Homebeter bloggenWaarom niet elke blogpost afbeeldingen moet hebben

Waarom niet elke blogpost afbeeldingen moet hebben

Het is vermoedelijk één van de eerst tips die je als nieuwbakken blogger te horen krijgt: voorzie je blogs van afbeeldingen om het zaakje wat op te leuken. Het oog van de verwende lezer wil immers ook wat. Maar dat wil nog niet per se zeggen dat alle blogs afbeeldingen moeten hebben. Er kleven namelijk ook wel wat nadelen aan, vooral als de foto’s niet uit jouw eigen camera afkomstig zijn.

Leestijd: ca. 6 minuten

Dat gezegd zijnde, er valt heel veel te zeggen voor uitgelichte afbeeldingen. Plots valt je artikel veel meer op in een grid view of in een RSS-lezer, bijvoorbeeld.

Blogpost met afbeeldingen: 5 nadelen

De overige afbeeldingen die je in een blogbericht stopt, daarvan is de echte meerwaarde veel minder duidelijk. Zeker als de afbeelding er alleen is om de boel op te leuken.

1. Afbeeldingen zijn bron van veel tijdverlies

Goed, plaatjes zijn een belangrijk onderdeel van je blogberichten. Alleen, waar haal je ze vandaan? Ben je een beetje creatief en handig dan kom je met een smartphone en een dosis inspiratie al een heel end. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Afbeeldingen voor je blogs rechtstreeks van je telefoon plukken en uploaden naar je site is niet zo slim. Nee, elke foto die je in je blog wil gebruiken moet eerst nog bewerkt worden. Dat wil zeggen:

  • je moet het formaat van iedere foto aanpassen zodat ze mooi uitkomen op je blog (ook op een smartphone, bijvoorbeeld)
  • misschien wil je je plaatje toch nog een beetje bijsnijden en wat kleine retouches doen
  • je wil de bestandsgrootte aanpassen (resizen) alvorens ze aan WordPress toe te vertrouwen
  • Om goed te zijn moet je zo’n afbeelding ook optimaliseren voor Google

Handige gratis tools zijn hier CompressNow en Remove.bg

Toegegeven, dat is allemaal niet zo moeilijk – en je hebt er alvast geen dure en gespecialiseerde software voor nodig, bijvoorbeeld – maar je kan zeker niet zeggen dat je er geen tijd aan kwijt bent. Vooral ook omdat het op zo’n blog natuurlijk niet ophoudt bij 10 artikels.

2. Stockfoto’s zijn duur en/of weinig origineel

Stel nou dat je niet handig en niet creatief genoeg bent om zelf je foto’s te maken? Dan is er geen man overboord zou je zeggen. Databanken met gratis stockfoto’s zijn er immers genoeg. Dat klopt!

Het is alleen de vraag of je echt een eigen, persoonlijk getint blog kunt maken als je site vergeven is met foto’s die overduidelijk uit één of andere databank komen, en die je op iedere hoek van het web kan tegenkomen. Daarbij onderschrijf je de gebruikers voorwaarden van de site in kwestie. Bovendien ben je nooit helemaal zeker of foto’s afkomstig van gratis sites wel écht vrij zijn van auteursrechten.

Iets zekerder kan je zijn op een site met betalende foto’s, maar ook daar heb je geen spijkerharde garanties. Maar goed, het materiaal afkomstig van deze sites is waarschijnlijk wat beter/origineler. Ben je een veelschrijver en vind je een unieke, originele afbeelding bij elk artikel ene must, dan gaat dat wel een aardige duit kosten op de duur.

En had ik al gezegd dat ook het zoeken naar geschikte stockfoto’s om te gebruiken op je site de nodige tijd kan opslorpen? Trouwens, aan de bewerkelijke rompslomp die ik hierboven beschreef ontkom je niet omdat je voor een stockfoto kiest.

3. Veel blogpost afbeeldingen zorgen voor een traag ladende site

Te veel en te grote fotobestandjes op je blog (die bovendien op veel plekken in je blog terugkomen) zijn een grote oorzaak van traag ladende blogs. Dat geeft geen goede gebruikerservaring voor je lezers. En als je weet hoeveel belang Google tegenwoordig hecht aan het gebruiksgemak van een blog, dan is dit toch een factor waar je maar beter rekening mee houdt.

4. De afbeeldingen voor je blog nemen kostbare webruimte in

Als je niet oppast gaat een flink deel van de webruimte binnen je hostingpakket op aan foto’s en andere visuele goodies. Het is zeker mogelijk om dit te ondervangen door een deel van het beeldmateriaal te embedden. Dan is de foto wel zichtbaar op je blog, maar omdat het bewuste plaatje getoond wordt via een link naar een bestand elders op het web, komt het niet op het conto van jouw webruimte.

