De vraag waarom ik (nog steeds) niet op mijn eigen domein blog, pareer ik met een tegenvraag: “Waarom zou ik dat doen, eigenlijk?”
Binnen 15 minuten online!
De meesten zetten hun eerste stapjes in de blogosfeer via een gratis blogplatform. Het grootste deel via WordPress(.com) of Blogger, de rest doet het met duidelijk kleinere spelers. De voordelen zijn legio:
- u kan letterlijk binnen het kwartier een internetstek in de lucht hebben die er ook nog een beetje toonbaar uitziet: bij Blogger kiest u gewoon een template die er leuk uitziet, voegt enkele gadgets toe en klaar is Kees. Die template kan u desgevallend trouwens helemaal omturnen naar uw eigen smaak. Ook bij wordpress.com kan een kind de was doen: maak een keuze uit een van de vele gratis templates, voeg enkele widgets en dat is dat. Het nadeel van WordPress.com vind ik dat de kant en klaar templates niet zo flexibel zijn om aan te passen: je neemt ze zoals ze aangeboden worden. Gelukkig is er veel keuze tussen de gratis templetes. Bij WordPress.com ziet het er allemaal net wat professioneler uit qua Look and feel.
- u hoeft echt geen html-nerd te zijn: alles gebeurd via een doorgaans erg gebruiksvriendelijke interface en uw blog kan in de plooi vallen zonder dat er ook maar één brokje html-code aan te pas komt. Als u zich echt niet kunt bedwingen, dan kàn het wel.
- zowel Blogger als WordPress.com zorgen er naast de hosting van uw blog ook voor dat het zaakje vrijwel ten allen tijde blijft draaien, dat spam en virussen buiten de deur blijven (dat is althans wat ik na 2 jaar Blogger-ervaring kan zeggen).
- er is (online) hulp voorzien om de meest voorkomende akkefietjes op te lossen.
- regelmatig geeft Blogger u de mogelijkheid om nieuwe gadgets uit te proberen en zo uw blog nog wat op te leuken.
- wil uitzoeken of bloggen wel iets voor u is
- ervan overtuigd bent dat uw hobby u geen geld mag kosten
- u geen kaas hebt gegeten van websites bouwen (en ook geen zin hebt om er professionals bij te halen)
- u nog niet precies weet waar het met uw blog (op termijn) naartoe moet
- u nogal wispelturig van aard bent en even graag van (blog)opzet wisselt als wij van ondergoed
Addertjes onder het gras?
- de standaard aangeboden templates – die u in het geval van Blogger in hoge mate kan personaliseren, dat wel – kom je letterlijk op iedere straathoek van het web tegen. de originaliteitsprijs zal u allicht nooit winnen omwille van uw lay-out. Overigens merk ik op dat veel bloggers die een eigen domein hebben gewoon gebruik maken van zo’n standaard lay-out…
- zelf maal ik er niet zo om, maar er zijn mensen zat die vinden dat http://deblogtrommel.blogspot.com/ beter wordt vervangen door http://blogtrommel.com/ of iets dergelijks. Die laatste url zou “beter staan”, een “professionelere indruk” geven en “meer van mijn eigen zijn.” Allemaal argumenten die niet bijster veel indruk op me maken.
“Veranderende” landextensie op blogspot.com
http://Deblogtrommel.blogspot.com wordt dus http://Deblogtrommel.blogspot.nl, -.be of -.fr al naargelang u zich in Nederland, België of Frankrijk bevindt. “No big deal,” zal u zeggen maar het geeft toch een wat ongemakkelijk gevoel dat Google dit beslist. Bovendien is nog niet duidelijk wat de gevolgen van die maatregel zal zijn als het gaat om de vindbaarheid op het net van uw blog. Alvast de pagerank van mijn persoonlijk blog is gedaald van 3 naar 0. Pijnlijk! Ook is het nog koffiedik kijken wat de gevolgen zullen zijn als mijn blog op een blauwe maandag door een slordige 233 verschillende nationaliteiten zal worden gevolgd… Het probleem doet zich niet voor als u uw Blogger overzet op een eigen domein. Slim bekeken, want Google kan in dat geval langs de kassa passeren…
Eigen domeinnaam kopen via Google
Nu maakt Google het me op dat punt wel makkelijk*. Dat dan weer wel! Met het eigen domein ziet de achterkant van mijn blog er precies hetzelfde uit en ook mijn bezoekers worden automatisch omgeleid. Zij merken er dus nauwelijks iets van! In enkele muisklikken check ik of het domein van mijn dromen nog beschikbaar is, ik betaal 10 USD om er een jaar lang eigenaar van te worden en dat is dat.
Aldus geschiedde het verleden maand: http://deblogtrommel.blogspot.com/ werd http://blogtrommel.com/. “Eindelijk!” zullen sommigen zeggen.
*Ik koos zonder twijfel voor de goedkoopste en makkelijkste manier om te bloggen op een eigen domein. Maar er kleven ook belangrijke nadelen aan het registreren van een domeinnaam via Google. Dat mocht ik later tot scha en schande ondervinden…
Geef een antwoord