijke blogs” achter de hand voor als je minder tijd hebt

3. Plan je werk, organiseer je werkplek

Mooi, al die geweldige ideeën maar er komt natuurlijk een moment waarop dat blogbericht vorm moet krijgen, geschreven moet worden. Doorgaans komt daar weinig van in huis als je altijd wacht tot wanneer je kriebelend veel zin hebt om aan de slag te gaan. En dus:

 • zorg voor een rustige, startklare werkplek
 • gebruik een agenda en plan power-uurtjes in (grote tijdsblokken die je gebruikt om artikels te maken)
 • maak en gebruik een takenlijst
 • bouw een informatiesysteem uit voor je blogproject
 • overloop je lijst met mogelijke blogonderwerpen en je blogplanner regelmatig

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

180+ bloggers gingen je voor

4. Meer content produceren: tips om sneller te schrijven

Dan een paar tips om het schrijfproces wat vlotter te laten verlopen:

a) Begin met het “raamwerk” van je blogbericht

Waarover wil je het hebben? Deel je artikel op in verschillende hoofdpunten. Zet alvast de tussenkopjes neer als het even kan, om daarna dan elke hoofdpunt verder uit te schrijven.

Je bericht krijgt een logische (SEO)-structuur en jij schrijft veel makkelijker in kleinere blokjes. Bijkomend voordeel is dat je veel makkelijker ziet welke belangrijke elementen je eventueel nog vergeten bent om een duidelijk verhaal te kunnen brengen.

b) Corrigeer jezelf niet tijdens het schrijven

Wil je makkelijker schrijven? Probeer dan niet na iedere halve zin op je stappen terug te keren om verbeteringen aan te brengen. In plaats daarvan maak je vooral schrijvende meters.

Zet éérst je verhaal, je gedachten om in tekst. En pas als dat min of meer staat kan je je zorgen beginnen maken over zinsbouw, grammatica, tikfouten, flow enzovoorts.

Uit eigen ervaring weet ik dat het wat oefening vergt om op deze manier te werken, maar echt, je kan veel vlotter schrijven.

c) Begin gewoon met schrijven

Er is niemand die zegt dat jij moet schrijven in de volgorde waarin je dat op school geleerd hebt. Titel, inleiding, hoofdmoot, call-to-action, conclusie, je hoeft dat niet stap voor stap af te werken.

heb je pakweg wel het raamwerk en een intro, zet die dan alvast neer. Neem later de tijd om het eigenlijke artikel te schrijven en een goeie slotalinea.

Het is zoveel makkelijker om een al begonnen stuk verder af te werken dan te starten vanaf een blanco scherm met een knipperende cursor.

5. Probeer de focus op het schrijven te houden

Allerlei afleidingen en excuses om uit je schrijfmodus te komen liggen op de loer, natuurlijk. Probeer daaraan te weerstaan. Dus:

 • bordje “niet storen” op de deur (zodat ook je huisgenoten je niet of minder komen storen)
 • social media-meldingen uit
 • e-mail-programma afgesloten
 • smartphone op stil

Je zou hier kunnen experimenteren met de pomodoro-techniek. Dit is een manier om aan time management te doen door je telkens gedurende 25 minuten volop te concentreren op je taak.

Makkelijk meer content produceren? Dat doe je in de eerste plaats door vaker geconcentreerd – zonder afleiding te werken. De pomodoro-techniek kan daar zeker bij helpen.

6. Maak je nuttig voor je blog in lege momenten

Stiekem kan je een stuk efficiënter bloggen wanneer je ook in kortere vrije momenten met je blog aan de gang gaat. Die 5 of 10 minuutjes tussen twee vergaderingen of wachtend op je trein, zijn allicht te kort om je echt aan het schrijven te zetten. Maar een beetje blogger heeft genoeg taken die makkelijk even tussendoor kunnen:

 • mails lezen en beantwoorden
 • een leesmoment inlassen
 • je takenlijst overlopen
 • WordPress-onderhoud doen
 • je lijst met blogonderwerpen aanvullen
 • het onderwerp van je volgende blogpost bepalen
 • Pinterest-pins maken
 • social media checken
 • snel zoekwoordenonderzoek doen
 • bezoekersstatistieken checken

Misschien is het nuttig om een aparte to-dolijst te maken voor dit soort kleinigheden. Heb je dan ergens onverwacht een paar minuutjes vrij, tik je lijstje aan en maak je nuttig…

Oh ja: je kan deze lijst ook raadplegen als je met een writer’s block zit, maar toch zin hebt om aan je blog te werken.

Zo, dat waren ze: 6 tips om meer content te produceren. Doe er je voordeel mee.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Meer content produceren: 6 tips voor drukke bloggers”

 1. Lina Wijma, Tekstschrijfster bij Tekstbureau Glasheldere Taal avatar

  Goede tips! Efficiënt met je tijd omgaan blijft altijd een uitdaging. Zelf zorg ik ook altijd dat ik een lijstje met onderwerpen voor mijn volgende blogs heb klaarliggen, zodat ik op de dagen die ik voor het schrijven van mijn eigen blogs heb gereserveerd, meteen van start kan.
  Afleiding is inderdaad funest! Jezelf aanmoedigen om aan de slag te gaan en als je eenmaal op gang bent, dan gaat het bijna als vanzelf..
  En als je nieuwste blog dan weer fris op je website staat gepubliceerd is dat altijd weer een heel fijn moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.