Laatste update: 15/03/2018

Laten we het maar gewoon onderkennen: mensen zijn luie wezens! Wanneer ze op het web op zoek naar informatie, klikken ze doorgaans op één van de eerste vijf suggesties die Google hen aanreikt. Als u met uw blog gevonden én aangeklikt wil worden, doet u er dus goed aan zo hoog mogelijk in de indexen van de zoekmachine te belanden.

In tegenstelling tot wat misschien denkt/vreest, ben ik geen SEO-expert. Verwacht van mij dus geen uitgebreid technisch betoog doorspekt met allerlei afkortingen en programmeertips. Ik wil me beperken tot wat tips die iedereen zonder al te veel moeite kan toepassen. Huis-tuin-en-keuken SEO (ofte Search Engine Optimization) als het ware.

Dus: hoe komt mijn blog hoger in Google?

1. Kies een goeie titel/naam voor uw blog

Heeft u het op uw blog hoofdzakelijk over appelen en peren, dan mag dat ook al onmiddellijk uit de blogtitel blijken. Kies in ieder geval een titel die lekker bekt en niet te lang is.

Meer tips voor een goede blognaam?

2. Kies een goeie, passende url

Het liefst sluit die zo dicht mogelijk aan bij de titel van uw blog. In dit geval is een url als http://appelenenperen.wordpress.com/ misschien een betere keuze dan pakweg http://blogvannabuchodonosordepaepe.blogspot.com/. De kans dat de geïnteresseerde bezoeker het adres van uw blog na enkele keren rechtstreeks in de bovenste regel van zijn browser kan invoeren (zonder eerst via google te passeren) is in het eerste geval aanzienlijk groter.

3. Gebruik die blogbeschrijving of ondertitel

Verwijder dus eerst en vooral die Just another WordPress blog die als standaard ondertitel fungeert. Beschrijf liever in het kort waar uw blog over gaat, bedenk een goeie baseline met daarin verwerkt één of meerdere zoekwoorden waarop u graag zou willen dat uw blog gevonden wordt. Maak het allemaal ook niet te lang. 10 tot 20 woorden is meer dan voldoende. De argeloze bezoeker krijgt op zijn minst al enig idee wat hij/zij kan verwachten en ook Google maakt een eerste selectie op basis van wat “de bovenste regels” van uw blog zijn.

Note: Voor deze blog heb ik het in mijn ondertitel over “weblogs”, “tips en trucs” en “succesvolle blogs”. Echter, over de promotie van (uw) blogs rep ik met geen woord. Terwijl dat toch (ook) een speerpunt is van De Blogtrommel. Strikt genomen zou ik dat dus moeten bijwerken…

4. Gebruik meta-tags

Dit klinkt nogal technisch. Maar in feite komt het erop neer dat u Google in gewoon Nederlands kort vertelt waar uw blog (vooral) over gaat. Of nog: vat de essentie van uw blog in één zin samen. In ons voorbeeld zou de meta-tag kunnen klinken als “blog over feiten en fictie over appelen en peren.”, of iets dergelijks. Belangrijk is dat u ook hier in ieder geval enkele zoekwoorden vermeld waarop u wil dat uw blog gevonden wordt. Er zijn trouwens blogplatformen die u toelaten aan elk bericht afzonderlijk een meta-tag te geven. Vermijd tot slot ook cryptische omschrijvingen. Google is er doorgaans weinig mee.

5. Publiceer regelmatig nieuwe berichten, zorg dat uw blog constant “in beweging” is

Google is verzot op fijne, informatieve en kraakverse content. Een blog die dagelijks nieuwe inhoud krijgt komt daarom hoger in de zoekresultaten dan een pagina die slechts eens in de vier maanden geüpdatet wordt.
Regelmatig nieuwe berichten plaatsen is dus een must. Daarnaast worden ook reacties van lezers op je berichten door Google als nieuwe inhoud gezien. Daarom is het belangrijk dat u het uw bezoeker zo makkelijk mogelijk maakt om een reactie op je blog achter te laten.
En ook als u bestaande berichten bewerkt, aanvult en up-to-date houdt, toont u Google dat uw weblog een dynamisch geheel vormt.

