HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?Welke pagina’s moet een blog hebben?

Welke pagina’s moet een blog hebben?

Op je blog zijn de artikelen die je schrijft natuurlijk het allerbelangrijkste. Hopelijk verschijnen er regelmatig nieuwe berichten. Daarnaast kunnen ook bepaalde “vaste” pagina’s heel wat voor je blog betekenen.

Welke pagina’s moet een blog hebben?

Het lijkt me zinvol meteen van bij het begin één en ander te nuanceren. “Moeten” is hier een veel te groot woord. Elk blog is immers anders en elk blog heeft ook andere doelen. Maar voor de meeste blogs zijn de volgende vaste pagina’ doorgaans erg nuttig. Ik lijst ze hier op in volgorde van belangrijkheid.

1. About page

In het Nederlands misschien beter bekend als de “Over mij-pagina.” Dit is een pagina waarin je (kort) wat over jezelf vertelt. Je kan ook vertellen waarover je blog gaat. Wanneer (nieuwe) bezoekers je blog raadplegen, komen ze meestal middenin een verhaal terecht. Geïnteresseerde mensen zijn vaak erg nieuwsgierig naar de persoon achter het blog en dan is zo’n makkelijk bereikbare About page natuurlijk handig.

Inspiratie nodig voor het maken van een leuke About pagina?

2. Contactpagina

Hoewel bloggen ook helemaal anoniem kan, is het nuttig als bezoekers en lezers je kunnen bereiken. Om persoonlijk met jou in discussie te gaan (buiten het zicht van de spotlights), of om bijkomende vragen te stellen. Een geldig e-mailadres is dan het strikte minimum, al dan niet gekoppeld aan een contactformulier. Gebruik je inderdaad een contactformulier, overweeg dan ook een gewoon mailadres achter te laten. Nogal wat mensen vinden zo’n formulier beangstigend en onpersoonlijk. Het verhoogt hoe dan ook de drempel om je te contacteren.

Maak het mensen gemakkelijk om met je in contact te komen via social media (en je er desgevallend te gaan volgen) en vergeet dus niet ook je social media-accounts te vermelden. Stel je benaderbaar op. Ook dat is één van de geheimen van succesvol bloggen.

Dit zijn volgens mij de enige pagina’s zonder de welke een blog moeilijk kan bestaan. De hierna volgende pagina’s zijn dus optioneel.

3. Over-dit-blog-pagina

Vaak erg nauw verwant met de About page. Hier wordt wat meer vertelt over het hoe en waarom van het blog in kwestie. “Waarover gaat dit blog eigenlijk, en voor welk soort artikelen kan ik hier – in de toekomst – terecht?” is de vraag die hier kan worden beantwoord. Leg aan je bezoeker uit waarin jouw blog zich onderscheid van andere (soortgelijke) blogs.

Nogal wat bloggers kiezen er echter voor om deze informatie in de About pagina te integreren en dat kan natuurlijk perfect.

4. (in de) Media-pagina

Op deze pagina kan je (links naar) artikelen van andere websites of collega-bloggers plaatsen, als zij over jou(w blog) spreken. Je toont je appreciatie ten aanzien van je collega, brengt wat verkeer naar diens blog en je toont aan je lezer/bezoeker dat jouw blog een goede reputatie heeft.

5. Sneeze page

Via de sneeze page toon je je bezoeker de snelste weg naar je beste artikelen. Of toch de blogberichten waar jij het meest trots op bent. Het is vooral ook een handige manier om je bezoeker maximaal aan te moedigen ook wat oudere content te lezen.

6. Archiefpagina

Brengt een overzicht van alle blogberichten die op je blog te vinden zijn. Gebruik je WordPress.org, dan zijn er bepaalde plugins beschikbaar die je helpen om snel zo’n archiefpagina op poten te zetten.

7. Landingspagina voor nieuwe bezoekers

Nog een manier om (nieuwe) lezers dieper je blog in te trekken. Net als bij de sneeze page verzamel je hier de betere blogberichten. Meer dan op de sneeze page en de About page concentreer je je op de landingspagina op concrete artikelen die het doel (de missie) van je blog onderstrepen. Je geeft uitleg bij de verschillende categorieën op je blog en toont vervolgens een rijtje “The very best of…” Welke stukken mag je bezoeker zeker niet missen?

8. Privacyverklaring

Sinds mei 2018 is in de EU een nieuwe privacywet van kracht. Daardoor moet quasi iedere blog ook een privacyverklaring opnemen. In dit document leg je vooral uit hoe je omgaat met gevoelige gegevens van je bezoekers en lezers.

9. Disclaimer

In de disclaimer kan je wat dieper ingaan op de algemene voorwaarden op je blog. Deze pagina is vooral nuttig wanneer je bijvoorbeeld commercieel gaat samenwerken met bedrijven en organisaties. Allerlei bepalingen kunnen aan bod komen:

  • Hoe ga ik om met reacties op mijn blog?
  • Hoe ga ik om met reclame op het blog?
  • Uitleg over het gebruik van cookies
  • Mogen tekst en afbeeldingen op je blog gekopieerd worden?
  • Maakt het blog gebruik van affiliate links?

Het zijn maar enkele van de vragen die in de disclaimer een antwoord kunnen krijgen…

Nogmaals, als je mij vraagt: “Welke pagina’s moet een blog hebben van bij het begin?” dan antwoord ik: “De contactpagina en de About page!”