Gefeliciteerd, het is je gelukt bezoekers uit Google dan wel uit social media naar je blog te trekken. Daarmee is het werk nog niet af, natuurlijk. Want hoe zorg je ervoor dat je (kersverse) bezoeker langer op je blog blijft hangen? En hoe maak je van je bezoeker een lezer?
In wat volgt wil ik het niet zozeer hebben over de inhoud van je blogberichten. Daar zit meestal niet het grootste probleem als het erop aankomt je bezoeker langer aan je te binden. Nee, de inrichting/indeling van het blog, daar liggen volgens mij de meeste (weggegooide) kansen.
Je bezoeker langer op je blog houden
Beginnen we met wat bij je bezoeker het meest en het eerst in het oog springt: de bovenkant van het blog. En met de bovenkant bedoel ik de header van het blog tot en met de menubalk.
1. Header
Hoewel er een duidelijke trend merkbaar is naar heel minimalistische headers, zou de header van je blog in principe heel onderscheidend moeten zijn, dat spreekt. Het begint vaak met een mooie, breed uitgerolde foto(collage), die het liefst onmiddellijk geassocieerd wordt met de onderwerpen die je op je blog zal aansnijden. Nog belangrijk bij een header: een makkelijk leesbare blognaam en een korte ondertitel die je bezoeker meer dan een hint geeft over wat ‘ie zoal aan lekkers mag verwachten.
Oh ja, maak de header ook niet te hoog. Zo heb je meer plaats boven de vouw, met als gevolg dat bezoekers je (eerste) berichten al kunnen zien voor ze één millimeter hebben gescrold.
2. Menubalk
Veel te veel bloggers springen te nonchalant om met de menubalk. Eigenlijk is dat berejammer want de menubalk is zowat dé belangrijkste plek van je hele blog. Je doet er dus goed aan even te gaan zitten en goed na te denken over de inrichting van je hoofdmenu. Concreet? Maak in het menu vooral ook plaats voor een rechtstreekse toegang tot die berichten en pagina’s waarvan jij vindt dat elke bezoeker ze moet hebben gezien. Wedden dat het niet de disclaimer, Over mij- of contactpagina is?
Welke pagina’s moeten dan wel in het menu? Dat hangt af van jouw prioriteiten, natuurlijk. Maar wat dacht je van een sneeze page of een landingspagina voor nieuwe bezoekers?
Idealiter moet zo’n menu je header ondersteunen. Het moet je bezoeker in een paar woorden duidelijk maken wat er op je blog te rapen valt. Let er dus op hoe je je menu-items labelt. En denk daarbij ook even aan de focus-trefwoorden die relevant zijn voor je blog. Houdt het het in ieder geval zo compact en overzichtelijk mogelijk. Dus probeer het aantal menu-items te beperken. Wil je toch een heel uitgebreide menubalk, overweeg dan een megamenu.
Beide elementen – header en hoofdmenu – moeten je bezoeker niet alleen een vrij accuraat beeld geven van wat er te rapen valt en ‘m ertoe te brengen door te klikken naar achterliggende blogs of pagina’s. Veel tijd heb je daarvoor niet: 2 à 3 seconden. Vooral voor bezoekers die helemaal nieuw voor je (blog) zijn is dit van kapitaal belang!
3. Homepage
Kijken we dan even verder naar de opmaak van de homepagina. Of moet ik zeggen de keuze van je blog template, want dat is er uiteraard onlosmakelijk mee verbonden. Om de kans op verder klikken te vergroten kiezen we een indeling waarbij verschillende uittreksels uit blogberichten worden getoond, al dan niet vergezeld van een uitgelichte afbeelding. Zo hoeft je bezoeker niet te veel te scrollen en krijgt hij of zij toch al een aantal interessante stukken voorgeschoteld. Akkoord?
