HomeSEOSuccesvol bloggen zonder SEO: Google heeft niet alles te zeggen
0
(0)

Bezig zijn met zoekmachineoptimalisatie is misschien wel de belangrijkste (neven)activiteit van een blogger. Niet echt verrassend al je bedenkt dat Google – eens het balletje aan het rollen gaat – vaak goed is voor meer dan de helft van alle verkeer naar je blog. Maar kan je ook succesvol bloggen ZONDER SEO en je dus geen ene reet aantrekken van de regels van Google?

Want natuurlijk kan je bloggen zonder SEO. Alles kan (en mag). Echter, je kan er ook vrij makkelijk voor zorgen dat je ondanks alles niet enkel blogt voor je moeder en de kat van  de buren.

Het is trouwens sowieso verstandig om niet geheel te focussen op de grillen van Google als het erom gaat veel bezoekers naar je blog te trekken. Een gezonde mix aan verkeersbronnen voor je blog, daar moet je naar streven.

Bloggen zonder SEO: 8 tips

1. Omarm social media

Nu is zowat elke gerespecteerde blogger aardig druk met sociale media, natuurlijk. Maar gezien het feit dat Twitter, Instagram, Pinterest en andere Facebooks nu voor het leeuwendeel van je blogbezoekers zorgen, zal je een tandje moeten bijsteken. Daarom:

 • plaats een link naar je blog in je profiel op social media
 • praat over je blog op social media
 • deel er je nieuwste berichten op een leuke manier
 • plaats op je blog links naar al je social media-kanalen
 • maak het je lezer makkelijk om je berichten te delen op social media (deelknoppen)
 • vermijd deze 20 fouten

2. Verzorg plaatjes en titels!

En ALS je dan een artikel deelt, zorg dan dat het in ieder geval opvalt. Houdt in gedachten dat je (potentiële) bezoeker tegenwoordig iedere dag wel tientallen, nee honderden “interessante” linkjes voor de voeten geworpen krijgt. Hij/zij kan die onmogelijk allemaal aanklikken…

Enfin, het is dus zaak je tussenkomst op de één of ander manier uit de band te laten springen. Een blogtitel die nieuwsgierig maakt, echte oplossingen beloofd, de tongen losmaakt of een uitgelichte afbeelding waar iemand langer dan een  halve seconde moet naar kijken; het helpt allemaal!

Voor wat betreft de titel van je stuk kan je trouwens helemaal uit de bol gaan. Je hoeft immers geen rekening te houden met dat verdomde focus trefwoord in de kop van je artikel om maar iets te noemen. Da’s weer een beperkende factor minder!

[wp_ad_camp_3]

3. Blog regelmatig

Dan is de volgende vraag: “Hoe vaak dan?” Dat hangt vooral van jou af. Hoe vaak kan jij een artikel publiceren waar je trots op bent? Bepaal jouw ideale publicatieritme dat jij over een langere periode kan volhouden zonder jezelf op te branden. En kies min of meer vaste publicatietijden. Je zal merken dat je (vaste) clan je na verloop van tijd “als vanzelf” zal vinden.

Verder is iedere nieuwe publicatie op je blog natuurlijk dé gedroomde kans om nog eens ongegeneerd uit te pakken op social media!

4. Maak systematisch gebruik van categorieën en tags binnen WordPress

Oké, toch een kleine SEO-tip in dit lijstje, zij het dat ‘ie niet al te technisch is. Maak bewust gebruik van categorieën tags in WordPress. Een relatief kleine moeite die een groot verschil kan maken!

5. Zoek alternatieve manieren om je blog(berichten) te promoten

Toegegeven, niet alle buitenissige manieren om je blog in de kijker te zetten zijn even effectief. Maar alle beetjes kunnen helpen.

6. Oefen je elevator pitch

De meeste bloggers praten te weinig over hun blog. Online lukt het allemaal nog wel. Maar in real live, dat is een ander paar mouwen. Ja, dat komt omdat vele van onze gesprekspartners nauwelijks weten wat een blog eigenlijk is. Doch, daarnaast vinden we het vooral lastig om over onszelf (en ons blog) te vertellen en bondig uit te leggen waar het op zo’n blog allemaal om te doen is. Een goeie elevator pitch voor je blog kan de conversatie op gang brengen.

