Homebeter bloggenMatomo, een alternatief voor Google Analytics

Matomo, een alternatief voor Google Analytics

De vertrouwde Google Analytics Universal maakt heel binnenkort definitief plaats voor Google Analytics 4. Maar omdat die nieuwe versie niet echt intuïtief werkt, zou je ook kunnen kijken naar een alternatief voor Google Analytics. Zo is daar bijvoorbeeld Matomo.

Leestijd: ca. 3 minuten

Wat is Matomo Analytics?

Matomo – vroeger bekend onder de naam Piwik – is een gratis online platform om bezoekersstatistieken van je blog of website te analyseren. Bloggers op WordPress.org kunnen Matomo makkelijk koppelen met hun site via de Matomo WordPress-plugin*. En alvast naar eigen zeggen vormt Matomo hét alternatief voor Google Analytics.

Wat is het voordeel t.o.v. Google Analytics

Gebruiksgemak

We hoeven hier niet rond de pot te draaien. Wie Google Analytics 4 een verschrikking vindt qua gebruiksgemak zal Motomo erg fijn vinden. Hier immers geen ingewikkelde setup-wizzards, geen nodeloos complexe rapportage-mogelijkheden en geen termen waarvan eigenlijk niemand kan uitleggen wat ze precies betekenen en waarom ze nuttig zijn.

Nee, dit is bijna plug and play. En de tool concentreert zich in de eerste plaats op de data en vragen die er voor een blogger/webmaster toe doen:

  • Hoeveel bezoekers krijg ik?
  • Welke pagina klikken bezoekers zoal aan?
  • Waar komen de bezoekers op mijn blog precies vandaan?
  • Hoe zit het met mijn conversies?

De antwoorden op die pertinente vragen zijn meestal ook binnen een drietal muisklikken te vinden. Voor de doorwinterde Google Analytics-gebruiker ziet het er misschien wat basic uit, maar vergis je niet. Stiekem kan je hier heel wat lekkere data naar boven halen.

Minder GDPR-perikelen

Je kan er in de betaalde versie van Matomo eventueel voor kiezen om je data te bewaren op hun servers. Dan is het goed om weten dat die servers in Duitsland staan, dus dat kan al niet in conflict komen met de AVG. Als je dat wil kan je Matomo ook installeren via de eigen DirectAdmin van je site. Op je hostingpakket dus. Je hebt de volledige controle over je data.

Ook fijn: Matomo maakt het je lezers erg makkelijk om zichzelf uit te sluiten van de gemeten bezoekersstatistieken.

Dan nog iets waar ik tot nu toe nooit bij stilstond. Google Analytics schijnt je webdata (soms?) te samplen. Het komt erop neer dat Google – in plaats van je data juist op te meten – een bepaalde dataset pakt en op basis dan een extrapolatie maakt van wat je verkeer zal zijn over een bepaalde periode. Dit om rekenkracht te sparen. Maar deze “schatting” is niet altijd even betrouwbaar…

Niets van dat alles bij Matomo, dus. Alles wat er gemeten wordt is je echte blogverkeer.

Lees ook: Google Analytics 4: een gids voor beginners

Heeft Matomo ook nadelen?

Ik zie er 2:

  1. Matomo Anlytics is misschien minder geschikt voor de intensieve professionele gebruiker. ’t Is een prima tool om bezoekersstatistieken te analyseren, maar wellicht toch te beperkt om pakweg de conversies op te volgen van een complete webwinkel.
  2. Google Analytics blijft de industry standard voor (het meten) van bezoekersstatistieken. Dit is vooral erg belangrijk voor bloggers die (op termijn) graag hun blog commercieel willen inzetten. Professionals en mediabedrijven meten het online verkeer met Google Analytics. Sterker nog: bij sommige partijen wordt je zelfs uitgesloten als je geen Google Analytics-data kan voorleggen. Het kan een reden zijn om bij Google Analytics te blijven. Of om Matomo te gebruiken naast Google Analytics, natuurlijk.

Matomo op Blogtrommel.com?

Zelf gebruik ik Matomo Analytics sinds een 14-tal maanden. Tot mijn grote tevredenheid moet ik zeggen. Om de redenen die ik hierboven beschreef. Daarnaast houd ik data bij via Google Analytics 4, en tot zeer onlangs via good old Google Universal.

Zit er verschil in de datastroom tussen Google Analytics en Matomo? Nee, eigenlijk mag dat geen naam hebben. Soms zit er een miniem verschil in het aantal gerapporteerde bezoekers en pageviews. Waarbij Matomo doorgaans iets optimistischer is (en dus meer bezoekers en pageviews telt). Ligt dat aan de data sampling van Google Analytics? Daar ga ik niet van uit. De verschillen zijn hoe dan ook verwaarloosbaar in mijn ervaring.

Conclusie?

Vind je het nieuwe Google Analytics 4 toch een beetje lastig en omslachtig, dan heb je met Matomo toch een mooi alternatief als je gewoon je blogstats wil bijhouden. Gebruiksvriendelijk en al bij al makkelijk te installeren en te configureren. Wie beroepsmatig blogt, regelmatig samenwerkt met bedrijven of inkomsten haalt uit advertentie netwerken kan verlaat Google Analytics 4 beter niet. Al kan je er ook voor kiezen om bezoekersstatistieken bij te houden via beide platformen.


*= Op het moment van schrijven was deze plugin nog niet bijgewerkt.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.