Homebeter bloggenBloggen over een onderwerp waar je nog weinig over weet, het kan!

Bloggen over een onderwerp waar je nog weinig over weet, het kan!

Je wil graag een deuk in een pak boter bloggen. En omdat experts zeggen dat een en ander makkelijker gaat met een  nicheblog ga je naarstig op zoek naar een centraal topic. Dat kan al meteen lastig worden. Want vergt zo’n nicheblog niet op zijn minst een zekere expertise? Voor al die twijfelende bloggers is er goed nieuws: bloggen over een onderwerp waar je weinig over weet kan perfect. En sterker nog: misschien ben je zelfs in het voordeel!

Blogniche zoeken?

Er zijn wel wat methodes om je te helpen bij de zoektocht naar een blogniche die bij je past. Het argument dat je (nog) niet genoeg vertrouwd bent met je onderwerp mag alleszins geen excuus zijn om niet met je blog te starten. Er zijn al zoveel goede blogs over jouw favoriet topic, ze je? Toch is er nog plaats voor jouw blogproject!

Bloggen over een onderwerp waar je weinig over weet?

Laten we maar beginnen met een groot misverstand de wereld uit te helpen. Je hoeft geen expert te zijn in het centrale onderwerp van je blog. Een (on)gezonde passie voor je zaak in combinatie met wat doorzettingsvermogen compenseert ruimschoots je eventueel gebrek aan kennis. Ik geef het je op een briefje!




1. Vertrek vanuit je eigen ervaring met het onderwerp

We gaan er dus wel van uit dat het gekozen blogonderwerp je iets doet. Dat je hart sneller gaat kloppen wanneer je iets of iemand tegenkomt dat van ver of dichtbij iets met je blog(onderwerp) te maken heeft. Is dat niet het geval, dan wordt het zo goed als onmogelijk om een succesvol (niche)blog uit de grond te stampen.

Zelfs al ben je geen deskundige als het om het onderwerp – of de onderwerpen – van je blog gaat, het zou toch heel gek zijn mocht je er he-le-maal niets over weten (te schrijven). Meestal weet je veel meer dan je zelf denkt. In elk geval genoeg om:

  • je eerste artikelen te schrijven (met de bedoeling om bezoekers en lezers met nog minder ervaring dan jijzelf te helpen)
  • pertinente vragen te kunnen stellen (die in de loop van je blogavontuur een klaar en duidelijk antwoord moeten krijgen)
  • te kunnen bedenken waarover je waardevolle artikelen zou kunnen schrijven (aan jezelf herken je je lezer)
  • te vertellen over je (eerste) successen, mislukkingen en pogingen
  • op je blog linkjes te plaatsen naar waardevolle artikels die jou (en je lezer) danig kunnen helpen

Doe dit op je eigen (beginners)niveau én in je eigen tone of voice. Het maakt je blog meteen een stuk toegankelijker en authentieker. Een heel verschil met de echte vakman of -vrouw die zich misschien wat afstandelijker opstelt, vaak jargon gebruikt en wat te makkelijk aanneemt dat jij al een bepaalde kennis hebt.

Toen ik in 2011 met deze blog begon was ik helemaal geen blogexpert. Ik wist wat bloggen was (niet wat het inhield om er eentje te onderhouden), het fenomeen boeide me mateloos, en dus keek ik vooral rond naar wat andere bloggers deden. En dáár schreef ik dan over.

Overigens vind ik het lastig als mensen me anno nu als een blogexpert bestempelen, maar dat is een andere discussie…

Maak van je blog een doorgeefluik van alles wat op het web te vinden is om en rond het hoofdonderwerp van je blog

2. Doe je (nog) niet voor als een expert

Met dat alles is het opletten dat je je niet te vroeg opwerpt als de deskundige (aangaande jouw blogonderwerp). Wees altijd duidelijk over tot waar je ervaring zich strekt, wat bijvoorbeeld een theorie is en wat je eventueel nog nader dient te onderzoeken. Het allerlaatste dat je wil is dat lezers door jouw toedoen foute beslissingen gaan nemen of zichzelf zelfs in gevaar brengen. Dat geldt zeker als je op je blog advies geeft omtrent persoonlijke verzorging, (psychologische) gezondheid, sporten, beleggen en dies meer.

Online kan je misschien lang doen alsof, maar als je één keer door de mand valt is je reputatie voor goed naar de haaien.

Het valt me steevast op hoe snel je in de ogen van sommige van je lezers en volgers kan uitgroeien tot een deskundige. Een handvol degelijke artikels (over je stokpaardjes) en een paar rake tussenkomsten op social  media kunnen soms al volstaan. Leuk, maar dus niet altijd zonder gevaar.

3. Neem je lezer mee op avontuur

Nee, je blijft het liefst dicht bij jezelf waarbij je je lezer mee op sleeptouw neemt. En nogmaals: kijk wat je nu al kan (beschrijven). Experimenteer, spring in het bad en rapporteer op je blog steevast hoe het je is vergaan. Ervaringsverhalen uit de eerste hand van mensen die er niet veel beter aan toe zijn dan zijzelf; lezers kunnen er doorgaans maar geen genoeg van krijgen. En je staat ervan te kijken hoeveel expertise er stiekem toch zit in datgene wat jij schrijft over een onderwerp waar je misschien nog een expert in bent, maar wel helemaal weg van bent.