Houd echter wel rekening met 3 beperkingen:

  1. je hebt in principe de toestemming nodig van de eigenaar van het plaatje om dit te mogen doen
  2. dit werkt niet als je een afbeelding wil gebruiken als uitgelichte afbeelding (de uitgelichte afbeelding moet een geschikte foto zijn die in je eigen mediabibliotheek te vinden is)
  3. wanneer de eigenaar van het bestand de content verwijderd of verplaatst krijg je een broken link (en een leeg vierkantje op je blog daar waar voordien het plaatje te zien was)

“Kost het zoeken naar en managen van één enkele foto voor je artikel je meer tijd dan dat je nodig hebt om een halve blog te schrijven? Dan kan je je afvragen of het sop de kool wel waard is.”

5. Afbeeldingen dragen niet altijd bij aan je blog

Er wordt gezegd dat (goeie) foto’s je lezer dieper je blog in kunnen trekken. En sowieso helpen ze om bepaalde ingewikkelde dingen eenvoudig uit te leggen. Maar wanneer er enkel zijn om een stuk content er visueel aantrekkelijk te laten uitzien? Dat is niet zeker… Zeker op een klein scherm moet je toch een beetje voorzichtig zijn met plaatjes. Daar zorgen ze niet zelden voor extra afleiding en zelfs frustraties.

Alternatieven voor afbeeldingen in je blog

Goed, foto’s en tekeningen kunnen zeker helpen om je blogpost visueel aantrekkelijker te maken. Maar als je geen afbeeldingen in je stukken kan of wil gebruiken zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om je content toch op te leuken:

  • experimenteer met het kleurenpalet van je blog en speel met witruimtes
  • experimenteer met lettertypes en -groottes (kies verschillende fonts voor de tussenkopjes en bodytekst)
  • werk met tekstkaders om bepaalde punten en ideeën uit te lichten
  • gebruik opsommingstekens
  • gooi cijfers in een overzichtelijk, mooi vormgegeven tabelletje
  • embed YouTube-video’s in je content
  • voeg tweets uit Twitter in
  • plaats een call-to-action voor je gratis weggever tussen je alinea’s
  • plaats (reclame)banners
  • kies voor een opmaak in kolommen voor bepaalde secties van je blog
  • experimenteer met scheidingslijnen in je content
  • zet een (blok)quote tussen je alinea’s
  • maak een opvallende sectie voor je related posts

Enfin, het is niet omdat je slechts minimaal aan de gang wil/kan gaan met beelden, dat je blogpost een saaie behangrol met tekst moet worden. Het is alleen opletten dat je het allemaal niet té druk maakt voor je lezer door te veel opties te willen gebruiken…

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Een andere aanpak voor je beeldmateriaal (en je artikel)?

Om minder tijd te verliezen aan iets dat uiteindelijk toch niet de hoofdmoot uitmaakt van je blogbericht, zou helemaal anders tewerk kunnen gaan dan gewoonlijk.

Zoek niet voor elk blogbericht afzonderlijk telkens opnieuw geschikte plaatjes voor erbij. Maak in plaats daarvan een handvol (uitgelichte) afbeeldingen die min of meer universeel passen bij de topics waar jij over blogt. Heb je een bericht af en moet er een plaatje bij, kies één van de foto’s uit je verzamelingetje. En dan? Publiceren, die handel!

Laat het artikel in kwestie gewoon zijn ding doen. Geef het 2, 3 of 4 maanden de tijd om te kijken of het stuk “aanslaat.” Wordt het erg vaak aangeklikt? Krijg je er veel reacties op? Scoort het – voor zijn leeftijd – bovengemiddeld goed in Google? Dat is dan voor jou het signaal om nog eens opnieuw naar je artikel te kijken. In het kader van een (grondige) update van je bericht kan je dan extra foto’s en ander beeldmateriaal toevoegen.

De idee hierachter is dat je enkel extra tijd, energie en geld steekt in de artikels die “bewezen hebben” potentieel te hebben. En dat bijgevolg niet te doen voor artikels en blogberichten die duidelijk geen succes zijn.

Conclusie?

Ja, afbeeldingen zijn belangrijk voor je blogs. Maar – eerlijk is eerlijk – ze kunnen ook voor aardig wat problemen en vertraging zorgen in je blogproces. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Wie een beetje verder kijkt, kan met een minimaal aantal afbeeldingen toch een visueel aantrekkelijk blog neerzetten.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Waarom niet elke blogpost afbeeldingen moet hebben”

  1. Ximaar avatar

    Bij mij als beelddenker is het andersom. Ik begin met een eigen foto. Uitsnijden en dergelijke is binnen enkele minuten gepiept. Maak ze dan ook ik bytes klein (doorgaans 0,1 MB per foto of minder) met gratis photofiltre 7.3, Die foto maakt bij mij een verhaal los, waar ik veel meer tijd in steek. Vaak zoek ik dan ook nog het een en ander na en dat kan qua tijd helemaal uit de hand lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.