Om die reden ben ik grote fan van blogthemes in de zogeheten magazine stijl. Die laten je toe om op een kleine oppervlakte een redelijk groot aantal artikels te tonen – al dan niet voorzien van een uitgelichte afbeelding – terwijl het geheel toch niet al te rommelig wordt. Bovendien kan je dan zelf in grote mate bepalen welke blogartikelen (op basis van tags of categorieën) er getoond worden. Dat hoeven dus niet noodzakelijk je laatst verschenen blog te zijn. Het kan wel even zoeken zijn naar het juiste blogtheme.
Of we niet het risico lopen onze kersverse lezer keuzestress te bezorgen? Dat zou kunnen, maar volgens mij is de kans veel groter dat je lezer toch één of meerdere berichten aanklikt die ‘m aanspreken (natuurlijk ook geholpen door de splijtende koppen boven je stukken).
Wat met het oog op meer pageviews voor je blog zeker niet aan te raden is, is een indeling waarbij langere blogposts in full lenghth onder elkaar staan. Je lezer scrolt dan heel even naar beneden, en spreekt geen van de 2 of 3 artikels hem direct aan, dan verlaat hij je blog.
4. Je blogberichten (en -pagina’s)
Goed, je bezoeker is bij je artikel aanbeland. Als je nu ook maar een klein beetje op de opmaak van je artikel hebt gemet ben je al half gewonnen. Aangenaam leesbare teksten, daar draait het om.
Vergeet ook niet interne links in je artikels te plaatsen, waar nuttig en nodig. Hoewel het linken naar ouder materiaal geen sport op zich mag zijn, zou iedere blogger bij ieder idee voor een pagina of een artikel ook meteen een lijstje moeten maken met oudere berichten waaraan het nieuwe item kan worden gelinkt.
Op die manier breng je je lezer immers quasi ongemerkt naar alle uithoeken van je blog. Je lezer krijgt de kans om stukjes te lezen waar hij uit zichzelf waarschijnlijk nooit toe zou zijn gekomen. En als je de mening bent toegedaan dat dat allemaal geen zin heeft omdat een doorsnee lezer anno 2016 niet van het doorklikkende type is, doe het dan voor Google. De zoekmachineoptimalisatie van je blog zal er wel bij varen! Zowel het hoge(re) aantal pagina’s die je bezoeker aanklikt als de langere duur van zijn bezoek zijn voor Google immers signalen dat er op jouw blog interessante content te vinden is.
5. Gerelateerde berichten
Nog in een poging je bezoeker langer op je blog te houden kan je onderaan elk blogbericht een handvol gerelateerde artikels tonen. De kans bestaat dat, nu je lezer aan het einde van dit bericht gekomen is, ook geprikkeld zal worden nog één of meerdere gelijkaardige berichten te lezen.
6. De sidebar
Hoewel ik ervoor waarschuw de zijbalk van je blog niet te overladen, moet je je lezer de gelegenheid geven om via de sidebar diep(er) in het archief te duiken. Spontaan denk je dan aan het klassieke archief-widget, maar persoonlijk vind ik dat allerminst een aanrader. Je lezer krijgt immers slechts een nietszeggende rij data voor de kiezen, die hem nog geen idee geeft waarover de verhalen gaan. Het nodigt allemaal niet uit om op onderzoek uit te gaan. Een ietsje beter is het gesteld met de categorie- en tagwolken.
Nee, mijn voorkeur gaat uit naar de widgets voor de meest gelezen blogposts of de meest recente blogberichten. Niets belet je echter om zélf een lijstje te maken met jouw favoriete artikelen. Je kan het bewuste lijstje van tijd tot tijd aanpassen om zo andere artikels in de kijker te zetten.
De opmaak en de slimme indeling van je blog kunnen je bezoeker langer op je blog houden, zoveel is zeker! Dat is goed voor het verlagen van de bounce rate en uiteindelijk ook voor de SEO van je webstekje!
Geef een reactie