Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenVergeet je blog niche. Vind jouw blogplezier!
0
(0)

Blog niche

Nee, ik ga er geen gewoonte van maken om onder de duiven van SEO-specialisten te schieten. Maar wat ik hier zal vertellen zal menig hobbyblogger met een persoonlijk blog toch als muziek in de oren klinken. Hier volgen enkele kanttekeningen bij niche blogging.

 

Niche blogging-diktat

Zowat iedereen die het weten kan zal het je beamen: wil je relatief snel veel terugkerende bezoekers naar je blog brengen dan doe je er goed aan snel een duidelijke niche voor je weblog te vinden. Daar is een simpele verklaring voor. Wanneer mensen/lezers/bezoekers je weblog bezoeken, willen ze binnen enkele ogenblikken weten wie of wat er op je blog te vinden is, welk vlees ze in de kuip hebben en wat er precies te halen valt. Alles tegen een zo laag mogelijke prijs en/of met zo min mogelijk moeite, dat spreekt voor zich!

Mensen hebben de onhebbelijke gewoonte alles in vakjes te stoppen. Ook de blogs die ze (be)zoeken. Dat gaat nu eenmaal een stuk eenvoudiger wanneer van bij het begin duidelijk is waar je blog (niet) over gaat. Ook Google weet zulks en gaat dus doelbewust op zoek naar de rode draad in je blog(berichten). Vindt het die, dan belandt je blog als vanzelf hoger in de zoekresultaten.

Je blogniche: een vergiftigd geschenk

Zoals steeds is de exacte impact van niche blogging op het succes van je blog moeilijk te meten (zeker in het geval van een relatief jong blog), maar het staat als een paal boven water dat het een positief effect heeft op je blog.

Blog je over “van alles en nog wat” en heb je dus niet echt een blog niche? Lees dan zeker verder!

Want zo’n blogniche, het is niet al goud wat blinkt! Ja, als het goed is weten Google en je doelgroep jouw blog steeds beter te vinden. Maar voor jou als blogger kan diezelfde blogniche a real pain in the ass zijn. Zeldzaam zijn om te beginnen de bloggers die een duidelijke niche voor ogen hebben. En dan nog: vind maar eens een onderwerp dat jij boeiend genoeg vind om gedurende enkele jaren dag in dag uit mee aan de slag te gaan; er honderden vermakelijke en lezenswaardige berichten aan te wijden. Niet makkelijk! Want zelfs als je zo een boeiend onderwerp vind, kan het je op de lange duur toch ook gewoon gaan vervelen. Vandaag heb je misschien een topic waar je nauwelijks over uitgepraat raakt, vroeg of laat weet je niet meer wat je moet vertellen. Dan wordt het (een tijdje) ploeteren en aankloten. En nog veel erger: je plezier in het bloggen verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Neem nu Blogtrommel.com. Ik was al bijna 2 jaar aan het bloggen over “van alles en nog wat”, toen ik hiermee op de proppen kwam. Het blog bestaat nu 2 jaar. Sinds anderhalf jaar gaat al mijn vrije tijd eraan op. Mijn weblog duikt almaar vaker op in de bovenste regionen van zoekresultaten van Google (als het gaat over diverse aspecten rondom blogs en bloggen). En ook in mijn netwerk weet men me te vinden en te appreciëren.  Allemaal heel fijn, maar ik moet ook toegeven dat het zaakje zo nu en dan verdacht veel wegheeft van een uitputtende sleur.

Neen, ik denk nog lang niet aan stoppen. Daarvoor gebeuren er veel te veel spannende dingen in het blogwereldje anno 2013. Maar anderzijds heb ik ook geen zin om slaaf te zijn van mijn eigen gekozen blog niche of om voor de rest van mijn dagen te worden versleten als een geflipte blog goeroe!

Zoek vooral je eigen blogplezier!

Hoe belangrijk een blog niche ook is voor de vindbaarheid en de (h)erkenning van je weblog, het valt allemaal in het niets als je het afweegt tegenover jouw persoonlijke blogplezier! Wil je een niche dan is dat prima, maar er is zeker geen man overboord als je ‘m niet direct vindt. Maak plezier, laat je leiden door je passie (van dat moment), geniet en schrijf stukken waar je trots op bent. Die vinden je lezers quasi blindelings!

Bovendien – en dat wordt vaak vergeten – is er hoegenaamd niks mis met het simpele feit dat jijzelf in al je doen en laten het middelpunt bent van jouw blog. Toegegeven, dat klinkt erg narcistisch. Je mag gerust zijn. Er is nog een heel verschil tussen jouw kijk op de wereld delen met je volgers en bloggen over jezelf alsof de nulmeridiaan door jouw reet loopt…

En durf het geweer van schouder te veranderen!

Veel bloggers starten met een blog (met of zonder vooropgezet plan), maar lijken nadien de grootst mogelijke moeite te hebben om hun gevoel te volgen. Alsof ze denken zich voor eeuwig en drie dagen te moeten houden aan het concept (hoe vaag ook) het idee, de lay-out, de look & feel, het doelpubliek, de schrijfstijl, enz… die men op die ene blauwe maandag bij de start van het blogproject voor ogen hadden.

