Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Wel of niet bloggen op een eigen domein?

Bloggen op een eigen domeinDe vraag waarom ik (nog steeds) niet op mijn eigen domein blog, pareer ik met een tegenvraag: “Waarom zou ik dat doen, eigenlijk?”

Binnen 15 minuten online!

De meesten zetten hun eerste stapjes in de blogosfeer via een gratis blogplatform. Het grootste deel via WordPress(.com) of Blogger, de rest doet het met duidelijk kleinere spelers. De voordelen zijn legio:

 • u kan letterlijk binnen het kwartier een internetstek in de lucht hebben die er ook nog een beetje toonbaar uitziet: bij Blogger kiest u gewoon een template die er leuk uitziet, voegt enkele gadgets toe en klaar is Kees. Die template kan u desgevallend trouwens helemaal omturnen naar uw eigen smaak. Ook bij wordpress.com kan een kind de was doen: maak een keuze uit een van de vele gratis templates, voeg enkele widgets en dat is dat. Het nadeel van WordPress.com vind ik dat de kant en klaar templates niet zo flexibel zijn om aan te passen: je neemt ze zoals ze aangeboden worden. Gelukkig is er veel keuze tussen de gratis templetes. Bij WordPress.com ziet het er allemaal net wat professioneler uit qua Look and feel.
 • u hoeft echt geen html-nerd te zijn: alles gebeurd via een doorgaans erg gebruiksvriendelijke interface en uw blog kan in de plooi vallen zonder dat er ook maar één brokje html-code aan te pas komt. Als u zich echt niet kunt bedwingen, dan kàn het wel.
 • zowel Blogger als WordPress.com zorgen er naast de hosting van uw blog ook voor dat het zaakje vrijwel ten allen tijde blijft draaien, dat spam en virussen buiten de deur blijven (dat is althans wat ik na 2 jaar Blogger-ervaring kan zeggen).
 • er is (online) hulp voorzien om de meest voorkomende akkefietjes op te lossen.
 • regelmatig geeft Blogger u de mogelijkheid om nieuwe gadgets uit te proberen en zo uw blog nog wat op te leuken.
Gratis bloggen is de ideale formule als u:
 • wil uitzoeken of bloggen wel iets voor u is
 • ervan overtuigd bent dat uw hobby u geen geld mag kosten
 • u geen kaas hebt gegeten van websites bouwen (en ook geen zin hebt om er professionals bij te halen)
 • u nog niet precies weet waar het met uw blog (op termijn) naartoe moet
 • u nogal wispelturig van aard bent en even graag van (blog)opzet wisselt als wij van ondergoed

Addertjes onder het gras?

Het hierboven genoemde pakket kost u welgeteld 0 euro per jaar… Waar zit het addertje onder het gras, dan? Want ja, het addertje is er maar het ziet er – vind ik – in de meeste gevallen lang niet zo lelijk uit als sommigen ons willen doen geloven:
 • de standaard aangeboden templates – die u in het geval van Blogger in hoge mate kan personaliseren, dat wel – kom je letterlijk op iedere straathoek van het web tegen. de originaliteitsprijs zal u allicht nooit winnen omwille van uw lay-out. Overigens merk ik op dat veel bloggers die een eigen domein hebben gewoon gebruik maken van zo’n standaard lay-out…
 • zelf maal ik er niet zo om, maar er zijn mensen zat die vinden dat http://deblogtrommel.blogspot.com/ beter wordt vervangen door http://blogtrommel.com/ of iets dergelijks. Die laatste url zou “beter staan”, een “professionelere indruk” geven en “meer van mijn eigen zijn.” Allemaal  argumenten die niet bijster veel indruk op me maken.
Ik ben het soort hobbyblogger dat zich concentreert op het creëren van (hopelijk) vermakelijke content, liever dan zich te moeten bezighouden met de back office van mijn blog. Ik voelde er niet veel voor om de volledige verantwoordelijkheden van een eigen domein op te nemen.

