Vergeet je blog niche. Vind jouw blogplezier!

Vergeet je blog niche. Vind jouw blogplezier!

Blog niche

Nee, ik ga er geen gewoonte van maken om onder de duiven van SEO-specialisten te schieten. Maar wat ik hier zal vertellen zal menig hobbyblogger met een persoonlijk blog toch als muziek in de oren klinken. Hier volgen enkele kanttekeningen bij niche blogging.

 

Niche blogging-diktat

Zowat iedereen die het weten kan zal het je beamen: wil je relatief snel veel terugkerende bezoekers naar je blog brengen dan doe je er goed aan snel een duidelijke niche voor je weblog te vinden. Daar is een simpele verklaring voor. Wanneer mensen/lezers/bezoekers je weblog bezoeken, willen ze binnen enkele ogenblikken weten wie of wat er op je blog te vinden is, welk vlees ze in de kuip hebben en wat er precies te halen valt. Alles tegen een zo laag mogelijke prijs en/of met zo min mogelijk moeite, dat spreekt voor zich!

Mensen hebben de onhebbelijke gewoonte alles in vakjes te stoppen. Ook de blogs die ze (be)zoeken. Dat gaat nu eenmaal een stuk eenvoudiger wanneer van bij het begin duidelijk is waar je blog (niet) over gaat. Ook Google weet zulks en gaat dus doelbewust op zoek naar de rode draad in je blog(berichten). Vindt het die, dan belandt je blog als vanzelf hoger in de zoekresultaten.

Je blogniche: een vergiftigd geschenk

Zoals steeds is de exacte impact van niche blogging op het succes van je blog moeilijk te meten (zeker in het geval van een relatief jong blog), maar het staat als een paal boven water dat het een positief effect heeft op je blog.

Blog je over “van alles en nog wat” en heb je dus niet echt een blog niche? Lees dan zeker verder!

Want zo’n blogniche, het is niet al goud wat blinkt! Ja, als het goed is weten Google en je doelgroep jouw blog steeds beter te vinden. Maar voor jou als blogger kan diezelfde blogniche a real pain in the ass zijn. Zeldzaam zijn om te beginnen de bloggers die een duidelijke niche voor ogen hebben. En dan nog: vind maar eens een onderwerp dat jij boeiend genoeg vind om gedurende enkele jaren dag in dag uit mee aan de slag te gaan; er honderden vermakelijke en lezenswaardige berichten aan te wijden. Niet makkelijk! Want zelfs als je zo een boeiend onderwerp vind, kan het je op de lange duur toch ook gewoon gaan vervelen. Vandaag heb je misschien een topic waar je nauwelijks over uitgepraat raakt, vroeg of laat weet je niet meer wat je moet vertellen. Dan wordt het (een tijdje) ploeteren en aankloten. En nog veel erger: je plezier in het bloggen verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Neem nu Blogtrommel.com. Ik was al bijna 2 jaar aan het bloggen over “van alles en nog wat”, toen ik hiermee op de proppen kwam. Het blog bestaat nu 2 jaar. Sinds anderhalf jaar gaat al mijn vrije tijd eraan op. Mijn weblog duikt almaar vaker op in de bovenste regionen van zoekresultaten van Google (als het gaat over diverse aspecten rondom blogs en bloggen). En ook in mijn netwerk weet men me te vinden en te appreciëren.  Allemaal heel fijn, maar ik moet ook toegeven dat het zaakje zo nu en dan verdacht veel wegheeft van een uitputtende sleur.

Neen, ik denk nog lang niet aan stoppen. Daarvoor gebeuren er veel te veel spannende dingen in het blogwereldje anno 2013. Maar anderzijds heb ik ook geen zin om slaaf te zijn van mijn eigen gekozen blog niche of om voor de rest van mijn dagen te worden versleten als een geflipte blog goeroe!

Zoek vooral je eigen blogplezier!

Hoe belangrijk een blog niche ook is voor de vindbaarheid en de (h)erkenning van je weblog, het valt allemaal in het niets als je het afweegt tegenover jouw persoonlijke blogplezier! Wil je een niche dan is dat prima, maar er is zeker geen man overboord als je ‘m niet direct vindt. Maak plezier, laat je leiden door je passie (van dat moment), geniet en schrijf stukken waar je trots op bent. Die vinden je lezers quasi blindelings!

Bovendien – en dat wordt vaak vergeten – is er hoegenaamd niks mis met het simpele feit dat jijzelf in al je doen en laten het middelpunt bent van jouw blog. Toegegeven, dat klinkt erg narcistisch. Je mag gerust zijn. Er is nog een heel verschil tussen jouw kijk op de wereld delen met je volgers en bloggen over jezelf alsof de nulmeridiaan door jouw reet loopt…

En durf het geweer van schouder te veranderen!

Veel bloggers starten met een blog (met of zonder vooropgezet plan), maar lijken nadien de grootst mogelijke moeite te hebben om hun gevoel te volgen. Alsof ze denken zich voor eeuwig en drie dagen te moeten houden aan het concept (hoe vaag ook) het idee, de lay-out, de look & feel, het doelpubliek, de schrijfstijl, enz… die men op die ene blauwe maandag bij de start van het blogproject voor ogen hadden.

Fout natuurlijk! Alleen zotten veranderen nooit van idee en strategie. Natuurlijk zul je bij een radicale ommezwaai wat volgers en lezers verliezen, maar die worden ruimschoots gecompenseerd door nieuwe volgers en lezers op zoek naar (hernieuwde) passie en kunde!

photo credit: Kris Olin via photopin cc

4

11 Responses

Show all responses
 1. Natalie
  12 augustus 2013
  • Sharp Ben
   12 augustus 2013
 2. Rosalinde
  12 augustus 2013
  • Sharp Ben
   12 augustus 2013
   • Jokezelf
    17 augustus 2013
    • Sharp Ben
     17 augustus 2013
 3. jokezelf
  11 augustus 2013
  • Sharp Ben
   11 augustus 2013
   • Jokezelf
    17 augustus 2013
 4. Rianne
  11 augustus 2013
  • Sharp Ben
   11 augustus 2013

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.