Homebeter bloggenWaarom een geniaal idee je niet noodzakelijk een goed blog oplevert

Waarom een geniaal idee je niet noodzakelijk een goed blog oplevert

We zijn als blogger altijd wel op zoek naar een goed tot geniaal idee. Maar daarmee heb je nog geen fatsoenlijk artikel. En sterker nog: zo’n schitterende inval kan zelfs een heuse bedreiging vormen voor je schrijven!

Ideeën voor blogonderwerpen. Daar begint álles mee. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er wat tijd gespendeerd wordt aan het brainstormen voor het blog en dat een flinke sectie van het informatiesysteem weggelegd is voor (toekomstige) blogtopics.

3 redenen waarom een geniaal idee je blogsucces bedreigt

Waarom je toch voorzichtig moet zijn met dat geniaal idee? Simpel! Zo’n geweldige vondst is een belangrijke eerste stap, maar ook niet veel meer dan dat. Ideeën, hoe geweldig ook, zijn uiteraard waardeloos als ze geen beslag krijgen in (een) blogbericht(en). En dan nog kunnen ze uiterst vaag en onduidelijk blijken eens je ze onder woorden probeert te brengen. Of wie weet is voor jou wel alles zonneklaar, maar begrijpt je lezer er geen snars van. Tot slot zou het ook jammer zijn mocht je publiek he-le-maal geen behoefte blijken te hebben aan jouw geniale vondst. Dat moeten we zien te vermijden.




1. Geniaal idee: opgepast voor overenthousiasme

Toegegeven, meestal is enthousiasme een goeie zaak. Het zorgt er doorgaans voor dat er stappen kunnen worden gezet. En snel ook nog!

Anderzijds loert daardoor het gevaar voor overhaasting en dus onnauwkeurig werk altijd wel om de hoek. Of je denkt dat het artikel in kwestie zich wel snel even laat schrijven, waardoor je sowieso al minder tijd inplant om er iets moois van te maken.

Het voordeel van zo’n blog is dan wel weer dat je hiaten en blunders snel kan rechttrekken mocht dat nodig zijn. Overigens, mocht blijken dat je de bal toch volledig missloeg, kan je er altijd voor kiezen om het artikel helemaal te herwerken op een later tijdstip.

2. Goede ideeën als oorzaak van writer’s block

Ander probleem: doordat je helemaal weg bent van je favoriete topic heb je gewoon teveel ideeën in je hoofd dwarrelen. Je wil simpelweg te veel ineens zeggen. Dat gaat dan weer vaak ten koste van de duidelijkheid van je verhaal, de structuur van je blogbericht. Zó belangrijk als je vandaag de dag nog gelezen wil worden!

3. Geweldige ideeën blijven misschien te theoretisch

Iets waar ikzelf geweldig moet voor opletten! Een goed idee kan er in je hoofd erg aantrekkelijk uitzien. Maar het mooi verwoorde theorietje moet ook voor je lezer behapbaar blijven. Praktisch toepasbaar ook. Anders kom je al snel over als een ietwat verwaande blogger die zijn lezers gewoon lijkt te zijn vergeten.

Hoe red je je beste ideeën?

Het is dus zaak niet met open ogen in de val te trappen. Daarom:

  • Verzamel al je ideeën. De geniale, de goede, de middelmatige en zelfs de slechtste. Je weet immers nooit waartoe ze allemaal kunnen leiden (de slechtste ideeën kunnen je bij geniale invallen brengen en de beste ideeën kunnen achteraf waardeloos blijken).
  • Laat er wat tijd overheen gaan. Grijp regelmatig terug naar je lijst. Om de kwaliteit van je invallen (opnieuw) te evalueren. Om het kaf van het koren te scheiden en om je topics bij jezelf in gedachte te houden en te laten rijpen.
  • Doe je best om de boodschap helder te krijgen. Dat is tenslotte je belangrijkste opdracht!  Denk na over het format, de juiste woorden, de leukste anekdote, de juiste (schrijf)stijl. Daar kan wat tijd overheen gaan. Maar de beloning is meestal des te groter…

Meer van dat?

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Waarom een geniaal idee je niet noodzakelijk een goed blog oplevert”

  1. Melissa avatar

    Story of my life 😉 Nog te vaak maak ik een concept bericht met een, in mijn ogen, fantastisch idee om het vervolgens na een paar weken weer te verwijderen. Wat je zegt, het gevaat is een writers block. Mijn beste ideeën komen vrijwel altijd spontaan in me op. Goed artikel weer!

    PS heb je toevallig ook tips om uit een writers block te komen? 😉

    Groetjes Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.