“Veranderende” landextensie op blogspot.com

Sinds 1 juni van dit jaar is er iets veranderd. Google wijzigde de .com extensie van de Blogger blogs. Die past zich vanaf nu aan aan het land waar u zich (als bezoeker van de blog) bevindt. Lees dit artikel als u meer wil weten over het vermoedelijke hoe en waarom van deze maatregel. Ik kreeg er alvast een behoorlijk onprettig gevoel bij…
 

http://Deblogtrommel.blogspot.com wordt dus http://Deblogtrommel.blogspot.nl, -.be of -.fr al naargelang u zich in Nederland, België of Frankrijk bevindt. “No big deal,” zal u zeggen maar het geeft toch een wat ongemakkelijk gevoel dat Google dit beslist. Bovendien is nog niet duidelijk wat de gevolgen van die maatregel zal zijn als het gaat om de vindbaarheid op het net van uw blog. Alvast de pagerank van mijn persoonlijk blog is gedaald van 3 naar 0. Pijnlijk! Ook is het nog koffiedik kijken wat de gevolgen zullen zijn als mijn blog op een blauwe maandag door een slordige 233 verschillende nationaliteiten zal worden gevolgd… Het probleem doet zich niet voor als u uw Blogger overzet op een eigen domein. Slim bekeken, want Google kan in dat geval langs de kassa passeren…

Eigen domeinnaam kopen via Google

Nu maakt Google het me op dat punt wel makkelijk*. Dat dan weer wel! Met het eigen domein ziet de achterkant van mijn blog er precies hetzelfde uit en ook mijn bezoekers worden automatisch omgeleid. Zij merken er dus nauwelijks iets van! In enkele muisklikken check ik of het domein van mijn dromen nog beschikbaar is, ik betaal 10 USD om er een jaar lang eigenaar van te worden en dat is dat.

Aldus geschiedde het verleden maand: http://deblogtrommel.blogspot.com/ werd http://blogtrommel.com/. “Eindelijk!” zullen sommigen zeggen.

*Ik koos zonder twijfel voor de goedkoopste en makkelijkste manier om te bloggen op een eigen domein. Maar er kleven ook belangrijke nadelen aan het registreren van een domeinnaam via Google. Dat mocht ik later tot scha en schande ondervinden…

photo credit: John-Morgan via photopin cc

Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

, , ,

door

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

10 reacties op “Wel of niet bloggen op een eigen domein?”

 1. Ben Mualaba avatar

  @deijsprinses: het financiële aspect is natuurlijk ook iets om rekening mee te houden… Ik betaal 10 dollar per jaar, maar ik hoor ook bedragen circuleren van 50 euro/jaar. Voor dat geld is het maar te hopen dat de technische support onberispelijk is…

 2. deijsprinses avatar

  Mij zegt het momenteel toch nog niets om te beginnen met een eigen domein. Bloggen is een hobby waar ik geen geld in wil steken. Make-up kost al genoeg 😉

 3. Ben Mualaba avatar

  @Ariadnesdraad: In theorie zou je met een goeie provider niet in de problemen mogen komen (maar wat is een goeie provider)? Ik ken in ieder geval heel wat bloggers die op dit domein regelmatig met de handen in het haar zitten omwille van allerlei akkefietjes. En ik? Ik houd intussen hout vast!

 4. Ariadnesdraad avatar

  Je hebt nu eens precies verteld waarom ik geen domein heb! Ow ja, ook omdat ik nog aan zoiets saais als slapen toe wil komen. Want ja, dat spreekwoordelijke uurtje bloggen is inmiddels een erg uit de hand gelopen hobby! Als daar ook nog webhosting bij moet … dan is het zandmannetje helemaal werkloos.

 5. Ben Mualaba avatar

  @Lilith: Dank je 🙂 Blij dat mijn timing je goed uitkwam, al lag het zeker niet in mijn bedoeling je van het idee van een eigen domein af te brengen.

 6. Lilith avatar

  Veel plezier met je eigen domein 🙂 Je berichtje komt trouwens op een fantastisch moment: ik was van plan om uitgerekend vandaag mijn eigen domein te kopen, maar door al jouw opmerkingen hier ben ik van dat idee afgestapt :p Ik ben tevreden met de lay-out die ik heb en professioneel hoeft mijn site zeker niet te zijn, want het is ’n persoonlijke blog…
  Toch heb ik ’n deel van mijn plan aangepast, het resultaat zie je zo wel!

 7. Ben Mualaba avatar

  @Kim: Ja, het staat zeker professioneler.
  Om via Blogger je eigen domein te kopen:
  – Ga naar je Blogger-dashbord
  – Kies voor ‘instellingen’
  – Onder het kopje ‘publiceren’ vind je je blogadres (kadertje).
  – Klik op de link ‘+ Voeg eigen domein toe.’

 8. Kim avatar

  Het staat wel professioneler moet ik zeggen. Nu ben ik aan het twijfelen om ook te veranderen. Heb je ook een link waar dat kan?

 9. Ben Mualaba avatar

  @Carel: daar lijkt het sterk op,ja!

 10. Carel avatar

  ook bij Google moet de kachel roken, kennelijk. Maar het is wel weer een overval!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.