Wat is het voordeel van gastbloggen?

Begin een nieuwe blog en je komt er al snel achter dat het niet zo eenvoudig is om bezoekers naar je blog te brengen. Eén van de manieren om jouw blogproject onder de aandacht te brengen bestaat erin om te gaan gastbloggen. Maar hoe werkt dat en waarin zit ‘m nu precies het voordeel van gastbloggen? Een woordje uitleg.

Wat is gastbloggen?

Heel kort gezegd zijn gastbloggers schrijvers (bloggers) die artikelen schrijven voor een andere blog of website. Dat kan eenmalig zijn of op meer permanente basis. Al naargelang overeengekomen.

Wat is het grote voordeel van gastbloggen dan?

Maar waarom zou je willen schrijven voor andermans blog terwijl je meer dan waarschijnlijk de handen vol hebt aan de uitbouw van je eigen blog? Want jij doet hard je best om een mooi artikel af te leveren, terwijl de eigenaar van het blog waar je te gast bent met zomaar een artikel in de schoot geworpen krijgt zonder er iets voor te hoeven doen.

Meestal doe je dat dus om je eigen blog bekender te maken bij een groter publiek. Als gastblogger mag je meestal namelijk een link naar je eigen blog onder je gastartikel. De bedoeling is dan dat lezers van het blog waar je te gast bent nieuwsgierig worden naar jou(w blog) en je blog bezoeken. Jij krijgt dus extra verkeer naar je blog.

In de praktijk zie je echter vaak dat lezers van een gastartikel relatief zelden doorklikken naar jouw blog. Als je enkel en alleen kijkt naar het extra verkeer naar je blog, veroorzaakt door de mensen die doorklikken naar jouw blog, dan staat dat meestal niet in verhouding tot het geleverde werk. Maar gelukkig is er meer:

Gastbloggen is goed voor de SEO van je blog

Voor Google wint jouw eigen blog ook aan geloofwaardigheid. Jouw blog wordt immers genoemd op een andere site. En dat kan er dan weer voor zorgen dat je blog hoger in de zoekresultaten terechtkomt, hetgeen ook weer voor meer verkeer naar je blog kan zorgen. En dààrin zit ‘m het grootste voordeel van gastbloggen!

Het duurt doorgaans een tijdje vooraleer jij als gastblogger echt de voordelen voor je blog begint te zien, terwijl het blog waar je te gast bent veel sneller resultaat ziet (vooral dan in de vorm van een kersvers blogbericht). Dat is ook de reden waarom het zo moeilijk is om gastschrijvers te vinden…

Maximaal profiteren van de voordelen van gastbloggen?

Doe je vooral aan gastbloggen in het kader van linkbuilding omdat je je blog (sneller) goed wil laten scoren in de zoekmachines? Dan moet je op twee dingen letten:

  1. Schrijf kwaliteitsvolle artikels voor blogs en websites die (veel) groter zijn dan de jouwe. De reden hiervoor ligt voor de hand. Voor Google is het signaal veel sterker als jij mag schrijven voor een grote site met een goede reputatie. Google redeneert: “waauw, als die persoon mag schrijven voor die grote blog, dan moet hij/zij wel echt wat zinvols te vertellen hebben.”
  2. Schrijf voor blogs over onderwerpen die aansluiten bij jouw blogniche. Immers, lezers – en ook Google – zoeken immers vaak naar artikelen over gelijkaardige onderwerpen. Ben jij te gast op een blog rond – noem een wat – bruidsmode terwijl jouw blog handelt over modelvliegtuigjes, dan is de kans klein dat veel lezers op je blog zullen blijven hangen…

Het komt er dus op aan om vooral interessante sites te vinden om te gastbloggen, zodat beide partijen maximaal kunnen profiteren van de voordelen die het gastbloggen biedt.

Meer weten over Gastbloggen?