Note: Google houdt niet van gekopieerde en geplagieerde inhoud.

6. Verzorg uw titels

  • Maak in de titel van uw stuk meteen duidelijk waarover het gaat.
  • Stop er een of meerdere populaire zoekwoorden in.
  • Blogtitels in vraagvorm doen het steevast goed.
  • Titels met originele taalspitsvondigheden, woordspelingen en “dubbele bodems” zijn leuk, maar zetten Google – en soms ook de lezer – op het verkeerde been (waardoor uw artikels soms onbedoeld worden getoond en aangeklikt, of net andersom).
  • Met andere woorden: kies ijzersterke blogtitels.

7. Let op de lay-out van uw berichten

Maak uw tekst scanbaar (Google én uw lezer zijn er u dankbaar voor): voorzie voldoende witruimte. Gebruik bij lange epistels tussenkopjes die u en het vetjes zet en eventueel ook een groter lettertype krijgen. Naast rustpunten zijn die tussenkopjes trouwens een gelegenheid om er een (of meerdere) zoekwoorden in te verwerken.
Maak bij een opsomming gebruik van opsommingstekens.

8. Geef uw blogposts categorieën en tags mee

Uw blogs worden “gemarkeerd” met bepaalde steekwoorden (tags) en komen op die manier makkelijk(er) bovendrijven in de zoekmachines. Ook uw lezers kunnen met tags hun voordeel doen. Zij kunnen zo op een simpele manier oudere blogposts opduikelen, wat ook weer een positieve invloed heeft op het aantal pageviews voor uw blog. In ons voorbeeld zullen de tags (en dus ook de zoekwoorden) als “appel”, “appels”, “appelen”, “peer” en “peren” een grote rol spelen in de vindbaarheid van uw blog.

Hoe omgaan met categorieën en tags in WordPress?

Note: Als u regelmatig over hetzelfde onderwerp blogt, aanzien zoekmachines u als een “expert ter zake” en komt u hoger in de zoekresultaten. Precies om die reden zullen specialisten u vaak zeggen dat uw blog een  duidelijk afgebakende “niche” zou moeten hebben.

9. Schenk aandacht aan de plaatjes bij je blog

Het beeldmateriaal van een blog wordt vaak achteloos neergezet. Jammer, want u zou ervan staan kijken hoeveel verkeer er via de plaatjes uw blog ontdekken. Met enkele vrij simpele technieken maakt u uw blog ook erg makkelijk vindbaar via Google afbeeldingen.

10. Deel uw pas gepubliceerde berichten in de social media waar u actief bent

Laat dus zoveel mogelijk mens weten dat u zopas een nieuw blogje schreef. Des te meer wordt u gelezen. U heeft gelijk als u zegt dat deze tip weinig met zoekmachineoptimalisatie te maken heeft. Google onderzoekt echter ook hoe vaak een bericht gedeeld wordt…. Wees actief op Twitter, maak een Google Plus pagina aan of start een Facebook-page en de bezoekersaantallen van je blog zullen stijgen.

11. Duik in de catacomben van uw blog

Het kan nooit kwaad om zeer regelmatig in de statistieken van uw blog te neuzen. In de verkeersbronnen kan u vinden welke blogs het meest werden aangeklikt én u kan er zien via welke zoekwoorden uw blog gevonden. Waardevolle informatie die u helpt bij het vinden van sterke, SEO-vriendelijke titels en dito teksten.

12. De aanhouder wint

SEO is vooral ook een volgehouden inspanning. Het heeft weinig zin bovenstaand lijstje toe te passen op slechts een paar artikelen. Neen, iedere blogpost die u online zet verdient evenveel aandacht!

13. Gebruik een SEO-plugin

Blogt u op een eigen domein – en op WordPress – dan kan je gebruik maken van een goede SEO-plugin. Het dwingt u om in ieder geval regelmatig bewust bezig te zijn met het optimaliseren van je blogs voor Google…

Lees ook: Meer bezoekers voor uw blog? Zo doet u dat!

Meer lezen over SEO?

photo credit: MoneyBlogNewz via photopin cc