Niet dat die elevator pitch nou meteen voor een massa bezoekers zal zorgen. Wel wek je als het goed is de nieuwsgierigheid op bij je gesprekspartner(s) en zet je hen ertoe aan om daadwerkelijk eens een kijkje te gaan nemen. Wie weet heb je wel een paar grote fans!

7. Bouw een mailinglijst op

Ambitieuze bloggers zouden eigenlijk al vanaf dag één moeten beginnen met het opbouwen van een mailinglijst. Slechts een minderheid waagt zich eraan. Waarschijnlijk omdat men denkt dat zo een lijst alleen maar nuttig is als je al “wat groter bent” of als je echt een product of dienst aan de man wil brengen.

Wat er ook van zij, het is jammer want de mensen die op je mailinglijst staan zijn hele trouwe volgers die je site gedurende lange tijd vaak komen bezoeken (telkens jij een nieuw artikel plaatst, bijvoorbeeld). Wat kan een blogger zich meer wensen???

8. Werk intensiever samen met collega-bloggers

Je bent niet alleen op de wereld. Ook al heeft het er soms alle schijn van als je weer eens in alle stilte je stukjes bij elkaar zit te kloppen.

Het loont echt de moeite om eens wat vaker samen te werken met collega-bloggers waar je een klik mee hebt. Als het goed is maak je zo gebruik van de sterkte van elkaars netwerk. Allemaal met de bedoeling een groter publiek te bereiken dan op je eentje het geval zou zijn. Een samenwerking tussen bloggers kan verschillende vormen aannemen:

 • deel elkaars content op diverse sociale media
 • ga gastbloggen
 • link naar elkaars berichten in de eigen artikels
 • werk (nog) nauwer met elkaar samen in een tribe
 • neem deel aan een roundup post georganiseerd door je collega
 • Zet een groepsbord op in Pinterest
 • zet een groepsblog op

Bloggen met het schijt aan Google: goed en slecht nieuws

Dus bloggen zonder SEO (en er ook nog eens aardig wat bezoekers aan overhouden), het is zeer wel mogelijk. Twee dingen vallen mij wel op:

Volg deze tips en ondanks het feit dat je de bezoekersstroom van je blog wat minder afhankelijk maakt van Google, kan het toch zo zijn dat je blog goed kan scoren in de zoekmachines. De verklaring hiervoor is simpel. Op de tip over de elevator pitch na, doen ze precies wat Google ook wil. Goeie content maken en beschikbaar stellen voor een veel groter aantal lezers!

Het minder goede nieuws is dat bloggen zonder SEO in gedachten je toch nog veel verkeer kan opleveren, maar dat het ook snel ophoudt als je minder intensief met deze alternatieve technieken aan de gang gaat. En dat terwijl je middels de meer technische kant van SEO (veel) meer rendement kan halen. Haal het onderste uit de SEO-kan en je kan veel makkelijker nog jaren na het verschijnen van je artikels massaal veel bezoekers trekken.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat bloggers zo obsessief met zoekmachineoptimalisatie bezig zijn.

photo credit: Peter E. Lee via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Succesvol bloggen zonder SEO: Google heeft niet alles te zeggen”

 1. Ximaar avatar

  Mij is opgevallen dat het SEO gedoe niet de juiste bezoekers oplevert. Dwz je krijgt wel bezoekers maar die komen erg kort en niet meer terug. Simpelweg omdat je niet in hun taal schrijft en omdat ze niet vinden wat ze eigenlijk zochten. WordPress.com doet zelf wat aan zoekmachine-vriendelijkheid en zelf voeg ik daar niet zoveel aan toe. Maar ik zit ook niet op (a-)sociale media. Ik kom wel bij andere bloggers waar ik m’n url achterlaat. Toch krijg ik nog altijd 70% via Google, waarvan de helft naar een plaatje zoekt.

  Wat me ooit geholpen heeft is dat er een stuk over m’n website in de regionale krant heeft gestaan. Maar dat was wel ruim 10 jaar geleden en het ging bij mij toen meer over een informatieve website en niet zozeer over bloggen. Die website kreeg hoedanook veel meer bezoekers door links bij o.a. een journalistenvereniging. Toch klikten toen ook maar weinig mensen door op m’n fietsverhalen en dat is nu met bloggen niet zoveel anders. Erg vind ik dat niet. Ik blog niet voor inkomsten en al helemaal niet om mijn naam te promoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.