Fout natuurlijk! Alleen zotten veranderen nooit van idee en strategie. Natuurlijk zul je bij een radicale ommezwaai wat volgers en lezers verliezen, maar die worden ruimschoots gecompenseerd door nieuwe volgers en lezers op zoek naar (hernieuwde) passie en kunde!

photo credit: Kris Olin via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?11 reacties op “Vergeet je blog niche. Vind jouw blogplezier!”

 1. Natalie avatar
  Natalie

  Dit blog komt op een goede tijd. Ik heb een niche blog (waar mijn passie ook echt ligt). Recentelijk vind ik het moeilijk om maar altijd over “werk” te praten. Ben een aantal dagen geleden met plezier bloggen (op een ander blog dat ik heb). Dit zorgt niet alleen voor plezier in het schrijven, ik kreeg er ook spontaan inspiratie door voor mijn niche blog!
  Twee vliegen in een klap.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor je reactie! De “focus verleggen” en even wat anders doen kan je inderdaad nieuwe inzichten en inspiratie bezorgen…

 2. Rosalinde avatar

  Interessant stuk. Ik heb sinds dit jaar echt een specifieke niche (hoe je als jonge schrijver voor je passie gaat) en richt me op een specifieke doelgroep (jonge schrijvers), maar volgens mij ben ik nog lang niet uitgeschreven over het onderwerp. Het is gek hoe je soms kunt denken: ‘Ik weet echt níéts meer!’ terwijl je op een ander moment ineens twintig ideeën hebt. Het blijft wonderlijk, dat bloggen.

  Ik wil afsluiten met een welgemeend advies aan jou als collega-blogger: gebruik niet zoveel uitdrukkingen en spreekwoorden (ik tel er 8 in deze post). Het is echt veel en veel leuker als je eigen omschrijvingen verzint, vind ik. 😉

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, dat is he mooie aan inspiratie: soms is die op iedere straathoek te vinden, dan weer lijkt ie zich in het kleinst mogelijke hoekje te verstoppen. De dag daarop weet je niet welk onderwerp je eerst zal aansnijden omdat je gewoon te veel inspiratie hebt…

   Ik geef het toe, ik ik gebruik graag spreekwoorden en uitdrukkingen (ze zetten me ook makkelijk op weg bij ’t schrijven… Maar je hebt gelijk: ditmaal is het overdreven. Bedankt om me daarop te wijzen. Ik zal er op letten… 😉

   1. Jokezelf avatar

    Ik vind die vergelijkingen, uitdrukkingen en gezegdes juist wel leuk; je weet meteen wat er bedoeld wordt. Zo zie je maar; er zijn altijd verschillende soorten en maten; wat de een niet prettig vindt, vindt de ander juist geweldig en andersom. Kortom; om met Koot en Bie te spreken; “zoek jezelf broeders, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf”.
    http://youtu.be/sHuPl_rk97M

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Fijn om te horen! Maar in dit geval was het toch echt een beetje overdreven…

 3. jokezelf avatar

  Ik ben het helemaal met je eens Ben, ik blog vooral voor mijn plezier en heb me nooit al te veel aangetrokken van één bepaalde niche. Dat leek me van meet af aan al saai, al merk ik dat het -voor mezelf- misschien wat handiger was geweest als ik al mijn verschillende invalshoeken op verschillende blogs had geplaatst met links vanaf een hoofdblog. Goed stuk weer.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank je!

   Ja, ook die manier van werken is een mogelijkheid, maar dan moet je anderzijds verschillende blogs gaan onderhouden. Dat wordt moeilijk om de focus (en het overzicht) te bewaren…

   1. Jokezelf avatar

    Dat is nou precies wat mij tegenhoudt om mijn inhoud te gaan splitsen. Ik heb het wel geprobeerd, maar het is een heidens karwei, dus ik heb er maar vanaf gezien.

 4. Rianne avatar
  Rianne

  Nou ja zeg. Ben ik mij al dik anderhalf jaar zorgen aan het maken over het feit dat ik vooral over mijzelf en de mensen en dingen om mij heen schrijf, elke 3 maanden een andere lay-out heb (nu niet meer, dat is bij WP toch wat lastiger en kostbaarder) en nu had ik mij helemaal geen zorgen hoeven te maken. 😉

  Grapje Ben. Ik heb mij er geen zorgen over gemaakt. Misschien soms, net na het lezen van een van jouw blogs.

  Ik heb mij er gelukkig geen zorgen over gemaakt en heb (gelukkig) ondanks mijn dwarsliggen en trouwe schaar aan lezers getrokken. Ik denk nl dat mijn niche ‘een beschrijving van het wel en wee van een alleenstaande moeder, werkneemster, student, mantelzorgster op afstand’ is. Dat ben ik, en daar kan ik over schrijven en het is ook nog eens herkenbaar voor diverse mensen, jong en oud.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Hihi, zo zie je maar!

   Nee, ik wil bloggers graag stof tot nadenken geven, laten zien dat er verschillende wegen naar Rome leiden en tonen dat elke “manier van bloggen” zijn voor- en nadelen heeft.

   Nogmaals, het aller belangrijkste is dat je plezier maakt tijdens het bloggen. Dat plezier sijpelt door in je teksten en dat lezen je lezers graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.