Maak gebruik van het simpele feit dat het nu eenmaal zo goed als onmogelijk is om met goed fatsoen kritiek te leveren op je eigen ervaringsverhalen. ’t Zijn jouw ervaringen, jouw ideeën en jouw maffe bedenkingen. Daar is bar weinig tegen in te brengen.  Dat is wel even anders wanneer je je een expertstatus zou aanmeten – omdat je denkt dat zulks je blog ten goede zal komen – terwijl je dat helemaal niet bent.

4. Importeer (extra) expertise op je blog

Het mooie aan bloggen (over een onderwerp waar je weinig over weet)? Je hoeft het warm water niet altijd opnieuw uit te vinden. In afwachting van meer kunde van jouw kant kun je van je blog een doorgeefluik maken. Toon de lezer de weg naar de beste content over jouw onderwerp die elders op het web te vinden is. Dat kan onder meer op de volgende manieren:

a) Zoek Youtube-video’s

Het krioelt op Youtube van de tutorials, demo’s, opgenomen webinars en uiteenzettingen. Het moet al gek lopen als je niks vindt dat past bij je blog of dat je lezers interessant vinden. Embedden, (kort) inleiden, je eigen ideeën en bedenkingen aan toevoegen en publiceren die handel. Niemand zegt dat je altijd uren moet zwoegen op een blogbericht.

Bovenstaand scenario kan zich uiteraard herhalen met podcasts, infographics en presentaties.

b) Verzamel de beste artikels

Snuffel eens rond op het web op zoek naar de leukste/meest interessante blogberichten over een topic waar jij ook over blogt (en dat dus van belang is voor je lezers). Wederom: leid elk stuk kort in, voeg een passend citaat toe uit elk artikel en werk eventueel af met een afsluitende gedachte.

c) Neem interviews af

Stel een stuk of wat pertinente vragen aan iemand naar wie je opkijkt, iemand die met meer ervaring in een domein waarin jij zo graag wil schitteren op je blog. Stel je gast voor en schrijf vraag en antwoord neer in een blogbericht.

Ennehh…, hetzelfde kan gebeuren met pakweg één van je lezers (die misschien aan dezelfde weg timmert als jij). Altijd leuk om ook even te peilen naar ervaringen van logenoten.

d) Doe roundup posts met experts

Roundup posts met experts??? Je verzamelt een groep deskundigen in jouw vakgebied, stelt de hele groep één en dezelfde vraag en giet de antwoorden van alle experts in een mooie blogpost. Het eindresultaat is vaak een grote knowhow op een kleine oppervlakte!

e) Overweeg om te laten gastbloggen

Misschien wel de meest rechtstreekse importlijn naar externe expertise op je blog: laat iemand met een zekere naam en faam in jouw blogniche een artikel schrijven voor op jouw blog.

Al moet ik er wel bij zeggen dat optie d) en e) enkel realistisch zijn wanneer je blog al een zekere status heeft. Je gastbloggers hebben er immers vooral baat bij als je blog genoeg publiek trekt.

Bonustip: Als je nadien je artikels promoot via social media, vergeet dan niet de mensen die in je stuk voorkomen en/of die aan je bericht meewerkten te taggen. Zo kan je het bereik van je deelacties danig vergroten.

f) Maak een pagina met aanbevolen links

Een beetje blogger zit in no time op een berg nuttige info aangaande het topic van de blogniche. Verzamel alle linkjes op een aparte pagina op je blog, en maak ze te gelde En ja, soms mag je dat zelfs vrij letterlijk nemen. Deze pagina wordt ook wel een resources page genoemd.

g) Maak  (een) speciale landingspagina(s)

Deze tip heeft eigenlijk weinig te maken met het maken van content an sich. Eerder met het samenbrengen van je beste content op een centrale plaats. Zo’n landingspagina kan er aldus voor zorgen dat bezoekers meerdere pagina’s op je blog aanklikken en langer op je blog blijven hangen.

Tot zover enkele manieren om te bloggen over een onderwerp waar je nog weinig over weet. Het is al bij al redelijk makkelijk om relatief snel aan geloofwaardigheid te winnen met je nog jonge nicheblog.

5. Houd zelf makkelijk de vinger aan de pols

Maar eerlijk is eerlijk, een ambitieus nicheblog kan niet blijven teren op beginnerservaringen en geïmporteerde topcontent. Ooit zal je toch zelf eens met 100% eigen materiaal moeten komen.  Niet voor niks luidt de titel van dit stuk: Bloggen over een onderwerp waar je NOG weinig over weet. Als alles volgens plan verloopt bouw je snel je eigen expertise op. Daarop kan je terugvallen bij het schrijven van je eigen artikelen; Als je dat regelmatig wil doen dan doe je er goed aan een eigen informatiesysteem voor je blog uit te werken.

Bedoeling is dat de inspiratie voor (toekomstige) onderwerpen om over te bloggen semi-automatisch naar je toe komt. Zo zou je idealiter op ieder schrijfmoment moeten weten waarover je bloggen moet.

Samengevat: je kan bloggen over onderwerpen waar je relatief weinig van af weet. Je hoeft immers niet vanaf dag één de kennis in huis te hebben om alvast van start te kunnen gaan. Maar een vorm van bezetenheid omtrent alles wat van ver of dichtbij met je niche te maken heeft strekt tot aanbeveling!


Meer van dat?

Foto via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.